laskim 17.04.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Witam, zamierzam zrobić instalację WM z rekuperatorem (dom jeszcze nie stoi). W projekcie przewidziana jest wentylacja grawitacyjna a co za tym idzie 4 kominy wentylacyjne. Dom będzie parterowy z poddaszem nieużytkowym 170m2 z garażem. Jak to teraz prawidłowo zrobić? Rozumiem że na początku trzeba przeprojektować system wentylacji? Trzeba robić później projekt powykonawczy czy cos w tym stylu? Jest tez sprawa kominka. W projekcie jest doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz i z tego co wiem to jest ok. Sam komin do kominka ma mieć tyko jeden kanał - spalinowy? (w projekcie są dwa okragły i prostokatny). Rozumiem że wszystkie kominki wentylacyjne z łazienek i z kuchni idą precz a zostaje tylko ten w kotłowni?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.04.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Witam, zamierzam zrobić instalację WM z rekuperatorem (dom jeszcze nie stoi). W projekcie przewidziana jest wentylacja grawitacyjna a co za tym idzie 4 kominy wentylacyjne. Dom będzie parterowy z poddaszem nieużytkowym 170m2 z garażem. Jak to teraz prawidłowo zrobić? Rozumiem że na początku trzeba przeprojektować system wentylacji? Trzeba robić później projekt powykonawczy czy cos w tym stylu? Jest tez sprawa kominka. W projekcie jest doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz i z tego co wiem to jest ok. Sam komin do kominka ma mieć tyko jeden kanał - spalinowy? (w projekcie są dwa okragły i prostokatny). Rozumiem że wszystkie kominki wentylacyjne z łazienek i z kuchni idą precz a zostaje tylko ten w kotłowni? pozdrawiam Rekuperację ( tak po prawdzie) wymyślono właśnie po to, by pozbyć się kotłowni. Doprowadzenie powietrza do kominka może być z reku jak ktoś nie chce dziurawić... A co do projektu - wykonawczy jest dużym i bezsensownym wyzwaniem - prowadzenie kanałów elastycznych od skrzynki rozdzielczej... Chyba lepiej jak architekt wpisze w pokojach nawiew w kuchni łazienkach wywiew i zaznaczy średnice tak by była optymalna prędkość powietrze a kanałach ( od 2m/sek do 5m/sek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 18.04.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 WitamZostawiamy 1 a najlepiej dwa kanały wentylacyjne w kotłowni, i jeden kanał spalinowy do kominka. Do kominka trzeba również doprowadzić powietrze z zewnątrz, a nie wolno z wentylacji. W takim układzie kominiarz nie będzie miał uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.04.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Wolno z wentylacji - nawet są centrale z "biegiem kominkowym" Kominki otwarte nie mają, żadnych kanałów. Na kg drewna idzie 8-10m3 powietrza - więc nie ma problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 19.04.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Przepisy wyraźnie zabraniają takiego zasilania kominka w powietrze. A nawet nie chodzi o przepisy, zwykła logika i zdrowy rozsądek wystarczą."Bieg kominkowy" to po prostu lekkie nadciśnienie w domu, nie ma nic wspólnego z przewodem doprowadzającym powietrze do spalania z zewnątrz.Dlaczego wciska Pan ciemnotę ludziom? Zresztą nie tylko na tym wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.04.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Wolno z wentylacji - nawet są centrale z "biegiem kominkowym" Kominki otwarte nie mają, żadnych kanałów. Na kg drewna idzie 8-10m3 powietrza - więc nie ma problemów. Panie, ... coraz więcej bzdur Pan wypisujesz odtaw Pan te zioło co je ćmisz, a i resztę flaszki też wylej Pan do zlewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 19.04.2014 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 W projekcie mam zasilanie kominka z zewnątrz i tak zostanie. W kominku będę często palił. Słyszałem że jak jest wymiennik dobrej klasy to wystarczy żeby rozprowadził ciepło po pokojach bez konieczności kładzenia przewodów od kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.04.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 ...Słyszałem że ... To pytanie, czy szukasz potwierdzenia tego co słyszałeś? I co w/g Ciebie znaczy że "dobrej kalasy wymiennik rozprowadzi"? to ten trochę gorszy już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.04.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Wolno z wentylacji - nawet są centrale z "biegiem kominkowym" Kominki otwarte nie mają, żadnych kanałów. Na kg drewna idzie 8-10m3 powietrza - więc nie ma problemów. Wszystkie urządzenia mechaniczne jakim jest nawet wentylator DC,mają opcję ,,zepsułem się".Teoretycznie jest możliwe ,że wentylator nawiewny ulega uszkodzeniu a wywiewny działa dalej. Kominek świeżo naładowany .Ciekawa sytuacja. Laskim. Nie słuchaj wszystkich forumowych rad. Bywają dziwne. Trzymaj się opcji zasilania kominka w powietrze z zewnętrznej rury,tyle,że ją zaizoluj sowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.04.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Wszystkie urządzenia mechaniczne jakim jest nawet wentylator DC,mają opcję ,,zepsułem się".Teoretycznie jest możliwe ,że wentylator nawiewny ulega uszkodzeniu a wywiewny działa dalej. Kominek świeżo naładowany .Ciekawa sytuacja. Laskim. Nie słuchaj wszystkich forumowych rad. Bywają dziwne. Trzymaj się opcji zasilania kominka w powietrze z zewnętrznej rury,tyle,że ją zaizoluj sowicie. Popularne są kominki np. norweskie, tam nie wolno robi zasilania z zewnątrz, tak jak i gwc. Poza tym - prawidłowo wykonana wentylacja działa nawet gdy "się zepsuło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.04.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Popularne są kominki np. norweskie, tam nie wolno robi zasilania z zewnątrz, tak jak i gwc. Poza tym - prawidłowo wykonana wentylacja działa nawet gdy "się zepsuło" U nas radon na południowym zachodzie.Radon nie jest zagrożeniem,zresztą to dotyczy maxowych i żwirowych GWC a nie rurowych. Jak zepsuje się wentylator nawiewny to WM nigdy nie będzie prawidłowa,bo wentylator wyciągowy zrobi podciśnienie a w kontekście załadowanego otwartego kominka jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 20.04.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Poza tym - prawidłowo wykonana wentylacja działa nawet gdy "się zepsuło" BZDURA. Dobrze wiesz ze to nieprawda ale piszesz rewelacje aby znalezc klientow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.04.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 BZDURA. Dobrze wiesz ze to nieprawda ale piszesz rewelacje aby znalezc klientow.Brzęczkowski wierzy w moc sprawczą swoich słów. Jak powie, tak będzie. "A słowo stało się...." Coś z głową, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.04.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 BZDURA. Dobrze wiesz ze to nieprawda ale piszesz rewelacje aby znalezc klientow. Przecież to się mierzy. Ciąg konwekcyjny jest taki sam jak w wentylacji naturalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.04.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 w kotłach ciągu pilnuje czujnik różnicy ciśnień - presostat, więc można sie zabezpieczyć przed awarią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.04.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Przecież to się mierzy. Ciąg konwekcyjny jest taki sam jak w wentylacji naturalnej.To nie ciąg a przeciąg! Jaja urywa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 21.04.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 moja rada jesli masz gaz i robisz sobie WM, to zmien w projekcie "kotlownie" na "pomieszczenie gospodarcze" a kociol wybierz z zamknieta komora spalania.nie bedziesz musial szukac kominiarza, co wie jak dziala WM i nie bedzie wymuszal dodatkowego komina went. w tym pomieszczeniu. a dla kominka z zamknieta komora doprowadzenie powietrza z zewnatrz (zaizolowane dojsci + przepustnica) to wg. mnie podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 21.04.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Bardzo słuszne uwagi (wszystkie powyżej). Natomiast jak ognia unikajcie rad TB, chłop coś tam sprzedaje, ale o montażu czy przepisach nie ma zielonego pojęcia, o czym świadczą dobitnie jego posty..... Szuka tu tylko frajerów na zakup u siebie materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.04.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Bardzo słuszne uwagi (wszystkie powyżej). Natomiast jak ognia unikajcie rad TB, chłop coś tam sprzedaje, ale o montażu czy przepisach nie ma zielonego pojęcia, o czym świadczą dobitnie jego posty..... Szuka tu tylko frajerów na zakup u siebie materiałów. Bo doradzam montowa wentylację samodzielnie? Bo podaję ceny, by "instalatorzy" nie zabijali wentylacji? Pan szuka frajerów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 21.04.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Ja tutaj nie szukam klientów, teraz jestem w trakcie montażu około trzydziestu instalacji w Małopolsce, a z tego może dwie osoby trafiły do mnie z forum - działam wyłącznie w swoim mieście i bezpośredniej okolicy, klientów zyskuję w 90% przez polecenia, a w 5% przez stronę internetową. Nie mogę powstrzymać się od pisania, jak widzę jakie bzdury Pan pociska tutaj ludziom..... Wiem że Panu brakuje chętnych na zakup rur, ale jeśli czegoś się nie wie to po co zabiera Pan głos, nie mając zielonego pojęcia o poważnych sprawach typu kominy i wymogi prawne odnośnie wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts