DrKubus 16.04.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 W związku z koniecznością wymiany gruntu, doszedłem do wniosku, że w trakcie tych prac, mógłbym "położyć" kolektor poziomy pod GGWC. Z racji wysokiego poziomu wód gruntowych, rurki te będą praktycznie cały rok w wodzie Wymiana gruntu na głębokości do 3-4 metrów. Rekuperator planowany jest o wydajności 300-350 m3/h i teraz pytania: 1. jakie rurki (rodzaj materiału, średnica, grubość ścianki) zastosować? 2. czy jedna długa pętla, czy może dwie krótsze? a przede wszystkim jaka długość? 3. w przypadku 2 pętli czy warto wrzucić jedną na 3 metrach, a drugą np. na 2 metrach (aby oszczędzić przed rozkopaniem teren wokół domu?) Chętnie zobaczyłbym wykonanie takiego kolektora, ew. poznał opinie osób korzystających z GGWC (z jakich kolektorów są zadowoleni, a które nie spełniają swoich zadań). Pozdrawiam K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.04.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Może najpierw poszukaj tematu na forum, a nie multiplikuj istniejące tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 16.04.2014 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Może najpierw poszukaj tematu na forum, a nie multiplikuj istniejące tematy. stawiam flaszke, jesli mi znajdziesz watek w ktorym opisany jest kolektor poziomy dwuplaszczyznowy dopasowany do wydajnosci rekuperatora 350m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 stawiam flaszke, jesli mi znajdziesz watek w ktorym opisany jest kolektor poziomy dwuplaszczyznowy dopasowany do wydajnosci rekuperatora 350m3/h Raczej radziłbym usunąć klamki. Robienie GWC do tak małego wydatku powietrza jest nieporozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 16.04.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Możesz ułożyć kolektor jak opisujesz. Musisz się jednak zaopatrzyć w lepszą pompę do odpowietrzania.Przy głębokości ok. 3-4 metry wystarczy Ci 1 pętla fi 32 ok. 150 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 17.04.2014 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Dałbym sobie głowę uciąć, że wczoraj zadałem to pytanie, ale post zniknął: Co lepsze 1 nitka fi 32, czy 2 fi 25, np na różnych poziomach? W sumie wykop ma ok 160 m2, czy mogę w nim ułożyć rurki spiralnie (tak jak to się robi dla PC)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts