Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe drzwi wejściowe?

Recommended Posts

Eksperymentowanie jest dobre. ja będę szczery, moich psów się chyba już nie da oduczyć skakania na drzwi (zresztą skakania na wszystko co możliwe).

Jeśli chodzi o tunel - dobra sprawa o ile masz tylko jednego zwierzaka który wchodzi do domu ;) u mnie by to nie przeszło że względu na koty które sobie na podwórku mieszkają.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... Reasumując drzwi stalowe na pewno dłużej przetrwają jak drzwi drewniane w stanie możliwym do przyjmowania gości w domu..

Mam inne sympatie i tym samym patrzę na to zupełnie odwrotnie. Moje oko blyskawicznie dostrzega fatalnie wyglądajace 10letnie stalówki równie chętnie, jak pięknie wyglądające drzwi drewniane :) Warunek - drzwi muszą być dobrze zrobione, a to mało kiedy idzie w parze z niską ceną.

Drewniane dębowe (ale z drewna dąb, a nie tylko okleiny). Nidgy nie widziałem zniszczonych debowych (sosnę czy meranti widziałem, ale to może tylko kwestia przypadku)

Albo stalowe w laminacie (czyli standardowe w okleinie a nie malowane).

Z tym że i tak wszystko zależy od psa. Nie zaryzykujesz - nie sprawdzisz.

...Warunek - drzwi muszą być dobrze zrobione, a to mało kiedy idzie w parze z niską ceną.

To zgadza się w 100% z moim poglądem na temat drzwi. Nie ma opcji tanie i dobre. Tyle, że wyjściowa cena początku dobrych stalówek jest niższa od ceny dobrych drzwi drewnianych. Jak piszesz lite drewno a nie fornir na nie wiadomo czym.

A co do psów to może:

http://www.keko.pl/furminator-elektryczny-pilnik-do-pazurow.html :) :) :) :) :)

Chyba pieski by mnie lekko znielubiły jakbym im zafundował taki zabieg theme ;)

Drewna się lekko obawiałem bo jakoś po prostu wydawało mi się że łatwiej je zarysować, ale rozważę je. No cóż, psy są trzy - każdy jakby to ująć na innym poziomie drapania, więc naprawdę ciężko powiedzieć co to będzie. Stal mnie w sumie trochę bardziej przekonuje po prostu.

Ciężko określić dokładnie co u Ciebie z psami, jak drapią - czy jest to drapnięcie czy dzika furia z użyciem pazurów.

Pozwolę sobie zacytować "gerdziarzy": moja znajoma kupiła i jest zadowolona ze stalówek, ja też ZAINWESTOWAŁEM w nie i cieszę się jak zły :) ... tu link do jakiegoś nędznego sklepu i na końcu ... polecam serdecznie, ciche ciepłe i parametry że ho ho :).

A tak poważnie, to stalówki w rozsądnych pieniądzach prędzej bym rozważał, bo taniej możesz wymienić skrzydło, choć z drugiej strony jeśli idą całościowo pazurami i po ościeżnicy i po ścianie to leku nie znajdziesz w stalówkach i w dobrej jakości drewnie.

Dzika furia jest tu dobrym określeniem, jak chcąc wyjść skaczą na klamkę drabią w drzwi i znowu skaczą na klamkę. Po ścianach w pobliżu drzwi jak i na ościeżnicy jeszcze nie zauważyłem by coś było.

finlandia, theme - jesteście w stanie polecić konkretne marki?

Dobrze patrzyłeś na wymiary. A skoro kucie odpada to potrzebne Ci drzwi które wejdą w ten otwór, czyli nie większe niż 98 (chociaż ja obstawiam że stara futryna jest większa i ma te 100).

A jeśli szukasz konktretnych drzwi to chińczyki mają zwykle ok 96cm szerokości, z tym że wysokość też mniej - to oczywiście żart, byś nie pomyślał że polecam, chociaż raz je montowałem z pełną premedytacją właśnie z powodu otworu - nie było gdzie podkuć:(

Milczę kiedy The me non stop poleca Wikęda. Nie dlatego, że nie zasługują na to - wręcz przeciwnie. Ale tego po prostu jest za dużo i w końcu kogoś to zacznie drażnić :D, ale w tym wypadku - polecam. Mają drzwi 90N, czyli pomniejszone ok 5cm. Idealnie wpasują się w Twój otwor. No i by być obiektywnym Gierda też ma pomniejszone rozmiary, ale nie w każdych seriach.

Tamas - Ty szukasz drzwi wejściowych wewnętrznych (np. do bloku) czy typowo zewnętrznych?

KMT nie miałoby plusa za rozmiar pomniejszony.

Piotr z Wikęda pewnie znałby więcej odpowiedzi, ale to pewnie też jego prywatna sprawa (żałuję że nie miałem okazji z nim pogadać jak był u mnie w firmie.. ) Jak dla mnie - te firmy są bliźniacze pod względem produktowym - przynajmniej gdy patrzę jako laik nie znający procesu produkcji od podstaw tak jak The me:)

Wezwany do tablicy zgłaszam się :) ... czy polecam Wikęd? Może i tak ale to bardziej z sympatii do Piotrka i innych rzeczy których nie widać od strony Inwestora (choćby system zamawiania drzwi), bo KMT ma bardzo podobne jakościowo produkty. N-ka dobre rozwiązanie do takich wymiarów jakie ma Tamas. Można też zrobić 80-kę w na termo + te poszerzenia ale to w tym wypadku nie ma sensu, bo równie dobrze można otwór zwęzić skoro nie wchodzi w grę poszerzenie. Przede wszystkim zawsze taniej.

Fin- co do produkcji wiem jak ona się odbywa, widziałem kilka linii produkcyjnych, rozmawiałem z technologami produkcji itd. Nie wiem dokładnie do czego pijesz.

To tylko zazdrosc, bo ja nie widziałem żadnej produkcji stalówek :) - nawet nie widziałem ze to blacha jedzie z Włoch, że burchle można likwidować itp.

To miał być komplement a nie przytyk :)