Gość 24.05.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Zastanawiam się jak to z tym jest. Kto płaci podatki? Co się dzieje jak wykonawca oświadcza, że ma zarejestrowaną firmę a później nie chce wystawić rachunku? Czy można zatrudnić wykonawcę nie mającego zarejestrowanej firmy na umowę zlecenie lub umowę o dzieło, czy ta umowa musi być spisana na piśmie i kto płaci podatek od tej umowy?To tylko kilka pytań występujących podczas zatrudniania pracowników na budowie. Może ktoś zna odpowiedzi na te pytania lub poda link gdzie można je znaleźć . Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość RAWNIK 24.05.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Jak ta zaczynasz to lepiej kup sobie mieszkanie w spółdzielni.A jak jesteś uparty to daj im zaliczkę tak z 10k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.05.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Mieszanie w spółdzielni już kupiłem, zaliczkę 10k dałem, ale nie uzyskałem odpowiedzi na swoje pytania. Myślę, że Twoje porady nie są złośliwe. Prawo zmienia się z dnia na dzień a ja chcę budować zgodnie z prawem. Byłbym wdzięczny za konstruktywne odpowiedzi. Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 07.06.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Zastanawiam się jak to z tym jest. Kto płaci podatki? Co się dzieje jak wykonawca oświadcza, że ma zarejestrowaną firmę a później nie chce wystawić rachunku? Czy można zatrudnić wykonawcę nie mającego zarejestrowanej firmy na umowę zlecenie lub umowę o dzieło, czy ta umowa musi być spisana na piśmie i kto płaci podatek od tej umowy? To tylko kilka pytań występujących podczas zatrudniania pracowników na budowie. Może ktoś zna odpowiedzi na te pytania lub poda link gdzie można je znaleźć . Janek 1. Podatek płaci wykonawca 2. jak nie chce wystawic faktury mimo innych uzgodnień to mu nie zapłać. A najlepiej spisz z nim umowę jakie kto ma obowiazki. 3. Wykonawcę bez firmy możesz zatrudnić i na umowe zlecenie i na umowe o dzieło, ale ZUS od tego płacicie i ty i on. Taka umowa bez formy pisemnej dla ZUS-u i US po prostu nie istnieje więc jeśli jej nie masz na papierze to oficjalnie zatrudniasz człowieka na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts