Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
  • 4 months później...

U nas leniwe życie. Z wolna działamy ale efektów większych nie widać. Zaprojektowałam stolik z roślinami. Jest już zrobiony ale jeszcze nie napisałam postu - już swa miesiące z tym zwlekam a mój blog świeci pustkami. Ale nic na siłę Tak miało być. Odpoczynek tez jest potrzebny.

U nas na tapecie teraz plany zrobienia przez Michała studni, bo woda śmierdzi i myć się nawet nie mogę. Rano się myłam i mimo, iż jest już północ nadal czuję smród na włosach. Ciężko z tym żyć. Dlatego Michał postanowił wydrążyć w piwnicy nową studnię. Jedyny problem to brak rur. Zabawne, prawda? Jest jedna hurtownia/producent gdzieś w górach i nikt nie chce nam sprowadzić. Michał napisał do wielu firm i wyobraźcie sobie nikt nie odpowiedział. Do dziś., bo właśnie powiedział, że koleś z OLX się odezwał. Czyli może coś ruszy :)

w sobotę byłam na targu i nakupowałam sobie kwiatów - to mój tydzień urodzinowy i uznałam, że zasługuję na piękne peonie. Chciałabym mieć peonie w ogrodzie a nie cięte, będę musiała poszukać. Kupiłam sobie dwa krzaki hortensji. Wspaniałe są. Ale nie umiem ich pielęgnować. Przesadziłam je do dużych zbiorników i wystawiłam na dwór ale chyba na zbyt słoneczną stronę. Zabraliśmy je do domu na noc i dziś wieczorem wystawiliśmy na mniej słoneczną stronę domu. Zobaczymy jutro.

Aż się zmobilizowałam tym tu wpisem i chyba wystawię post o stoliku na blogu, bo chciałam Wam jakieś fotki pokazać. Trudno, że jeszcze tutorial nie skończony. Będę zmieniała z czasem, bo to u mnie trwa i trwa :) Jak już się uporam, to fotki wstawię. I może fotki hortensji i peonii tez pokażę...

Jak często nie doceniamy czasu, który mamy.

Tracimy go na niepotrzebne smutki i złości. Zamiast uśmiechać się i cieszyć wymyślamy powody, przez które nie możemy czuć radości.

Często błahe i zupełnie nieistotne.

Zapominamy o tym jak wiele świat daje nam za darmo. Przyjaźń, miłość, radość, dobro, słońce, deszcz, wiatr, śnieg, góry, morze. Tyle piękna tylko dla nas, którego ciągle dokądś goniąc, zupełnie nie dostrzegamy. A przecież życie samo w sobie jest niesamowitą wartością.

Dopóki je mamy codziennie możemy kreować je jak chcemy, codziennie możemy znajdować pozytywne chwile. To zależy tylko od nas!

Dziękujmy za każdy dzień i starajmy się przeżyć każdy z uśmiechem na ustach!

Agusia, Wszystkiego Najlepszego Kochana :wave::wave:

http://www.rainydaymagazine.com/RDM2009/RainyDayGarden/Garden/June/Peonies/PeoniesBig.jpg

A skąd ta woda jest dostarczana do Was? Czy dawaliście próbki do zbadania?

Skoro coś z nią jest nie tak, to trzeba to zgłosić odpowiednim instytucjom.

U nas kilka razy pojawiła się ruda woda, zanim wymienili jakiś kawał starego wodociągu. Zawsze natychmiast, po zgłoszeniu do ZGK, przyjeżdżała ekipa i przepłukiwali rury. Mamy bdb wodę.

Ta studnia, którą chcecie zrobić - czy tam w ogóle jest woda i jaka? Jak głęboko?

U nas NIE MA wodociągu ani kanalizacji. Mamy studnię i szambo. Warszawa, stolica Polski, Europa. Gmina ma pieniądze żeby codziennie trzy razy jeździły samochody myjące i polerujące jezdnię (Nie wiem po co pucują te uliczki, serio, na Saskiej Kępie nie czyścili tak często ale tez inna gmina, inny budżet, inne priorytety) a na zapewnienie ludziom godnego życia, WODY, to kasy nie ma. Wodociąg może będzie w 2020 roku, kanalizacji na razie nie planują. 500 metrów daje jest woda, kościół wodę ma. No ale kim ja jestem, zwykłym niewolnikiem płacącym podatki a nie kimś duchownym, kto ma jedynie przywileje. ;)

Żeby nie marudzić pokaże projekt stoliczka i fotki kwiatków (wiecej na instagramie)

stolik w zamyśle... a wiadomo jak to jest z marzeniami :)

12917831_199224703798038_1730204375_n.jpg

Peonie ciemne:

13385856_263014470727744_1867571308_n.jpg?

rozowe:

13329067_737723093037397_442273797_n.jpg

13422846_144675405942046_937743531_n.jpg

13413346_141119096296849_1643905160_n.jpg

sa jeszcze biale i mieszanki bukietowe , wszystko to samo, same kwiaty :D

I Misiek mruczacy w hortensjach :D On jest taki pocieszny :)

https://scontent-frt3-1.cdninstagram.com/t50.2886-16/13448181_1642123172776857_889194722_n.mp4

Aga, żartujesz :jawdrop: Gdzie Ty w tej W-wie siedzisz? To gorzej niż w Pipidówku Dolnym.

Ja bym z tą wodą latała raz w tygodniu do Sanepidu, a potem z opinią pismo do gminy. Do usr......, aż ktoś się zainteresuje.

Boskie te piwonie :)

• 2 weeks później...

Wróciliśmy z działki. Mamy plany na malowanie dachu domu na działce, bo optycznie nie za fajnie wygląda ale zdrowotnie jest zabezpieczony i nic mu nie bedzie. Ale to moze za rok. Bardzo nam roslinność ruszyła, mam wrazenie, ze w całym lesie, na wszystkich działkach wokół. Takie lato. Fajne kotki się urodziły dzikim kocim mamom. Chciałabym kota lub psa do domu ale z urabianiem Michała zawsze sa problemy.

taki mamy porośnięty hangar <#

13551839_160004627750710_1936629478_n.jpg

Cudo

Ach a z wcześniejszych spraw, to zapomniałam o stoliczku. Tu link: STOL>>

http://i0.wp.com/samazrobie.pl/wp-content/uploads/2016/06/stol_tut.jpg?resize=744%2C1680

Mamy już kupione rury na studnię...

13398954_1568723420088706_995471538_n.jpg

Nie wiem kiedy Misiek się weźmie ale dziś wrócilismy i może coś jutro ruszy. W planach alternatywnie mamy:

1. studnia... oby to

2. ostatnie szlify łazienki na dole

3. kafelkowanie schodów przed domem

4. wycinka drzew, koszenie trawnika...

Cokolwiek proszę :)

Ja również mam plany ale sobie nie dowierzam, że się zmobilizuję więc nawet się nie będę starała zachęcać. Potraktuję to jak bonus od siebie ;p

Nie mów tak. Te rury, to SKARB. Nie wiesz nawet ile nas to męczarni i szukania kosztowało. To nie tak hop siup kupić takie rury. Wiedzia nieomalże ezoteryczna gdzie kupić...

Co do kopania, to Michał (jak zwykle) przekopał internety. Oczywiście nic nie ma w jednym miejscu wiec sie nasapał ale ma plan i wie jak wiertło zrobi i jak sie za to zabrać i zrobić. Nie wnikam. Zobaczymy "w praniu" Kominek działa, łazienki działają, sciany działaja, instalacja elektryczna i wodna równiez. Ufam mu :)

Pytam nie dlatego,, e nie wierzę w możliwości tylko to już naprawdę wyższa Szkoła jazdy.

Potrzebny fachowy sprzęt i wiedza na jakiej głębokości u was jest dobre źródło.

Sprawdzaliście geologicznie?

Dzwoniłas do fachowca z pytaniem ile by wziął?

Szkoda Miśka do takiej roboty :)

Wszystko Misiek obczaił. Mówi, że to nie jest aż taka trudna robota. Z pewnością do prac w dachu wezmiemy fachowca - wyrabanie dziur, wstawienie okien połaciowych etc. Ale już ocieplenie Michał sam położy. To co wymaga fachowców fachowców otrzyma - np obcięcie rury gazowej. My nie jesteśmy lekkomyślni :D