test123321 15.04.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Witam, Przede wszystkim mam nadzieję, że dobrze trafiłem z działem. Niestety nie udało mi się znaleźć przeznaczonego tylko na pytania, a nie dotyczącego całości przebiegu budowy. Do rzeczy. Planuję zakup mieszkania od dewelopera i dostałem od niego zwymiarowany rzut, jednak nie potrafię z niego odczytać wysokości, na której znajdować się będą okna. Wg tego, co udało mi się wyczytać z tego rzutu, to okna mają szerokość 88 cm, wysokość 165 cm i znajdują się 60 cm nad podłogą <- ten parametr mnie najbardziej interesuje. Czy to możliwe, żeby okna były montowane tak nisko? Kierowałem się tutaj wartością 0 przy drzwiach balkonowych, ale przyznam się, że nie znalazłem nigdzie potwierdzenia mojej tezy, jakoby wartość w nawiasie była właśnie wysokością (nie ma na rzucie parametru Hp, którym zwykle się to określa). W załączniku rzut z zaznaczonymi na czerwono wymiarami. Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.04.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Tak to wygląda. Wysokość parapetu 60cm. Pewnie, że możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 15.04.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Mogą być niżej pod warunkiem, że:- będzie np. okno podzielone słupkiem poziomym z częścią stałą i szybą bezpieczną na dole- będzie barierka- inne wyjątki, np. przyziemie czy ścianki w loggiach Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - DZ.U. 202.75.690 z 12 kwietnia 2002 r.§ 301.1. W budynku na kondygnacjach położonych poniżej 25 m nad terenem odległość między górną krawędzią wewnętrznego podokiennika a podłogą powinna wynosić co najmniej 0,85 m, z wyjątkiem przyziemia oraz ścianek podokiennych w loggii, na tarasie lub galerii, gdzie nie podlega ona ograniczeniom. 2. W budynku na kondygnacjach położonych powyżej 25 m nad terenem między górną krawędzią podokiennika a podłogą należy zachować odległość co najmniej 1,1 m, z wyjątkiem okien wychodzących na loggie, tarasy lub galerie. 3. Wysokość położenia podokiennika, określona w ust. 1 i 2, może być pomniejszona, pod warunkiem zastosowania zabezpieczenia okna balustradą do wymaganej wysokości lub zastosowania w tej części okna skrzydła nieotwieranego i szkła o podwyższonej wytrzymałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
test123321 15.04.2014 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) W takim razie rozumiem, że jest to odległość od podłogi do dolnej granicy parapetu. Bo na podstawie tego źródła -> http://www.bhp.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/czy-jest-okreslona-minimalna-odleglosc-otworu-okiennego-od-podlogi-w-budynkach-uslugowo-handlowych można wyczytać, że Zgodnie z § 301 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z późn. zm.) - dalej r.w.t., w budynku na kondygnacjach położonych poniżej 25 m nad terenem odległość między górną krawędzią wewnętrznego podokiennika a podłogą powinna wynosić co najmniej 0,85 m W związku z tym albo rozporządzenie jest już nieaktualne (nie orientuję się w tych kwestiach), albo parapet ma 25 cm wysokości (to chyba trochę dużo). Dobrze kombinuję? Edit: stary mnie ubiegł i chyba wszystko wyjaśnił. Dzięki wielkie za odpowiedzi. Nie pozostaje mi nic innego w takim razie jak wyciągnąć więcej szczegółów od dewelopera. Pozdrawiam Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez test123321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.04.2014 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 ostatnio modne są w budynkach wielorodzinnych okna z dolną częścią będącą fixem i może tak będzie u Ciebie?Popatrz na rysynki elewacji budynku, zapewne są na materiałach reklamowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts