Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uff, nadrabianie zaległości zaczęłam od Twojego chaosu:)

Kominek bardzo mi się podoba - na czym w końcu stanęło? Pomalujecie na czarno?

Widzę, że ruszyła akcja - ogród - sama mam stracha przed sadzeniem żywopłotu - boję się, że coś źle zrobię i się zmarnuje. Ile docelowo potrzebujesz żywotników?

o kurcze jakie fajne te thuje kule, muszę sprawdzić ile kosztują u nas w szkółce

a thuje smaragd w auchan są od dzis po 8,49 50-60cm, nie wiem jakie Twoje mają wysokość - może info się komuś przyda

na zdjęciu Julianny tam gdzie ceglana ściana, to ramka od kominka stoi oparta o białą ścianę

Sprawdziłam u siebie w ogrodzie :)

Świerki sadziłam różnej wielkości. Zależnie co akurat było na promocji. Tak samo sosny i brzozy przesadzałam z okolicy.

Drzewko o wysokości 50-70 cm po roku było prawie równe z posadzonym równocześnie 120 cm. W następnym roku 120 cm prawie nie podrosło, a maluchy gnały do góry na wyścigi. Miały przyrosty po 30 cm.

To proste. Im większe drzewko tym bardziej rozwinięty system korzeniowy. Musi sporo czasu upłynąć zanim drzewko odchoruje i odbuduje przycięte korzenie. Małe egzemplarze łatwo się ukorzeniają, a potem szybko rosną i przeganiają te duże.

Sprawdziłam u siebie w ogrodzie :)

Świerki sadziłam różnej wielkości. Zależnie co akurat było na promocji. Tak samo sosny i brzozy przesadzałam z okolicy.

Drzewko o wysokości 50-70 cm po roku było prawie równe z posadzonym równocześnie 120 cm. W następnym roku 120 cm prawie nie podrosło, a maluchy gnały do góry na wyścigi. Miały przyrosty po 30 cm.

To proste. Im większe drzewko tym bardziej rozwinięty system korzeniowy. Musi sporo czasu upłynąć zanim drzewko odchoruje i odbuduje przycięte korzenie. Małe egzemplarze łatwo się ukorzeniają, a potem szybko rosną i przeganiają te duże.

Ooo, dobrze wiedzieć. Czyli nie szukać kolosów, bo się nie opłaci.

Czasem warto posadzić od razu coś dużego. Szczegolnie jak się ma puste polu. tak było u nas nie mogłam sie doczekać, aż coś będzie widać.

Są firmy, które specjalizują się w dużych drzewach. Kupujesz razem z usługą sadzenia. potem pozostaje dbać by w porę i dostatecznie było podlane.

http://www.duzedrzewa.com.pl/cat,1

Miałam kiedyś ich cennik - dąb czerwonolistny (Querqus rubra) wysokości ok. 4m kosztował u nich 350-400 zł. teraz pewnie jest drożej.

Mam wrażenie, ze jedno ze zdjeć Julianny się nie wyswietlilo, bo kominka tam nie widzę ...

...

na zdjęciu Julianny tam gdzie ceglana ściana, to ramka od kominka stoi oparta o białą ścianę

:yes:

Usunęłam zdjęcie z thujami, bo nie ma się czym chwalić :(, a przede wszystkim jest na nim dom sąsiada (nie wiem czy by mu się spodobało, że "wisi" na FM)

Pestka, a oni sadzą też mniejsze drzewa na balkonach/tarasach?

Duże Drzewa ? Nie, ale są firmy, które się w tym specjalizują. Trzeba poszukać :) Raczej lepiej kupować z hodowli pojemnikowej.

Na tarasie możesz w pojemniku mieć drzewo, np. brzozę, któryś klon japoński. Shirasawy jest przepiękny (Acer shirasawanum 'Aureum') i u nas nie przemarza).

Wpisz w googla „rooftop garden nyc” – zobaczysz dachy Nowego Yorku. Niektóre powalają :)

Poza tym zajrzyj ma fm do wątku o zielonych dachach. To trochę coś innego, ale zobacz.

Stunning-View-Puddicombe-Roof-Garden.jpg

about_Terrace_Intro_1.jpg

Refreshment-area-around-rooftop-garden-NYC.jpg

new-york_roof-top-garden_hells-kitchen-penthouse_big.jpg

manhattan4.jpg

Edytowane przez pestka56

Tak myślałam, że ten Ci się spodoba. Można posadzić po prawej na pierwszym planie klon, wiśniowe – jakąś śliwę albo wiśnię, może miniaturową jabłonkę ozdobną – różowo kwitnące wiosną. A w głębi przy balustradzie 2 brzozy. Podsadzić drzewka w donicach trawami ozdobnymi i gotowe. Przydałoby się też coś iglastego na zimowe drzewko. Chociaż ja w ogrodzie zimą wieszam światełka na krzewach i drzewach liściastych :)

Szykuj kasę Mi :)

Ha, kasy nie ma :(

Marzę o owocowych: wiśniach i czereśniach, takich żeby kwitły i owocowały :) Własne czereśnie z balkonu... Trawy to świetny pomysł, są piękne, a u Basi pokazywałaś takie, które nawet zimą dają radę. No i choinka - mus :) Światełka na świeta muszą być :p

Ale to z rok po wprowadzeniu się zrobimy, bo pierwsza fala wykończenia osuszy portfel do dna i nawet zostawi dziury :(

Marzę o owocowych: wiśniach i czereśniach, takich żeby kwitły i owocowały :) Własne czereśnie z balkonu... Trawy to świetny pomysł, są piękne, a u Basi pokazywałaś takie, które nawet zimą dają radę. No i choinka - mus :) Światełka na świeta muszą być :p

Mi jaki duży będzie Twój taras??

Unikałabym kupowania drzewek w marketach choć kusi. Te drzewka w doniczkach najczęściej są wykopywane z ziemi i pakowane do doniczki a co za tym idzie uszkadzane są korzenie. To dlatego często się nie przyjmują. Najlepiej kupić drzewka które rosły od początku w doniczce ale te są droższe o ile się orientuję.

Mam zamiar pojechać do szkółki i kupić drzewka z gołym korzeniem, takie malutkie ale one są dostępne o ile dobrze pamiętam dopiero w październiku.