Doriko 28.08.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 najwspanialsze są te nierównomiernie porozkładane szuflady wprowadzają taki kontrolowany chaos i dodają smaczku coś innego, nietuzinowego i w końcu nie wszechobecna symetria Dokładnie to samo pomyślałam widząc to zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andariel 28.08.2014 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 A dzis w biedrze tujki szmaragd po 9,99 no musialam kupic 4. Wiecej nie moglam, bo na rowerze przyjechalam do pracy ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 28.08.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Uff, nadrabianie zaległości zaczęłam od Twojego chaosu:) Kominek bardzo mi się podoba - na czym w końcu stanęło? Pomalujecie na czarno? Widzę, że ruszyła akcja - ogród - sama mam stracha przed sadzeniem żywopłotu - boję się, że coś źle zrobię i się zmarnuje. Ile docelowo potrzebujesz żywotników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eedytaa 28.08.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 o kurcze jakie fajne te thuje kule, muszę sprawdzić ile kosztują u nas w szkółce a thuje smaragd w auchan są od dzis po 8,49 50-60cm, nie wiem jakie Twoje mają wysokość - może info się komuś przyda na zdjęciu Julianny tam gdzie ceglana ściana, to ramka od kominka stoi oparta o białą ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 28.08.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Ja wolę kupić mniejsze drzewka, co prawda trzeba dłużej czekać na efekt ale większe prawdopodobieństwo że przeżyją a jak nawet nie to strata nie wielka.U siebie planuję posadzić świerki serbskie bo jakoś nie pałam miłością do thujek. Kulki jednakże ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.08.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Sprawdziłam u siebie w ogrodzie Świerki sadziłam różnej wielkości. Zależnie co akurat było na promocji. Tak samo sosny i brzozy przesadzałam z okolicy. Drzewko o wysokości 50-70 cm po roku było prawie równe z posadzonym równocześnie 120 cm. W następnym roku 120 cm prawie nie podrosło, a maluchy gnały do góry na wyścigi. Miały przyrosty po 30 cm. To proste. Im większe drzewko tym bardziej rozwinięty system korzeniowy. Musi sporo czasu upłynąć zanim drzewko odchoruje i odbuduje przycięte korzenie. Małe egzemplarze łatwo się ukorzeniają, a potem szybko rosną i przeganiają te duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 28.08.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Sprawdziłam u siebie w ogrodzie Świerki sadziłam różnej wielkości. Zależnie co akurat było na promocji. Tak samo sosny i brzozy przesadzałam z okolicy. Drzewko o wysokości 50-70 cm po roku było prawie równe z posadzonym równocześnie 120 cm. W następnym roku 120 cm prawie nie podrosło, a maluchy gnały do góry na wyścigi. Miały przyrosty po 30 cm. To proste. Im większe drzewko tym bardziej rozwinięty system korzeniowy. Musi sporo czasu upłynąć zanim drzewko odchoruje i odbuduje przycięte korzenie. Małe egzemplarze łatwo się ukorzeniają, a potem szybko rosną i przeganiają te duże. Ooo, dobrze wiedzieć. Czyli nie szukać kolosów, bo się nie opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.08.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Czasem warto posadzić od razu coś dużego. Szczegolnie jak się ma puste polu. tak było u nas nie mogłam sie doczekać, aż coś będzie widać.Są firmy, które specjalizują się w dużych drzewach. Kupujesz razem z usługą sadzenia. potem pozostaje dbać by w porę i dostatecznie było podlane. http://www.duzedrzewa.com.pl/cat,1Miałam kiedyś ich cennik - dąb czerwonolistny (Querqus rubra) wysokości ok. 4m kosztował u nich 350-400 zł. teraz pewnie jest drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi_mała 28.08.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Pestka, a oni sadzą też mniejsze drzewa na balkonach/tarasach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 28.08.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Mam wrażenie, ze jedno ze zdjeć Julianny się nie wyswietlilo, bo kominka tam nie widzę ... ... na zdjęciu Julianny tam gdzie ceglana ściana, to ramka od kominka stoi oparta o białą ścianę Usunęłam zdjęcie z thujami, bo nie ma się czym chwalić , a przede wszystkim jest na nim dom sąsiada (nie wiem czy by mu się spodobało, że "wisi" na FM) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.08.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Pestka, a oni sadzą też mniejsze drzewa na balkonach/tarasach? Duże Drzewa ? Nie, ale są firmy, które się w tym specjalizują. Trzeba poszukać Raczej lepiej kupować z hodowli pojemnikowej. Na tarasie możesz w pojemniku mieć drzewo, np. brzozę, któryś klon japoński. Shirasawy jest przepiękny (Acer shirasawanum 'Aureum') i u nas nie przemarza). Wpisz w googla „rooftop garden nyc” – zobaczysz dachy Nowego Yorku. Niektóre powalają Poza tym zajrzyj ma fm do wątku o zielonych dachach. To trochę coś innego, ale zobacz. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi_mała 28.08.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Przepiękne wrzuciłaś te dachy... Szczególnie ten do mnie przemawia:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=277130&d=1409254360 Poszukam, ale balkon to raczej pieśń dalekiej przyszłości - najpierw środek, a potem reszta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.08.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Tak myślałam, że ten Ci się spodoba. Można posadzić po prawej na pierwszym planie klon, wiśniowe – jakąś śliwę albo wiśnię, może miniaturową jabłonkę ozdobną – różowo kwitnące wiosną. A w głębi przy balustradzie 2 brzozy. Podsadzić drzewka w donicach trawami ozdobnymi i gotowe. Przydałoby się też coś iglastego na zimowe drzewko. Chociaż ja w ogrodzie zimą wieszam światełka na krzewach i drzewach liściastych Szykuj kasę Mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi_mała 28.08.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Ha, kasy nie ma Marzę o owocowych: wiśniach i czereśniach, takich żeby kwitły i owocowały Własne czereśnie z balkonu... Trawy to świetny pomysł, są piękne, a u Basi pokazywałaś takie, które nawet zimą dają radę. No i choinka - mus Światełka na świeta muszą być Ale to z rok po wprowadzeniu się zrobimy, bo pierwsza fala wykończenia osuszy portfel do dna i nawet zostawi dziury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 28.08.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Marzę o owocowych: wiśniach i czereśniach, takich żeby kwitły i owocowały Własne czereśnie z balkonu... Trawy to świetny pomysł, są piękne, a u Basi pokazywałaś takie, które nawet zimą dają radę. No i choinka - mus Światełka na świeta muszą być Mi jaki duży będzie Twój taras?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi_mała 28.08.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Mi jaki duży będzie Twój taras?? Wolałabym nie pisać jak się spotkamy powiem : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 28.08.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Mi aleś ty tajemnicza. Pewnie cały dach masz do zagospodarowania:razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eedytaa 29.08.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 wczoraj w Lidlu widziałam takie małe iglaki (ok 20-30 cm) za 4,99, thuje kule na pniu były po 29,99a w auchan iglaki ok 50-60cm były wczoraj po 8,49 i nawet fajnie się prezentowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 29.08.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Unikałabym kupowania drzewek w marketach choć kusi. Te drzewka w doniczkach najczęściej są wykopywane z ziemi i pakowane do doniczki a co za tym idzie uszkadzane są korzenie. To dlatego często się nie przyjmują. Najlepiej kupić drzewka które rosły od początku w doniczce ale te są droższe o ile się orientuję.Mam zamiar pojechać do szkółki i kupić drzewka z gołym korzeniem, takie malutkie ale one są dostępne o ile dobrze pamiętam dopiero w październiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.08.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Doriko ma rację.Jak się obrobię i odetchnę podam Wam godne zaufania sklepy internetowe. Kupuję od dawna i może ze dwa razy był kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts