Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rzut poziomy - wysokość okien

Recommended Posts

Witam,

Przede wszystkim mam nadzieję, że dobrze trafiłem z działem. Niestety nie udało mi się znaleźć przeznaczonego tylko na pytania, a nie dotyczącego całości przebiegu budowy.

Do rzeczy. Planuję zakup mieszkania od dewelopera i dostałem od niego zwymiarowany rzut, jednak nie potrafię z niego odczytać wysokości, na której znajdować się będą okna. Wg tego, co udało mi się wyczytać z tego rzutu, to okna mają szerokość 88 cm, wysokość 165 cm i znajdują się 60 cm nad podłogą <- ten parametr mnie najbardziej interesuje. Czy to możliwe, żeby okna były montowane tak nisko? Kierowałem się tutaj wartością 0 przy drzwiach balkonowych, ale przyznam się, że nie znalazłem nigdzie potwierdzenia mojej tezy, jakoby wartość w nawiasie była właśnie wysokością (nie ma na rzucie parametru Hp, którym zwykle się to określa).

W załączniku rzut z zaznaczonymi na czerwono wymiarami.

Będę wdzięczny za pomoc.

zwymiarowany_rzut.jpg

Mogą być niżej pod warunkiem, że:

- będzie np. okno podzielone słupkiem poziomym z częścią stałą i szybą bezpieczną na dole

- będzie barierka

- inne wyjątki, np. przyziemie czy ścianki w loggiach

Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - DZ.U. 202.75.690 z 12 kwietnia 2002 r.

§ 301.

1. W budynku na kondygnacjach położonych poniżej 25 m nad terenem odległość między górną krawędzią wewnętrznego podokiennika a podłogą powinna wynosić co najmniej 0,85 m, z wyjątkiem przyziemia oraz ścianek podokiennych w loggii, na tarasie lub galerii, gdzie nie podlega ona ograniczeniom.

2. W budynku na kondygnacjach położonych powyżej 25 m nad terenem między górną krawędzią podokiennika a podłogą należy zachować odległość co najmniej 1,1 m, z wyjątkiem okien wychodzących na loggie, tarasy lub galerie.

3. Wysokość położenia podokiennika, określona w ust. 1 i 2, może być pomniejszona, pod warunkiem zastosowania zabezpieczenia okna balustradą do wymaganej wysokości lub zastosowania w tej części okna skrzydła nieotwieranego i szkła o podwyższonej wytrzymałości.

W takim razie rozumiem, że jest to odległość od podłogi do dolnej granicy parapetu. Bo na podstawie tego źródła -> http://www.bhp.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/czy-jest-okreslona-minimalna-odleglosc-otworu-okiennego-od-podlogi-w-budynkach-uslugowo-handlowych można wyczytać, że

Zgodnie z § 301 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z późn. zm.) - dalej r.w.t., w budynku na kondygnacjach położonych poniżej 25 m nad terenem odległość między górną krawędzią wewnętrznego podokiennika a podłogą powinna wynosić co najmniej 0,85 m

W związku z tym albo rozporządzenie jest już nieaktualne (nie orientuję się w tych kwestiach), albo parapet ma 25 cm wysokości (to chyba trochę dużo). Dobrze kombinuję?

Edit: stary mnie ubiegł i chyba wszystko wyjaśnił. Dzięki wielkie za odpowiedzi. Nie pozostaje mi nic innego w takim razie jak wyciągnąć więcej szczegółów od dewelopera.

Pozdrawiam

Edytowane przez test123321