Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z umiejscowieniem komina - przestawić komin czy kuć ściany?

Recommended Posts

Jestem w trakcie kończenia budowy ścian domu (pod strop). Wszystko oczywwiście robione zgodnie z projektem. Wrzucam wycinek projektu

kom.jpg

Jest na nim ściana między salonem, a małym pokojem na parterze. Po lewej salon, po prawej pokoik, na dole korytarz. W pokoiku zaplanowane kanały wentylacyjne i komin dymowy do kominka. Jak widać zostało zaplanowane 26 cm na komin. Jak go tam zmieścić jak dla komina o śr. 20 cm, pustak ma bok 36 cm. Jedynie gdyby wybrać przekrój 16 cm średnicy, to pustak ma 32 cm, ale to i tak za mało. Co robić

- zmniejszyć drzwi do 70 cm?

- wkuć się w ścianę nośną! ok. 5 cm, bo drugie 5 cm mogłoby wchodzić w drzwi?

- przenieść komin do salonu. To trochę komplikuje kwestię z pomieszczeniami na piętrze, a poza tym podmurówka pod komin jest z drugiej strony

- kombinować coś z kominem murowanym. Ręce mi opadają.

Co robić. Pomóżcie.

No a ile może kosztować taki komi stalowy 8 m wysokości?

Czy ma gwarancję 30 lat jak kominy ceramiczne?

kominy ceramiczne mają gwarancję tylko na papierze

jak pęknie i tak zwalą na zły montaż itd - wiem z autopsji

Komin stalowy tej wysokości nie jest droższy - koszt z montażem 3500-4000 zł netto

piszę o kominie markowym z porządnej stali

komin stalowy do kominka to najlepsze rozwiązanie techniczne

Wesołych i spokojnych Świąt