Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła, pomóżcie

seidel

Recommended Posts

Jestem tu nowy także witam wszystkich. Proszę o pomoc w wyborze (namiary) dobrego instalatora-firmy i zarazem sprzedawcy PC PW z województwa lubelskiego. Po przestudiowaniu kilkudziesięciu wątków nt. pomp ciepła jestem niemal zdecydowany na pc pw panasonic 9-11kw,(OZC jeszcze nie liczone) chyba dość dobry stosunek jakość-cena. Dom ma 125mkw pow. użytkowej plus garaż i kotłownia ok. 36mkw. ogrzewanych do temp. ok.14st.C. Pytam właśnie tutaj bo są instalatorzy i "instalatorzy" i nie chciałbym mieć problemów w późniejszej eksploatacji, a wiem że fachowy montaż to 90% sukcesu

dygresja na temat panasonika

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224922-Jaki-spos%C3%B3b-ogrzewania-wybra%C4%87&p=6406619&viewfull=1#post6406619

zanim coś się wybierze trzeba uważnie przeczytać kartę produktu bo między WH-MXF09D3E5 a WH-SDF09C3E5 jest spora różnica mocy elektrycznej i osiągów a jedno i drugie podobno 9KW, i wice wersa między WH-MXF09D3E5 a WH-SDF16C9E8 za bardzo nie ma różnic mocy elektrycznej i osiągi bardzo porównywalne gdzie jedno to 9KW a drugie to 16KW

Sorry, ale raczej w tym przypadku ciężko byłoby się pomylić;) Porównujesz monobloki T-Cap'a ze splitami serii F - one nawet podobne do siebie nie są z wyglądu;)

a kogo obchodzi wygląd ?? ty swoją PCi dobierałeś względem koloru ?? rozumiem że dla ciebie moc elektryczna to nic nie znaczący parametr, grunt żeby obudowa była w kolorze różowym ??

Po co te nerwy, wyluzuj:cool: Po prostu nie pisz bzdur. Pompę ciepła dobiera się na podstawie dokładnych obliczeń, jest za droga żeby się pomylić. Poza tym nie wybiera jej się z półki w salonie, a instalator na pewno dobrze będzie wiedział co instaluje;)

A żeby było śmieszniej to pompy które porównałeś mają takie same sprężarki, czyli 16kW, tylko ta która oznaczona jest 9kW jest elektronicznie tłumiona do tych 9kW - na tym polega sekret modeli serii T-Cap i dlatego ich parametry są porównywalne.

A odnośnie wyglądu to nie chodziło mi o kolor, jak sugerujesz, a różnicę w budowie pompy typu monoblok, a split - mam nadzieję, że rozróżniasz te dwie konstrukcje:confused: Pozdrawiam i nie spinaj się tak, jako najlepszy doradca powinieneś bardziej trzymać fason:yes:

skoro się upierasz że rozmiar ma znaczenie to teraz zdradź wszystkim jakie będą rachunki za CO w identycznych domkach gdzie jeden ma monoblok a drugi split

Rachunki będą bardzo zbliżone bo ich parametry są z reguły identyczne. Przy monobloku mogą jedynie powstać dodatkowe straty spowodowane obiegiem wody na zewnątrz budynku. Poza tym instalowanie monobloku w naszym klimacie i przy naszej kondycji sieci energetycznej niesie zagrożenie, takie jak uszkodzenie jednostki spowodowane zamarznięciem wody podczas długiej przerwy w dostawie prądu. Generalnie w Europie montuje się dużo więcej monobloków vs split, ale raczej w cieplejszych klimatach, typu UK, kraje Beneluxu, itp. W chłodniejszych regionach jak Skandynawia, Polska - z w/w względów przeważają splity.

no więc czemu się upierasz że PCi dobiera się ze względu na wygląd ?? ty samochód jak kupujesz to też patrzysz tylko na kolor ?? silnik i osiągi nie mają dla ciebie żadnego znaczenia ??

Poddaję się:bash: Mam tylko prośbę - nie doradzaj na temat powietrznych PCi, bo jeszcze dla kogoś mógłbyś się niechcący stać autorytetem w tej dziedzinie, a najwyraźniej nie odróżniasz monobloku od split'a. Pozdrawiam:bye: