malwinkakubus 14.04.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) witam, jestem na etapie instalacji alarmowej.... właściwie zakupiłem już zestaw do mojego domu... czy mógłby ktoś spradzić czy dobrze ulokowałem czujki ? Dodatkowo mam jeszcze zakupiony czujnik czadu i zalania... I tu pytanie czy warto zakładać takie czujniki w liczbie po 2... tzn w kotłowni gdzie stoi oczywiście piec i jest główny zawór wody i w części mieszkalnej koło salonu np czujnik czadu i dodatkowo czujnik zalania w łazience lub też gdzieś na środku części mieszkalnej ? W salonie który jest połączony z kuchnią jest zamontowany jeden czujnik... zastanawiam czy nie dołożyć jeszcze jednego nad kominkiem w salonie.... prosze o ewentualne porady co można zmienić.. dzięki z góry Dodatkowo zakupiłem 2 kontaktrony jeden do drzwi wejściowych i drugi do bramy garażowej Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez malwinka&kubus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 22.04.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Rozlokowanie czujników masz dobre jedna zmiana jaką bym zrobił to czujnik PIR w garażu przenieś na róg pomiędzy drzwi garażowe a okno tylko odsun go od rogu i obniż tak aby prowadnice drzwi nie przeszkadzały. Jeśli chodzi o czad to nad kominkiem odpada ponieważ montuje się je na wysokości ok 1,20 od podłogi. ale pomysł kotłowni i salonu z kominkiem jest ok. Zalania to najczęściej łazienki, kuchnia i ewentualnie kotłownia ale pomyśl przy tym o elektrozaworze który odetnie wodę.Co do PIR to weż pod uwagę jeszcze czy w oknach nie będziesz mieć zasłonek czy firanek które zasłonią czujniki lub ograniczą im widoczność, wtedy zmień róg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinkakubus 22.04.2014 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 największą niewiadomą jest ten salon bo jest tam 1 czujka a zastanawiam się czy nie założyć drugiej tam nad kominkiem....co do garażu chodziło ci o to żeby czujnik założyć miedzy bramą a oknem?? każda czujka rozlokowana jest mniej więcej od 0,5 do 2 metra od okna więc nie zasłaniają je żadne zasłony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalt 24.04.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Też tak uważam. Nad kominkiem należałoby obowiązkowo zamontować czujkę czadu. Jest to miejsce szczególnie zagrożone nie tylko czadem ale również pożarem. Mi system alarmowy zaprojektowali Panowie Satel mieszkajbezpiecznie.pl/zapytaj-eksperta Wszystko dokładnie rozrysowali, gdzie co ma się znajdować - monter nie miał więc problemu z odpowiednim ulokowaniem kolejnych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.04.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Błędne założenia przyjęto do budowy tego systemu.KIEDY on zadziała?Najczęściej, jak właściciel zapomni go wyłączyć...Albo?Jak jaka czujka ZOBACZY paskudną mordę włamywacza!A to oznacza nową szybę, zamek, może całe okno czy framugę.Czemu tam nie ma czujek sejsmicznych na oknach i drzwiach?Po co komu tam te czujki PIR? Ale to moje zdanie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinkakubus 24.04.2014 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 tylko to wszystko jest teraz montowane 2 lata po tym jak sie wprowadzilismy i jest mozliwosc przeciagniecia kabli na poddaszu... gdyby wczesniej na to byly fundusze i pomysl moze by sie inaczej zrobilo.... a tak znowu przerabiane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 05.05.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Twój system ma największą wadę - wejście przez główne drzwi i przejście do strefy "mieszkalnej" nie wywoła natychmiastowego alarmu. Po pierwsze umieściłbym dwa manipulatory jeden w przedsionku drugi w strefie sypialnej. Zupełnie inaczej umieściłbym czujki, przede wszystkim zwiększyłbym ich ilość. Nie ustawiłbym czujki "patrzącej" na kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts