Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w tych drzwiach czegoś brakuje ?

Recommended Posts

Witajcie ,w drzwiach zew.stalowych odkreciłem jedną z listewek trzymających szyby bo ten "pakiet" szyb przesuwał sie razem z listewkami na boki i zauważyłem dookoła szyb że jest pusto .czy tam nie powinna być wcisnięta jakaś uszczelka ?a może otwór w drzwiach jest za duży wycięty...? http://images63.fotosik.pl/880/072592eea4516754m.jpg http://images63.fotosik.pl/880/ac3fa44dd09c4ed8m.jpg Edytowane przez darkob

Witam

Oj kolego, czasem lepiej nic nie napisać niż na siłe stwarzać wrazenie specjalisty od wszystkiego ;)

Rozbrajasz mnie swoją totalna ignorancją - dla Twojej informacji PRODUKUJĘ listwy służące do szklenia drzwi stalowych dla większości firm produkujących lub przerabiających (szklących) drzwi stalowe w tym kraju i wiem doskonale jak są one szklone więc się nie ośmieszaj.

Dla przykładu aby nie być gołosłownym ramki z naszych listew znajdziesz w drzwiach:

Gerdy, StalProduktu, Wikędu, Capka, Martomu itp

Pozdrawiam

cieszę się, że stałem się totalnym ignorantem.

Pozostawię to bez komentarza.

A do meritum. Jako totalny ignorant powiem Ci tak

Nie produkując listewek, nie sprzedając folii czy innych elementów powiedziałbym na spokojnie tak.

Szybka zwymiarowana jest w sumie OK.

Szybka nie może być wpasowana na sztywno w otwór bo szlag ją trafi bardzo szybko

Faktycznie przydałoby się potraktowaniem wolnej przestrzeni punktowo silikonem aczkolwiek wielokrotnie spotykałem się z tym ,że nie było takiej konieczności. Listewka przyszybowa na tyle mocno dociskała szybkę że ta nie latała na boki jak u Ciebie

Jak już odsłoniłeś, kup jutro silikon szklarski, jakieś 8-12 zeta i wciśnij po bokach z lewej jak i z prawej strony tak, by ci szybkę przytrzymało

Witam

cieszę się, że stałem się totalnym ignorantem.

Pozostawię to bez komentarza.

A do meritum. Jako totalny ignorant powiem Ci tak

Nie produkując listewek, nie sprzedając folii czy innych elementów powiedziałbym na spokojnie tak.

Szybka zwymiarowana jest w sumie OK.

Szybka nie może być wpasowana na sztywno w otwór bo szlag ją trafi bardzo szybko

Faktycznie przydałoby się potraktowaniem wolnej przestrzeni punktowo silikonem aczkolwiek wielokrotnie spotykałem się z tym ,że nie było takiej konieczności. Listewka przyszybowa na tyle mocno dociskała szybkę że ta nie latała na boki jak u Ciebie

Jak już odsłoniłeś, kup jutro silikon szklarski, jakieś 8-12 zeta i wciśnij po bokach z lewej jak i z prawej strony tak, by ci szybkę przytrzymało

wybaczcie, że na czerwono ale ... czytaj ze zrozumieniem a może raczej czytaj dokładnie - mowa jest o tym, że szyba lata razem z listewkami więc o jakim złym zwymiarowaniu szyby mówisz ?

jest za duży otwór w stosunku do ramki wraz z szybą i tyle i o tym napisałem a Ty jak zwykle ... wiesz lepiej :)

na 2 zdjęciu widzę wyraźniej - choć jest zamazane :p ramka wykonana z PCW ma specjalnie zaprojektowaną stopkę - w przekroju na grzybek - skoro wszystko lata znaczy, że ramka jest za mała w stosunku to otworu a że szyby z reguły robi się o jednakowym wymiarze to - jak już pisałem dziurka za duża - rozwiązanie daj tam jakąś podkładkę, ustaw równo skręć do kupy i po temacie.

Pozdrawiam

Te drzwi zamontowałem niecałe dwa lata temu a w domu jeszcze nie mieszkam.Od początku przy zamykaniu miałem wrażenie że szyba ma minimalny luz ale ostatnio ciśnienie mi podskoczyło jak dziecko przesuneło te szyby z ramkami .Mógłbym coś tam włożyć ale nie po to płaciłem za drzwi prawie 2,3tys. żeby teraz coś tam wpychać.Gdyby wew. było grzane to przy tych listewkach chyba mocno by przemarzało ....

Na ile ja miałem okazję rozbierać tego typu przeszklenia, to nie widzę nic nadzwyczajnego w tych luzach.

A ruszająca się szyba? Sprawdź, czy skrzydło nie jest wklęsłe - spotkałem się z przypadkami, gdzie pianka w płacie skrzydła się skurczyła i powstał luz.

Przy okazji widzicie, jak wygląda konstrukcja przeciętnych drzwi stalowych - ramka+dziura. I jak tu ma być bardzo ciepło?

Przy okazji widzicie, jak wygląda konstrukcja przeciętnych drzwi stalowych - ramka+dziura. I jak tu ma być bardzo ciepło?

Profil ramki powinien mieć od spodu dwie rynienki na uszczelki ( między płaszczyzną szyby i płaszczyzną skrzydła). Miałam swojego czasu dostęp do ramek drzwiowych importowanych z kontynentu amerykańskiego i one były w uszczelkę doposażone.

Nie ma mowy o wciskaniu tam silikonu ,jak Ktoś doradził ,dookoła szkła jest szpara z 1.5cm na oko .Bardziej by sie tam nadawała jakaś pianka lub może taśma rozprężna.Nie chodzi mi tu tylko o ten luz ale o przemarzanie w tym miejscu.Rozumiem że luz jakiś powinien być ale nie taki jak w tym przypadku.Napisałem zapytanie do producenta tych dzwi i mam nadzieje że uzyskam konkretną odpowiedź.Jeżeli okaże sie "ten typ tak ma" a nie jest to jakiś bład na produkcji to sam to uszczelnie i pretensje będe miał tylko do siebie że sie dałem w h... zrobić :) http://images62.fotosik.pl/884/309a2f9ac04d0083m.jpg