akm97 17.04.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Jestem w trakcie kończenia budowy ścian domu (pod strop). Wszystko oczywwiście robione zgodnie z projektem. Wrzucam wycinek projektu Jest na nim ściana między salonem, a małym pokojem na parterze. Po lewej salon, po prawej pokoik, na dole korytarz. W pokoiku zaplanowane kanały wentylacyjne i komin dymowy do kominka. Jak widać zostało zaplanowane 26 cm na komin. Jak go tam zmieścić jak dla komina o śr. 20 cm, pustak ma bok 36 cm. Jedynie gdyby wybrać przekrój 16 cm średnicy, to pustak ma 32 cm, ale to i tak za mało. Co robić - zmniejszyć drzwi do 70 cm? - wkuć się w ścianę nośną! ok. 5 cm, bo drugie 5 cm mogłoby wchodzić w drzwi? - przenieść komin do salonu. To trochę komplikuje kwestię z pomieszczeniami na piętrze, a poza tym podmurówka pod komin jest z drugiej strony - kombinować coś z kominem murowanym. Ręce mi opadają. Co robić. Pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustavv 17.04.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 A drzwi przesunąć się trochę nie da w prawo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 17.04.2014 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Nie za bardzo. Może minimalnie, bo zaraz po prawej stronie zaczynają się schody na piętro, a poza tym nadproże już założone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.04.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 A jaki będzie strop ? Jak lany to bym "wsunoł komin w ściane nośną po lewej. Jak inny strop to pewnie tez da sie wsunąć, ale trzba to dobrze przemysleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 17.04.2014 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Teriva. Ja też myślałem o wsunięciu. Trzeba by w ścianie z pustaka ceramicznego wykuć z 10 cm. Osłabi to ścianę, ale wylanie stropu powinno rozłożyć to osłabienie. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.04.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Pokaż strop, jak wsuniesz komin w ścianę to potrzeba zrobić dwa wymiany po obu stronach komina -jeżeli belki terivi ida prostopadle do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 17.04.2014 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komino 18.04.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Alternatywnie można zastosować kominy stalowe, co niestety wpłynie na koszt inwestycji, ale rozwiąże problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 18.04.2014 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 No a ile może kosztować taki komi stalowy 8 m wysokości?Czy ma gwarancję 30 lat jak kominy ceramiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 18.04.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 No a ile może kosztować taki komi stalowy 8 m wysokości? Czy ma gwarancję 30 lat jak kominy ceramiczne? kominy ceramiczne mają gwarancję tylko na papierze jak pęknie i tak zwalą na zły montaż itd - wiem z autopsji Komin stalowy tej wysokości nie jest droższy - koszt z montażem 3500-4000 zł netto piszę o kominie markowym z porządnej stali komin stalowy do kominka to najlepsze rozwiązanie techniczne Wesołych i spokojnych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts