Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można zbudować samemu oczyszczalnie ścieków

Jasmik

Recommended Posts

Witam

tak jak w temacie, czy mogę samemu zbudować oczyszczalnię ścieków?

W moim przypadku posiadam oczyszczalnie zbudowana przez dziadka którą otrzymałem w spadku.

takowa oczyszczalnia składa się z dużego zbiornika + dwa zbiorniki przelewowe zbudowane z kręgów, z ostatniego zbiornika woda/ściek jest odprowadzony rurami do małego zagajnika który został obsadzony wierzbą energetyczną.

pytanie dotyczy czy taka oczyszczalnia jest zgodna z przepisami? i żaden urząd nie nałoży mi kary?

czy mogę zgłosić taką oczyszczalnię do wydziału środowiska w UM?

...pytanie dotyczy czy taka oczyszczalnia jest zgodna z przepisami? i żaden urząd nie nałoży mi kary?

czy mogę zgłosić taką oczyszczalnię do wydziału środowiska w UM?

To zależy przede wszystkim od urzędnika. Jeżli jest nadgorliwy, to bardzo chętnie przystąpi do karania. Nie masz przecież żadnego dokumentu stwierdzającego, że dziadkowa konstrukcja jest oczyszczalnią przydomową ani opracowania dowodzącego skuteczności oczyszczania. A jeżeli urzędnik jest leniwy, to odłoży zgłoszenie na stertę i istnieje prawdopodobieństwo, że nie odkopie go przed upływem 30 dni, które ma na wniesienie uwag. Zacznij od sprawdzenia czy UM ma opracowany druk zgłoszenia oczyszczalni do eksploatacji, a z jego treści dowiesz się dużo o poziomie wiedzy urzędnika zajmującego się ochroną środowiska w gminie.

dzięki za odpowiedz.

A czy według prawa taka oczyszczalnia jest zgodna?? sąsiad ma przez dwa małe zbiorniki puszczone i do potoku.

Gdy dzwoniłem du wydziału środowiska zapytać o dofinansowanie na budowie nowej przydomowej oczyszczalni - otrzymałem odpowiedz: NIE MA.

załóżmy, ze będzie kontrola i stwierdzą złe wykonanie - to co wtedy?

przecież nie wydam 12 tys na nową oczyszczalnie!!!

Edytowane przez Jasmik

przecież nie wydam 12 tys na nową oczyszczalnie!!!

Twój wybór. Jeżeli chcesz mieć oczyszczalnię, musisz w nią zainwestować. Z opisu jaki zamieściłeś wynika, że jeszcze masz daleko do uporządkowania śmierdzącego tematu. Drogi są dwie:

1. Ekologiczna, tj. podłączenie do kanalizacji, oczyszczalnia biologiczna lub szczelne szambo regularnie wywożone.

2. Udawanie, że nic się nie dzieje lub oszukiwanie wszystkich wokół i siebie stosując jakiekolwiek półśrodki byle było taniej.

Faktem jest, że wiekszość (przynajmniej w mojej okolicy) woli wylać szambo do rowu, lub zamontować marketową pseudooczyszczalnię i udawać, że jest się "eko". A i lokalne władze wolą nie drażnić wyborców. Takie ogólne przyzwolenie na zatruwanie.

To co posiadasz jest niezłym odbiornikiem oczyszczonych ścieków. Jak chcesz oszukiwać siebie i uzyskać akceptację urzędnika, to kup jakieś marketowe barachło z "papierami" za 2 tysiaki i zakop w miejsce zbiorników betonowych. A jeżeli chcesz mieć oczyszczalnię to pytaj o certyfikat zgodności z normą PN-EN 12566-3+A1:2009 wydany dla niej przez labolatorium notyfikowane. Wprawdzie naszym urzędnikom zawadzała ta norma i została wycofana, a na jej miejsce, z tego co wiem, nie ma jeszcze obowiązującej normy zharmonizowanej, ale to już temat na inną dyskusję.

pytaj o certyfikat zgodności z normą PN-EN 12566-3+A1:2009 wydany dla niej przez labolatorium notyfikowane. Wprawdzie naszym urzędnikom zawadzała ta norma i została wycofana, a na jej miejsce, z tego co wiem, nie ma jeszcze obowiązującej normy zharmonizowanej, ale to już temat na inną dyskusję.

O czym ty piszesz :confused:

Bo jeśli o drobnym zamieszaniu z zamianą dodatku A1 na A2 tej normy, to lepiej nie mieszaj ludziom w głowach.

Edytowane przez Beja

W moim przypadku posiadam oczyszczalnie zbudowana przez dziadka którą otrzymałem w spadku.

takowa oczyszczalnia składa się z dużego zbiornika + dwa zbiorniki przelewowe zbudowane z kręgów, z ostatniego zbiornika woda/ściek jest odprowadzony rurami do małego zagajnika który został obsadzony wierzbą energetyczną.

Twoja oczyszczalnia to coś w rodzaju oczyszczalni hydrofitowej.

Za kręgami masz filtr roślinny (wierzba energetyczna)

ale nie wiem czy masz pod nim filtr żwirowy, po którym mógłbyś

odprowadzić wodę (ścieki) do małego oczka wodnego w celu

doczyszczenia ścieków.

Sam właśnie wykonuję oczyszczalnie hydrofitową, jest to jak najbardziej zgodne z przepisami i dużo lepsze (chodzi o jakość oczyszczania) niż typowe rozsączanie ścieków w piasku.

RST , jakiej wielkosci masz złoże roślinne ? i jakie duże oczko ?

Złoże mam niecałe 9 m2.

Dowiadywałem się u "uczonych" i są różne szkoły.

Niektórzy twierdzą, że potrzeba 2m2 na osobę a inni że 5m2.

Mój znajomy ma mniejsze złoże ode mnie i oczyszczania działa bez zarzutu.

Oczko mam malutkie 1,5m średnicy.

A jak z formalnościami? Robiłeś projekt? Zgłaszałeś zamiar wykonania? A pozwolenie wodoprawne było potrzebne?

Ciekawi mnie jak z papierologią. To jakieś typowe rozwiąznie czy indywidualne?

Zrobiłem projekt wykonawczy. (indywidualny)

Mam osadnik, małą pompownie, złoże roślinno - żwirowe w nasypie

i oczko denitryfikacyjne.

POŚ jest na zgłoszenie i tak też zrobiłem.

Wg Prawa wodnego jeśli odprowadzasz ścieki oczyszczone

do 5m3/d do gruntu to nie potrzebujesz operatu.

Ale gdybyś chciał odprowadzić do rowu melioracyjnego,

którego właścicielem jest Skarb Państwa to operat jest wymagany.

RST to malutkie masz to złoże i oczko , ja mam w projekcie złoże chyba 3x10m , i duże oczko 25 m2 , oczyszczalnia firmy Haba . Piszesz że kolega ma jeszcze mniejsze złoże niż Ty i że działa prawidłowo , skąd to wie ? robił badania wody oczyszczonej ? Edytowane przez syberia

. Piszesz że kolega ma jeszcze mniejsze złoże niż Ty i że działa prawidłowo , skąt to wie ? robił badania wody oczyszczonej ?

Prawidłowo czyli ze złoża woda oczyszczona sączy się do oczka.

Nie miałem na myśli jakości wody tylko sens działania.

Dobranie powierzchni złoża zajęło mi najwięcej czasu,

radziłem się dwóch znajomych i na jednej uczelni.

Te 30m2 to na pewno nie zaszkodzi ale czy konieczne to nie wiem.

Zależy ile osób będzie "korzystało" z tej oczyszczalni.

• 2 months później...