Pauliska84 21.09.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Wpadam z rewizytą Nie pomogę niestety raczej z żadnym tematem:( Wiem że jest kilka wypożyczalni sprzętów budowlanych i ogrodniczych w W-wie (szukaliśmy przy okazji potrzeby wypożyczenia zagęszczarki) np.Ramirent, Rentbud, Weabud, Boels. Rusztowania na pewno znajdziesz nie wiem jak z glebogryzarką, musiałabyś podzwonić i popytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 21.09.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 To ja do punktu 5 się odniosę. Specjalistką nie jestem. Ba nawet obeznana słabo. Ale mój Daro jakiś czas temu po ogarnięciu tematu zdecydował się na firmę Kruger&Matz. Parametry obczaił lepsze i jeszcze tańszy niż konkurencja. Ma go z pół roku. Zadowolony. Tato też sobie taki kupił. Tylko, że to żadna szpanerska marka. Plus, bo nie płaci się aż tyle za logo. Minus, bo nie wiadomo co nastolatek na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 21.09.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Jaka granica cenowa dla tego smartfona?Mogę podpytać męża bo on się lubuje w tego typu sprzętach.Mężu samsungi kupuje (troszkę ograniczam jego zapędy i musi tańszych szukać). Taki oto znalazłam 5cali ale nie wiem jaka cena satysfakcjonuje bo czy dużo czy mało to dla każdego inna kwota. Mi było by szkoda tyle wydać na telefon ale ja telefon tylko do dzwonienia używam no i zdjęcie czasem pyknę.http://www.kurtmedia.pl/product-pol-484388-I9060-Black-Galaxy-Grand-Neo-tn.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 21.09.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Ale szybko działasz . Będziesz zadowolona z OSMO Macie piękną zieloną działkę! Z ciekawością podejrzę co zrobicie na tarasie, bo i mnie ten temat czeka. Co do "techniki" to generalnie się gubię ;( W schodach nie ma lepszego doradcy niż Pestka W kominkach zresztą też. Bardzo mi pomogła gdy mój "fachowiec" okazał się zupełnie nieodpowiedzialny (mimo, iż ma jedną z najstarszych na Śląsku firmę). Gdzieś na kominkowym są moje zdjęcia dokumentujące co wyprawiał jego pracownik . Tak naprawdę żaden z "szanujących się na FM zdunów" nie pomógł mi wtedy tak jak Kasia. I jeszcze ocieplenie. U siebie bardzo chciałam zrobić ocieplenie pianą. Naczytałam się wówczas dużo o tym rodzaju ocieplenia. Byliśmy zdecydowani i prawie umówieni na pianowanie, ale w ostatnim momencie przyszła ekipa od wykończeń i okazało się, że po obliczeniach piana wyjdzie nas dwa razy drożej od dobrej wełny (już z położeniem - dali nam dobre ceny). Decyzja była więc prosta. Znając Was raczej chcecie to zrobić sami, więc też wybierzecie wełnę (?). U nas wyszło 25 cm w dwóch warstwach (15+10 cm), ale wiem, że niektórzy kładą więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 (edytowane) najpierw Ad 5. T-mobile ma w tej chwili znakomitą obniżkę na iPhona, bo wchodzi za chwilę model 6. Przysłali mi wczoraj smsa. Są też polskich firm: myPhone, Goclever, Navroad, Modecom, Manta. Trzeba by poczytać. myPhone S-Line – recenzują, że jest nie tylko bardzo wydajny, ale też świetnie wykonany i ładny. Goclever Insignia 5 – tak naprawdę to chińczyk, ale ma dobre recenzje. Bywa na Grouponie. Edytowane 21 Września 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 (edytowane) Ad 6.Glebogryzarkę można wypożyczyć nawet na allegro http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=Wynajem+Glebogryzarka+Warszawa&bmatch=seng-v6-3-default-0905Także rusztowania znajdziesz na allegro, szukaj pod nazwą „rusztowanie warszawskie”. To nazwa typu.Markety budowlane te mniejsze miewają wynajem w ofercie. Nasza górokalwaryjska Mrówka np. ma. To samo dotyczy rusztowań. Popatrz pod tym kątem w necie. Na pewno znajdziesz coś bliże. Wiem, że na Bartyckiej jest wypożyczalnia budowlana. Edytowane 21 Września 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 (edytowane) Ad. 1. Olej do blatów bdb poleciła Ci Julianna. Ona na pewno dobrze sprawdziła, odpytała i poczytała. To się wiąże z tarasami Ad. 2. Ja użyłam wszędzie Altaxu. Teraz wzięłabym Osmo, bo ma więcej produktów do wnętrza. http://www.altax.pl/rozwiazania/tarasy-pomosty-podlogi/ http://www.osmo.com.pl/ Altax jest niezły i tani, ale nie ma kolorowych. Musiałam bejcować. 3 lata leży na podłogach wewnątrz i tyle samo na zewnątrz na tarasie i meblach. W środku w ogóle nie odświeżałam. Na zewnątrz 2 lata temu położyłam odświeżającą warstwę i... w tym roku zaczął się łuszczyć na stole i na tarasie. Ciekawe, że na krzesłach nie. Taras sosnowy, a stół i krzesła akacjowe. Natomiast polecam Ci stronę Altax, bo podają dużo informacji – jak wykonać, zabezpieczać itp. http://www.altax.pl/rozwiazania/ Warto poczytać zanim zdecydujesz cokolwiek. Deski na taras jak pisałam u nas sosna ryflowania z Andrewexu. U sąsiadki modrzew syberyjski ryflowany jednostronnie. Moje leżą 3 lata i poza tym odpryskiwaniem wierzchniej warstwy oleju nic się nie dzieje. Sąsiadki po 10 katach są po prostu brzydkie. Wiele pękło i powyginało się, ściemniały prawie na czarno. Ona używa jakiejś lakierobejcy w kolorze palisander. Może to dlatego. Kiedyś pomalowałam lakierobejcą słupki podporowe do glicynii i deski w warzywniku. Po 2 latach śladu z tego nie zostało. Deszcz spłukał. Te dziury między deskami muszą być – 5-10 mm między deskami. Edytowane 21 Września 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 SCHODY Warto poczytać ostatnie kilka stron na wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90059-Schody-pochwalcie-si%C4%99-zapytajcie/page265 Poczytaj też o tym, czym wykończyć drewno na schodach – post 5084 i późniejsze. Ja wprawdzie maniaczka olejowa, ale warto znać zdanie speców i to tych dobrych. Sporo piszą Yarkwood Schody i Lasek D. Wymiary wygodnych stopni są nawet w poście 5283 wysokość podniesienia 19 cm i głębokość stopnia 25 cm ( wygodne schody ) Aga, Ty masz te schody na poddasze wylane z betonu? Tak jak te, które widać z salonu-kuchni? Rada Schody to nie banał do zrobienia, szczególnie jeśli są wylane z betonu z błędami, a przeważnie tak niestety jest. Warto żeby zrobił je fachowiec. Zastanów się, czy nie warto pogadać z Laskiem. On robi dobrze i tanio. Może przynajmniej skonsultować. Ivy pisze też o nim bdb. On chętnie podpowiada. Przemyślcie to. Ja bym pokazała plany i rysunki na schodowym. Niech się wypowiedzą fachowcy. Co do drewna dąb i jesion, to pewniaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 21.09.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Ile masz miejsca na schody i jaka jest wysokość pomieszczenia? Czym wyższe pomieszczenie tym więcej miejsca zajmą schody no chyba że będą strome. A co będzie na tej kondygnacji na którą będą prowadzić te schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Aga, poproszę wymiary przestrzeni schodowej: wysokość od poziomu podłogi do poziomu podłogi na poddaszu; szerokość i długość dziury na schody. Pomogę liczyć. Ile Ci wychodzi stopni? Pamiętaj, że liczy się ilość stopni i jedno podniesienie, tj. poziom podłogi na górze. Rozumiem, że Michał myśli o tzw. młynarkach z zabiegiem My po takich samorobnych, tyle że bez zabiegu, chodziliśmy do tego roku Wchodzenie to nie problem. Zawsze się bałam, że spadnę, gdy schodziłam. Popatrz tutaj http://www.omega-phu.pl/schody-mlynarskie Może Wam będą pasować. Przynajmniej są rysunki, a to duża pomoc Sklep internetowy ze schodami młynarskimi http://www.dolle.com.pl/sklep/index-3 W podobnym nasz znajomy kupił schody do letniego domku i jest z nich zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika mm1719511751 21.09.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 6. Gdzie w Warszawie pożyczyc glebowgryzarkę czy jak to się nazywa Glebogryzarkę : D Tu masz telefon do pana razem ze sprzętem. 604486274 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Patrzę na kominek Może byście obłożyli otwór wokół paleniska czarnym łupkiem filitowym. Tylko we wnęce, żeby wyglądało jak w tych obudowach: Albo z cieniutką rameczką wokoło już na obudowie Łupek w kafelkach nie jest drogi. To w ogóle niezbyt drogi kamień. Można go zawsze kupić i gdyby Wam się kiedyś spodobało, moglibyście resztę obudowy nim okleić, albo okleić fornirem kamiennym z tego samego łupka. To takie cudo grubości 3 mm, więc leciutkie. Nawet meble tym można oklejać. Daje się też giąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Eeeeeeee..., fajne A kamyczki też oprawiasz? Jak tak to musimy pogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 (edytowane) Warto odpytać budowlańca. Widać, ze na poddaszu dużo przestrzeni zabierają te słupy (pionowe deski) podpierające więźbę, czyli te ukośne krokwie, na których leży pokrycie dachowe. Jest wiele sposobów rozwiązania w takiej sytuacji, ale musi to ocenić, ktoś, kto się zna. Myślę, że u Ciebie zrobili t,o co zrobili, z lenistwa bo „i tak nikomu ta przestrzeń na nic”. A Ty tam możesz zrobić sobie pracownię, albo pokój gościnny. Warto walczyć. Mój dom ma 200 m2, a ja mam potrzebę wykorzystania przestrzeni nad kuchnią, gdzie trzeba chodzić w kucki, albo na czworakach. Mam tam stryszek na rodzinne pamiątki i półki na puste słoiki do przetworów. Stoją też butelki i szklane baniaki czekające na wino. Drugie takie miejsce, to stryszek nad garażem. Tez miał być zamurowany. Obroniłam i teraz Jerzy przyznaje mi rację. U nas cały dach – cała więźba nad salonem – był wsparta na jednym słupie i to było obliczone na ciężar dachówki. Po usunięciu słupa, zmieniło się o tyle, że mamy blachodachówkę. Nasz salon ma w głównej części, pod skosami sufitowymi 8 x 7 m. Krokwie są co 100 cm. Popatrz jak to wygląda. Wielka przestrzeń, a trzyma ją jedna belka poprzeczna. Da się na pewno i u Ciebie poprawić tak, żeby pomieszczenie nadawało się do wykorzystania. Tam gdzie taki pipek w dół wisi miał być słup. Edytowane 21 Września 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Kasiu, dziękuję. Zaczęłam mierzyć i Michał się zainteresował. Przeżyłam horror. Kazał mi wejsć na poddasze. Nigdy wcześniej tam nie byłam, raz zajrzałam i to wszystko. A teraz on się uparł. Bałam się, ze nie zejdę, przeżyłam traumę normalnie ;p Lęk wysokości + moje plus sajzy. Koszmar. Ale to najmniej istotne. Michał chciał mi uzmysłowić, że powierzchnia tam niewielka i czy warto ładowac kasę w budowanie schodów, robienie podłogi itp. Problemy są dwa. Dach jest osadzony na trójkątach podtrzymywanych przez takie zwykłe deski. Należałoby to jakoś zastąpić czymś porządniejszym zanim zaczniemy ocieplać a drugi problem, to dziura. W tej chwili jest nad miejscem gdzie wchodzi się na pierwsze piętro ale żeby można było tamtędy wchodzić od strony schodów trzeba by poszerzyć ten otwór a są legary. Wiec trzeba by ogarnąć te belki i całą konstrukcję dachu i podłogi. I Michał mówi, ze to nie ma sensu. Widzę, że w tym roku chyba z tym i tak byśmy nie zdążyli ale to nie wiem już ocieplać czy nie... Skołował mnie i nie wiem. Moim zdaniem warto dla jeszcze jednego pokoju powalczyć, bo jak tego nie zrobimy, to tak już zostanie. Narysowałam wymiary: http://ta2.com.pl/fm/ss.jpg otwór jest dokładnie nad miejscem z którego jest rysowany rzut, tylko z lenistwa narysowałam jedne drzwi do pokoju dzieci. a to zdjęcie z tego zamego miejsca tylko patrzę wgłąb otworu a nie na schody, które są naprzeciwko widocznej za Miśkiem łazienki http://ta2.com.pl/fm/ssr.jpg Rozumiem, że trzeba się zmieścić między legarami, które podpierają podłogę strychu-poddasza. W jakiej odległości jest jedna belka legara od drugiej? Wysokość piętra na rysunku podałaś od podłogi do sufitu = 252 cm? Jaka jest grubość stropu wobec tego? Jako wejście jest tam teraz ta chowana drabina drewniana. O ile pamiętam to taki wyłaz ma 70-80 cm max szerokości w prześwicie, tak? Czyli po wymontowaniu będzie max 90 cm miejsca. Nie jest to cud, ale wystarczy na schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majolie 21.09.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Nie bardzo rozumiem ideę stałych schodów w tym miejscu. Będą przeszkadzać w codziennym korzystaniu z pomieszczeń na piętrze. Ja zostawiłabym w spokoju takie chowane, bo dom macie całkiem duży, a na strychu można po postu urządzić graciarnię. U nas na razie jest drabina postawiona, bo właśnie przymierzamy się do zakupu takich chowanych i nie mogę się już doczekać, kiedy nie trzeba będzie jej omijać idąc np. z sypialni do łazienki. Już nie wspomnę o jakimś przenoszeniu mebli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 22.09.2014 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 (edytowane) 1. Olej do blatów z atestem spożywczym. Jakie polecacie / nie polecacie. ja znam tylko Osmo mam tym do blatów pomalowane parapety - poleciła mi agatah bo ona ma takim blat e kuchni zrobione i bardzo sobie chwali 2. Taras - modrzew syberyjski czy coś innego i jak to ugryźć, bom laik. u nas kompozyt zaplanowany jest - wiem że jesteśmy lenie i impregnacja co rok nie wchodziłaby w grę... pierwsze 2-5 lat pewnie by się to robiło a potem by się nikomu nie chciało podziwiam tych ludzi co latami mają piękne drewniane tarasy 3. Ocieplanie poddasza - jakie materiały, czy słupy podtrzymujące ruszać czy podłogę na razie zostawić niech czeka na przyszły rok i tylko ocieplić... A. ocieplenie wełną + folia - tylko nie żółta, podobnież gdy jest ona to jest potwornie gorąco na strychu przy blachodachówce, lepiej dać jakąś czarną przepuszczalną coś tam jeszcze tematu nie zgłębiałam dokładnie o te folie, bo u nas to pieśń przyszłości ocieplenie dachu - ale co wiem już to piszę słupy czy ruszać to tylko jakiś spec niech się wypowie - my daliśmy ciała ze słupami i mamy teraz nieustawną górę trudno, trzeba z tym żyć wg mnie jeśli NA JUŻ nie jest ta przestrzeń potrzeba to bym nie robiła tam nic, a posiadane na to środki odłożyła albo wydała na coś innego co się przyda w domu teraz, bo wiadomo że jest jeszcze masa roboty na dolnych kondygnacjach B. można też natryskowo ocieplić pianą - pogadaj z Chloe bo ona tak zrobiła u siebie na strychu, albo autorus ocieplił tak dom z zewnątrz C. są też specjalne styropiany do ocieplenia dachu, są nacinane jakoś odpowiednio że się do tego nadają - lepsze to od wełny o tyle że nie pyli jak jak ona lumiere ma tym styropianem zrobione poddasze 4. Schody na poddasze - z jakiego drewna najlepiej zbudować aby było trwałe i żeby nie wydać kroci. Jak obliczyc wysokość stopni oraz powierzchnię do stąpania - wiem, że po 16 cm się wspinam a na 20 już mi nie idzie, bo boję się schodzic i trzymam się sciany... dąb to dobre drzewo to twarde - i chyba nie takie drogie? tu się nie znam do obliczeń musisz znać wysokość od podłogi do podłogi! czyli wysokość pomieszczenia + grubość stropu - to potem dzielisz przez 16-18 (wygodne wysokości stopni) i widzisz ile Ci ich wyjdzie... ilość stopni mnożysz przez ich długość - 25-27cm i masz ile Ci zajmą schody tutaj tylko chyba trzeba by odjąć jeden schodek, bo on już będzie podłogą 5. smartfon dla 16-latka w rozsądnej cenie i jak to pogodzić z jego wymaganiami, ze ma mieć ponad 5 cali - raczej nierealne cenowo dla mnie. Tanie i mniejsze zamienniki. to ja zielona w tym, bo ja nie mam takich zabawek 6. Gdzie w Warszawie pożyczyc glebowgryzarkę czy jak to się nazywa oraz rusztowanie (na grafitti) glebogryzarka - pojęcia nie mam, bo ja nie stoliczna ale myślę że na allegro będzie pełno ofert odnoście wypożyczenia Edytowane 22 Września 2014 przez lukasz69karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andariel 22.09.2014 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Majolie, nie rozumiesz idei, bo poddasze to dla Ciebie pomieszczenie do potencjalnego skladowania a ja tam chce dodatkowy pokoj, bo jest wystarczajaco wysoki. Karolina, dziekuje za tyle informacji! Dokladnie tak obliczalam tylko dawalam na zakladke, bo chyba powinny byc o konstrukcji marynarskich. Troche mnie to przybilo, nie wiem co z tego wyjdzie. Ale jeszcze do konca nie stracilam nadzei. Moze sie uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 22.09.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Majolie, nie rozumiesz idei, bo poddasze to dla Ciebie pomieszczenie do potencjalnego skladowania a ja tam chce dodatkowy pokoj, bo jest wystarczajaco wysoki. Aga a jak odliczysz ocieplenie dachu które zajmie pewnie jakieś 20-30 cm w zależności jak będziecie grubo robić + konstrukcja na regipsy jeśli ma to być pokój użytkowy to zobacz ile wtedy bedzie miejsca na górze My używaliśmy do ocieplania wełny Isover Super Mata - wg wykonawców którzy u nas robili i mojego rozeznania odpowiedni stosunek jakości do ceny, wełna nie pyli sie i nie ugniata oraz mam stosunkowo niezły parametr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.09.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Zapomniałam Ci napisać, że jak wypożyczasz glebogryzarkę, to wpłacasz jakąś kwotę pieniędzy. To zaliczka na poczet pokrycia kosztów ewentualnej naprawy. Dla glebogryzarki są niebezpieczne kamienie w ziemi. Mogą nawet połamać lemiesze.Jeśli Michał nie ma doświadczenia, to lepiej wynająć tego pana ze sprzętem. Płacisz za pracę, a reszta to jego ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts