Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aga, obejrzałam jeszcze raz Twoją zabudowę kominka. Nie wiem czy dobrze widzę, ale jeżeli wkład postawiony jest na stojaku, a Ty prawdopodobnie planujesz kratki typu luft (sądząc po otworach), to problem możesz spotkać taki, jaki my przerabialiśmy. Luft nie pasuje do zabudowy na stojaku tzn. jest zbyt głęboki (ma chyba 9 cm i zwyczajnie się nie mieści - nogi stojaka przeszkadzają). Mam nadzieję, że jednak to przewidzieliście.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No, pacz Panna, świetne :) A już kompletnie podbijają moje serce te dziurki na dole zamiast paskudnych skądinąd kratek. Lufty nie paskudne, ale wyją na obudowie. Za bardzo są jak dla mnie widoczne.

Wklejałam kiedyś kominki z podobnymi rozwiązaniami, m.in. mój ulubiony Waterfront-House-Australia-Living-Space-Sofas.jpg To takie kaflowe rozwiązanie, ale daje się znakomicie zastosować także w innych obudowach.

Biorąc pod uwagę, że wkład o dość dużej mocy (a taki ma Andzia) wymaga odpowiedniej powierzchni kratek wlotowych i wylotowych, luftowe narożne kratki spełniają techniczne wymogi (myślę, że Michał dobrze to wyliczył), każde inne rozwiązanie byłoby niezgodne ze sztuką albo brzydkie. A inspiracją, którą przyniosła Karolina jest cudowna, choć śmiem twierdzić, że w miejscach których nie widać na zdjęciu, znajdują się ogromniaste ;) kratki, które gdzieś być muszą - nie ma siły. Dziureczki dla ozdoby, a tyłu bądź z boku kominka prozaiczna rzeczywistość ;) Dopatrzyłam się właśnie, że na górze jest kwadratowa ogromna dziura - czyżby to była "kratka wylotowa"??

Aga, projekt Waszego kominka jest chyba najlepszy z możliwych przy takim usytuowaniu komina. Lepiej się nie da. Sprawdź jeszcze tylko co z tym stojakiem...

A propos luftów - myślę, że prostym, nowoczesnym wnętrzu zdobią wręcz :)

Biorąc pod uwagę, że wkład o dość dużej mocy (a taki ma Andzia) wymaga odpowiedniej powierzchni kratek wlotowych i wylotowych, luftowe narożne kratki spełniają techniczne wymogi (myślę, że Michał dobrze to wyliczył), każde inne rozwiązanie byłoby niezgodne ze sztuką albo brzydkie. A inspiracją, którą przyniosła Karolina jest cudowna, choć śmiem twierdzić, że w miejscach których nie widać na zdjęciu, znajdują się ogromniaste ;) kratki, które gdzieś być muszą - nie ma siły. Dziureczki dla ozdoby, a tyłu bądź z boku kominka prozaiczna rzeczywistość ;) Dopatrzyłam się właśnie, że na górze jest kwadratowa ogromna dziura - czyżby to była "kratka wylotowa"??

Aga, projekt Waszego kominka jest chyba najlepszy z możliwych przy takim usytuowaniu komina. Lepiej się nie da. Sprawdź jeszcze tylko co z tym stojakiem...

A propos luftów - myślę, że prostym, nowoczesnym wnętrzu zdobią wręcz :)

W żadnym wypadku :no: Patrz jak jest umiejscowiona. To po prostu doświetlenie czegoś co jest za ścianą, może klatka schodowa. No chyba, że widzisz na obudowie komina coś czego ja nie widzę.

Każdych dziurek można zrobić odpowiednio dużo. Ważne, żeby wkład mógł pobierać odpowiednią ilość powietrza, a wyżej, żeby to powietrze ogrzane miało jak wylatywać.

Ze sztuką niby dlaczego ma być niezgodne, skoro stosują takie rozwiązania zduni?

Lufty, kratki i cholera wie co innego, jest m.in. po to, żeby można się było dostać do środka. Służy jako rewizja. Ale to można inaczej rozwiązać.

:)

no właśnie te dziurki mega!

też mi się takie ukrycie tych wlotów/wylotów podoba - zresztą wiesz ;) - i mam nadzieję że u mnie się tak da uczynić :)

ps. była waćpanna na mailu? :D

Zawsze się da. Ja też takie chcę mieć i pytałam zdunów.

Posłałam Ci coś :)

Witaj Andariel, przyszłam i tutaj :)

Zaciekawiło mnie na jakiej ścianie planowałaś mural? I w jakim stylu?

Może skontaktować się z tą dziewczyną?

http://nataliarak.blogspot.com.au/

U mnie za tydzień zaczyna robić się elewacja, generalnie będzie nudno- biało i szaro, jakbym miała kasę dodałabym jakiegoś innego materiału na garaż zamiast tynku. Ale mam jedną ścianę, na którą myślałam czy nie zrobić czegoś szalonego... Eh, skończy się pewnie jak zwykle- typowo.

Cięcie kratki... hmmm Przez kratkę będzie widać nogi stojaka - wygląda to źle. U nas skończyło się tym, że panowie najpierw podcięli kratkę, a potem musieli nam zwrócić kasę za tę kratkę i nie tylko za kratkę. Było to rozwiązanie absolutnie nieakceptowalne. Mamy więc w planach przeróbkę stojaka (niestety to trudne będzie) i zakup nowej kratki.

A dziś wieczorkiem Westwing mnie dopadł i zlasował mi mózg oliwkowymi szklanymi lampami. Narysowałam zobie wizki czy beda mi pasowały i w nie kupiłam, bo nie wiem czy pasują czy nie :( Pasują? Szalenie mi się podobają...

http://static.westwing.pl/i/PL-GI697WWALATBPL-1-product.jpg

wizki:

[ATTACH=CONFIG]281630[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]281631[/ATTACH]

Jeszcze są... doradzcie, plz

Pół wieczoru spędziłam rozważając zakup lamp dlatego jeszcze nie śpię, bo musiałam zrobić wisiorek. Zrobiłam :)

Dziś przyszła płyta indukcyjna. Nie mogę się doczekać kuchni :)

Dziękuję za porady w sprawie oleju, mamy go i bedziemy olejować w weekend :)

A dziś było palone, bo zimnica się robi. W chwilę zrobiło się na piętrze gorąco!! rewelka

[ATTACH=CONFIG]281632[/ATTACH]

Witam się po dłuższej nieobecności,:welcome: tzn cały czas czytam i jestem na bieżąco.

Pięknie się prezentuje kominek, a z ogniem, to już w ogóle bomba.

Ja głosuję na wizkę nr 1 czyli czarny kominek białe/szare ściany, jakoś najbardziej do mnie przemawia.

Lampy są fajne, chyba dosyć duże, więc jeśli Ci się podobają i mają rozsądną cenę, to kupuj:)

A masz jeszcze na sprzedaż te wcześniejsze lampy? Jaką one mają średnicę i wysokość?

A ja w niedzielę odbieram klucze do naszego domku :D

Pozdrawiam wszystkich:bye:

A na Westwingu mozna odsylac??? Sa po 319 zl za sztuke 40x40, sa sliczne ale oliwkowe mnie ujmuja szczegolnie. Poza tym oliwka pasuje do dioletu i brazu. Nie wiem. Jako przedmioty mnie zachwycaja ale mam poczucie, ze moga z maciupenkiego otwartego korytarza zrobic uliczke z lampionami. Mimo calego zachwytu obawiam sie, ze chyba nie pasuja gabarytowo i koncepcyjnie. Bardzo pomogly mi rysunki. Ogladam je w necie i calkiem inaczej to wyglada niz jak ukladam to sobie w glowie. West wlasnie tak dziala. Popadasz w chciejstwo, bo Cie cos zachwyci a potem rozdajesz ;)

Tak eedytaa, mam. Wczoraj czy przedwczoraj widzialam je na Wescie ;) Link do lamp jest w mojej stopce, na razie pozbylam sie 2 bialych. Ale nie napieram z promowaniem. Sa tak tanie i sluczne, ze az zal mi je sprzedawac, nie mniej chce, ot kobieta ;)

A mi sie ten Twój korytarz wydaje taki spory, jeszcze na wizkach dałaś 3 te lampy, to fajnie wygląda, ja też mam taki długi korytarz.

Mojemu mężowi spodobały się te Twoje lampy tylko nie możemy się zdecydować na kolor. Najbardziej mężowi podoba się ta miedziana tylko jak wtedy żarówkę do niej dobrać