Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła, pomóżcie

seidel

Recommended Posts

Jestem tu nowy także witam wszystkich. Proszę o pomoc w wyborze (namiary) dobrego instalatora-firmy i zarazem sprzedawcy PC PW z województwa lubelskiego. Po przestudiowaniu kilkudziesięciu wątków nt. pomp ciepła jestem niemal zdecydowany na pc pw panasonic 9-11kw,(OZC jeszcze nie liczone) chyba dość dobry stosunek jakość-cena. Dom ma 125mkw pow. użytkowej plus garaż i kotłownia ok. 36mkw. ogrzewanych do temp. ok.14st.C. Pytam właśnie tutaj bo są instalatorzy i "instalatorzy" i nie chciałbym mieć problemów w późniejszej eksploatacji, a wiem że fachowy montaż to 90% sukcesu

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie sprawdzałem, niestety na lubelszczyźnie nie ma żadnego, spróbuję więc z mazowieckiego się z kimś skontaktować, w końcu to nie koniec świata.

Ja zrobiłem inaczej. Chciałem mieć instalatora/serwis jak najbliżej domu, żeby w razie czego nie było problemu z szybkim dojazdem. Skontaktowałem się z najbliższą firmą zajmującą się pompami ciepła i powiedziałem, że jestem zainteresowany instalacją pompy Panasonica lub Atlantica i poprosiłem o przygotowanie oferty - nie było z tym żadnego problemu:no: Co prawda początkowo próbowali mnie przekonać do Nibe, bo te mieli w swojej ofercie, ale grzecznie odmówiłem:) Oczywiście wszystko było kupowane u instalatora, czyli z niższym Vatem i również mój instalator został wpisany jako wykonawca gwarancji i serwisu. Jedynie na uruchomienie przyjechał jakiś gość z Panasonica, który sprawdził, czy wszystko OK i wcisnął Power:)

Piszę Ci to ponieważ sam miałem przykre doświadczenia z serwisem kotła na ekogroszek, który był w Pleszewie (400km ode mnie) - jak się coś zepsuło to musiałem sobie radzić samemu, bo pan z Pleszewa powiedział, że to za daleko żeby jeździć i po prostu mnie olał, mimo, że na kocioł dał 5 lat gwarancji:(

P.S. Ja jestem z pomorskiego, także według mapki Panasonica najbliższego instalatora mam 350km w Warszawie lub Szczecinie:D

Właśnie zależy mi dość bliskim serwisie gwarancyjnym i pogwarancyjnym dlatego pytałem o kogoś z lubelskiego. To do pierwszego uruchomienia potrzebny jest ktoś z Panasonica żeby nie stracić gwarancji jeśli będzie montować firma nie mająca autoryzacji Panasonica?

Właśnie zależy mi dość bliskim serwisie gwarancyjnym i pogwarancyjnym dlatego pytałem o kogoś z lubelskiego. To do pierwszego uruchomienia potrzebny jest ktoś z Panasonica żeby nie stracić gwarancji jeśli będzie montować firma nie mająca autoryzacji Panasonica?

Czy jest potrzebny to nie wiem:confused: U mnie był i podpisał się na karcie gwarancyjnej, ale ja go bynajmniej nie wzywałem;) wszystko załatwiała firma instalacyjna - ja tylko zapłaciłem:D

map78 czy ten panasonic 9kW daje sobie radę w niskich temperaturach z taką powierzchnią czy masz może jakieś dodatkowe źródło ciepła? Jak duże masz zużycie energii na sezon i czy grzejesz tylko w taniej taryfie?

Doskonale daje sobie radę - przy -19*C pracowała nadal bez grzałki, a w domu było niezmiennie +23*C. W razie czego mam kominek zwykły bez rozprowadzeń - w tym sezonie odpalałem go 2x, lecz nie z powodu zimna, a rekreacyjnie. Zużycie na teraz 4300kWh na CO + CWU - cały rok zamknę pewnie w 5000kWh. Tak do -5*C na zewnątrz grzeję 100% w taniej, poniżej zaczynam wchodzić też w drogą dla utrzymania komfortu. Generalnie wychodzi mi ok 85% w taniej co daje mi cenę ok 0,4 zł za kWh.

Jestem tu nowy także witam wszystkich. Proszę o pomoc w wyborze (namiary) dobrego instalatora-firmy i zarazem sprzedawcy PC PW z województwa lubelskiego. Po przestudiowaniu kilkudziesięciu wątków nt. pomp ciepła jestem niemal zdecydowany na pc pw panasonic 9-11kw,(OZC jeszcze nie liczone) chyba dość dobry stosunek jakość-cena. Dom ma 125mkw pow. użytkowej plus garaż i kotłownia ok. 36mkw. ogrzewanych do temp. ok.14st.C. Pytam właśnie tutaj bo są instalatorzy i "instalatorzy" i nie chciałbym mieć problemów w późniejszej eksploatacji, a wiem że fachowy montaż to 90% sukcesu

A co Ci da to 2 lata gwarancji. Kupujesz sprzęt na min 10 lat wiec lepiej miej serwis na miejscu jak Map a nie firmowy za 2x stawkę i dojazdy po 300 km. Psuć to sie raczej będzie po czasie gwarancji jeśli już.

Ja bym ryzykował i kupował pc sam. Anglole mają to po 5300 funtów, po negocjacji po 4999. Na nasze to jakieś 15 000 plus przywóz można za 1200 skabinowac.

Więcej to nie jest warte, alledrogo to po 19,999999 a instalatorzy z listy Panasa po 23000 ci pewnie wycenia. Bierz Anglika, lokalnego serwismeni i olej gwarancje za taka różnice w cenie.

A jak Cię chłopcy bedą na serwis namawiać i gwarancje to przejrzy ich setki wpisów jak to sprężarką sie latami nie psuje a to ponoć najdroższa zabawka w PC wiec śmiało można import w takiej cenie ryzykować.

A co Ci da to 2 lata gwarancji. Kupujesz sprzęt na min 10 lat wiec lepiej miej serwis na miejscu jak Map a nie firmowy za 2x stawkę i dojazdy po 300 km. Psuć to sie raczej będzie po czasie gwarancji jeśli już.

Ja bym ryzykował i kupował pc sam. Anglole mają to po 5300 funtów, po negocjacji po 4999. Na nasze to jakieś 15 000 plus przywóz można za 1200 skabinowac.

Więcej to nie jest warte, alledrogo to po 19,999999 a instalatorzy z listy Panasa po 23000 ci pewnie wycenia. Bierz Anglika, lokalnego serwismeni i olej gwarancje za taka różnice w cenie.

A jak Cię chłopcy bedą na serwis namawiać i gwarancje to przejrzy ich setki wpisów jak to sprężarką sie latami nie psuje a to ponoć najdroższa zabawka w PC wiec śmiało można import w takiej cenie ryzykować.

Nie za 5000 tylko taniej bo 5 k f to by 25. Jutro znajdę cennik jaki przesłali, cena 3 k f z groszkiem chyba 300f do uprawnia.. Oczywiście 1P.

Nie za 5000 tylko taniej bo 5 k f to by 25. Jutro znajdę cennik jaki przesłali, cena 3 k f z groszkiem chyba 300f do uprawnia.. Oczywiście 1P.

Sprawdziłem

na model 9kw, 1 faza, cenę mi dali 12700 zł netto do Polski. Jakbyś VAT opłacił to masz ją za 16000zł. Jak ma ci kto przywieźć busem ze znajomych to za 17000 możesz ten model mieć. Ciekawe ile z Allegro zejdą z 19 990 zł.

zasobnik Galmet (pfuuu) ale jest tani za 2800 zł w Polsce jak poszukasz.

Podstawkę robisz sam (chyba, że będzie na ścianie) z pomocą jakiegoś spawacza za 250 zł.

Termostat do pokoju za 400 zł.

Montaż pompy to 1500 zł z materiałem

Montaż zasobnika to z 2500 zł z materiałem. Drogo. - które numery PC TCap mają w komplecie pompkę CWU i same decydują jak mieszać to wodę, CWU, żeby nie robić mieszaczy w kotłowni. Są takie?

No całość na Panasie 1 fazowym tCap 9 to musi te 25 kosztować. Ktoś zrobił taniej.

Sprawdziłem

na model 9kw, 1 faza, cenę mi dali 12700 zł netto do Polski. Jakbyś VAT opłacił to masz ją za 16000zł. Jak ma ci kto przywieźć busem ze znajomych to za 17000 możesz ten model mieć. Ciekawe ile z Allegro zejdą z 19 990 zł.

zasobnik Galmet (pfuuu) ale jest tani za 2800 zł w Polsce jak poszukasz.

Podstawkę robisz sam (chyba, że będzie na ścianie) z pomocą jakiegoś spawacza za 250 zł.

Termostat do pokoju za 400 zł.

Montaż pompy to 1500 zł z materiałem

Montaż zasobnika to z 2500 zł z materiałem. Drogo. - które numery PC TCap mają w komplecie pompkę CWU i same decydują jak mieszać to wodę, CWU, żeby nie robić mieszaczy w kotłowni. Są takie?

No całość na Panasie 1 fazowym tCap 9 to musi te 25 kosztować. Ktoś zrobił taniej.

Sprawdź tylko dokładnie, czy ta z Anglii to model z 2014r. - bo to duża różnica. Model z 2013r jeszcze nie dawno był na allegro za 17300żł, także może jeszcze gdzieś na magazynie mają, choć ja bym brał tą nową - ma kilka fajnych bajerów;)

map78 czy ten panasonic 9kW daje sobie radę w niskich temperaturach z taką powierzchnią czy masz może jakieś dodatkowe źródło ciepła?

między lubuskim a zachodniopomorskim jest pewna różnica w OZC, do tego map78 to taki fachura co dobiera PCi na wygląd bo nie ma bladego pojęcia co jest w środku, więc ja ci radzę weź ty wielką poprawkę na to co on pisze bo ci w zimie herbata na stole w kuchni zamarznie

między lubuskim a zachodniopomorskim jest pewna różnica w OZC, do tego map78 to taki fachura co dobiera PCi na wygląd bo nie ma bladego pojęcia co jest w środku, więc ja ci radzę weź ty wielką poprawkę na to co on pisze bo ci w zimie herbata na stole w kuchni zamarznie

Seidel słuchaj się kolegi:yes: To najlepszy doradca od energooszczędzania, a jego specjalizacją są powietrzne pompy ciepła - szczególnie firmy Panasonic:lol2:

Jak nie wierzysz to sam poczytaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?226001-Pompa-ciep%C5%82a-pom%C3%B3%C5%BCcie&p=6451638&viewfull=1#post6451638

Jak jeżeli już to chyba lubelskim nie lubuskim a to też znacząca różnica, aczkolwiek chyba na korzyść lubuskiego:), pompę i tak pewnie będzie dobierał mi instalator po dokładnych obliczeniach, ale żeby od razu herbata zamarzła:o? A czym ty ogrzewasz mpoplaw żeby było "energooszczędnie"?

ja ciebie tylko uczulam, że 5MWh/rok jest prawdopodobne ale:

1. trzeba się budować nad morzem

2. domek bliźniak z wspólną ścianą

3. jak map78 w swojej stopce pisze PCi grzeje tylko parter

4. i jeszcze map78 pisze że nie wolno kupować monobloków

5. akuratnie ta zima była mało mroźna, ale w 2006 2010 2012 bywało -30