Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pojemnosc zasobnika

kori

Recommended Posts

no więc dane

100l

Powierzchnia wężownicy 1,08

Czas podgrzania zasobnika z temp.10°C do temp. 60°C 14min

Straty cieplne 0.9

Nominalna wydajność cieplna przy

temperaturze zasilania 80°C i przepływie 720l / h 24kW

160l

Powierzchnia wężownicy 1,45

Czas podgrzania zasobnika z temp.10°C do temp. 60°C 17min

Straty cieplne 1,39

temperaturze zasilania 80°C i przepływie 720l / h 32kW

no więc dane

100l

Powierzchnia wężownicy 1,08

Czas podgrzania zasobnika z temp.10°C do temp. 60°C 14min

Straty cieplne 0.9

temperaturze zasilania 80°C i przepływie 720l / h 24kW

160l

Powierzchnia wężownicy 1,45

Czas podgrzania zasobnika z temp.10°C do temp. 60°C 17min

Straty cieplne 1,39

temperaturze zasilania 80°C i przepływie 720l / h 32kW

Porównywałem podobnie przed zakupem. Mój wg specyfikacji powinien też być OK. Niestety nie jest.

Ale wszystko zależy od zużycia, czym grzejesz itp. Są na forum i tacy co w 100l kapią całą 5-osobową rodzinę i nigdy im nie brakuje. ;)

Gość Arturo72
Pytanko do bardziej doświadczonych

Rodzina 2+2

2.łazienki w jednej wanna 190l w drugiej prysznic

Mam wybór zasobnik 100l lub 160l

Jaki wg Was będzie optymalny zasobnik??

3 osoby na pokładzie,w domu tylko wanna,zasobnik 300l grzany rano i po południu do 46st.C,starcza na styk.

Witam kolegów ,mam takie zapytanie posiadam piec co 11 kw instalację z układem otwartym ,bojler 100lit palę tylko drewnem , powierzchnia ogrzewana to 55 m2 ,zastanawiam się czy jak bym dał baniak cwu 200lit lub 300 pionowy to paląc intensywnie do 80st ,woda powinna grzać w obiegu instalacji co , dłuższy czas ,nawet jak w piecu jest już ciemno .Pytam czy warto dać taki baniak ? ponieważ drzewem powinno się palić dość mocno i dużo potrzebuję PP i PW .Dziękuję Edytowane przez zbyszekr114

Liczyć nie liczyłem, ale bawiłem się liczeniem zużycia gazu dla c.o. na 1 stopień różnicy temp. między temp. wewnętrzną i zewnętrzną - przy śr. temp. zewnętrznej +5oC wychodzi mi 0,22 m3, zaś przy -3oC już 0,26, a więc co logiczne przy większej różnicy temperatur jest szybsze wychładzanie. W domu mam zasobnik 120l (rodzina 2+1) grzany do 40oC i od dwóch lat nie ma problemu, ale też nigdy tak się nie działo aby równocześnie były napełniane 2 wanny, czy idealnie w tym samym momencie napełniać wannę i brać prysznic. Tak więc wielkość zasobnika raczej determinują zwyczaje, a nie liczba odbiorników, bo przy pełnej mocy woda w zasobniku nagrzewa się w c.a. 25 minut (piec 14kW) i to przecież od chwili gdy zaczyna się ją upuszczać a nie dopiero jak się napełni wannę, czy skończy prysznic.

Rzuć tez okiem na deklarowane przez producentów straty ciepła przy różnej pojemności zasobników, jak dawno temu porównywałem to im większy był zasobnik to tym niższa była deklarowana strat ciepła.

Oczywiście nie rozważam zasobników warstwowych bo to zupełnie co innego.

Panowie, to powiedzcie jak to jest.

Lepiej większy zasobnik czy mniejszy??

A i dodatkowe pytanie, w lato pod nieobecność w ciągu dnia domowników można wyłączać grzanie zasobnika?? Analogicznie jak cyrkulację??

Bo z drugiej strony po co grzać zbiornik jak nikogo nie ma w domu