scrabie 19.04.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Przemek pomyśl o tym w prosty sposób, możesz wydać 10 tysięcy, możesz 30. Ile wydasz twoja sprawa. Według mnie ciepło będziesz miał talk samo, bo zapotrzebowanie jest znikome. Plus jest taki, że nie musisz się martwić, że podłogówka się rozszczelni, lub zostanie uszkodzona i będzię kucie. Uwierz mi takie rzeczy się zdarzają. Ja osobiście wolałbym te 20 tys różnicy wydać na wycieczkę/ samochód/ meble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.04.2014 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Przemek pomyśl o tym w prosty sposób, możesz wydać 10 tysięcy, możesz 30. Ile wydasz twoja sprawa. Według mnie ciepło będziesz miał talk samo, bo zapotrzebowanie jest znikome. Plus jest taki, że nie musisz się martwić, że podłogówka się rozszczelni, lub zostanie uszkodzona i będzię kucie. Uwierz mi takie rzeczy się zdarzają. Ja osobiście wolałbym te 20 tys różnicy wydać na wycieczkę/ samochód/ meble To aż taka duża różnica nie jest, bo 15-17 kontra prawie 30, ale i tak spora na tyle, żeby się pięć razy zastanowić. A różnicy w kosztach eksploatacji nie będzie, więc to tylko sprawa komfortu. Porozmawiam na spokojnie z żoną i jeszcze popytam o to grzanie powietrzem. Tyle tylko, że wydaje mi się, że powietrze jest suche, jak takie zimowe zewnętrzne podgrzejemy do temp. pokojowej albo wyższej. Jak weźmiemy powietrze z domu i go podgrzejemy, to ogólna wilgotność nie spadnie. Zostaje tylko głośność, która jest dla dobrych pomp naprawdę niewielka, oraz dobre rozplanowanie i wygłuszenie (ocieplenie) kanałów. Na koniec ten temat z przeciągiem. Popatrzę na jakie ciekawe anemostaty, ale ten temat to chyba lekka przesada. Da się umieścić nawiewy w takich miejscach, żeby nie przeszkadzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 19.04.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Ja chciałem zrobić podłogówkę wszędzie, ale po pewnym czasie zrezygnowałem. U mojego szwagra od jakiegoś czau jest problem z wyciekami wody, skuł już podłogę w korytarzu, teraz cieknie mu po sufitach i nie wiadomo skąd. Jeden z hydraulików mówił, że w naszej okolicy w hurtowni, w czasach kiedy jego dom był budowany poszła seria jakiś wadliwych złączek i było już wiele przypadków, że po kilku latach się rozszczelniały. :/ Ja chcę budować szkieleciaka i jak pomyślałem o spustoszeniach jakie ta woda możei zrobić to załamały mi się ręce Oczywiście to skrajny przypadek i nie mówię, że podłogówka jest zła, ale mi się po prostu odechciało. Poza tym nadal sądze, że te pompy to jednak powinny kosztować dużo mniej, ale o tym to pewnie możemy sobie co najwyżej poradzić. Życzę wytrwałości, bo ja już koncepcję zmieniłem ze 100 razy, a jeszcze nawet pozwolenia nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.04.2014 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Ja chciałem zrobić podłogówkę wszędzie, ale po pewnym czasie zrezygnowałem. U mojego szwagra od jakiegoś czau jest problem z wyciekami wody, skuł już podłogę w korytarzu, teraz cieknie mu po sufitach i nie wiadomo skąd. Jeden z hydraulików mówił, że w naszej okolicy w hurtowni, w czasach kiedy jego dom był budowany poszła seria jakiś wadliwych złączek i było już wiele przypadków, że po kilku latach się rozszczelniały. :/ Ja chcę budować szkieleciaka i jak pomyślałem o spustoszeniach jakie ta woda możei zrobić to załamały mi się ręce Oczywiście to skrajny przypadek i nie mówię, że podłogówka jest zła, ale mi się po prostu odechciało. Poza tym nadal sądze, że te pompy to jednak powinny kosztować dużo mniej, ale o tym to pewnie możemy sobie co najwyżej poradzić. Życzę wytrwałości, bo ja już koncepcję zmieniłem ze 100 razy, a jeszcze nawet pozwolenia nie mam Ja pozwolenie dostałem prawomocne, a mam tyle, co widać w linku w stopce. Jeszcze można dużo zmienić. Co do podłogówki, to nie robi się z zasady połączeń zalanych betonem - jedna pętla to jeden kawałek PEXa. Pompa za 7 tyś jest droga, ale do przełknięcia. Pompa za 15-20 tyś jest stanowczo za droga, żeby oszczędzać 700-1000 zł rocznie. Jak się zwróci, to się zepsuje. I do tego ta instalacja rurek w ścianach... Wytrwałość się przyda, bo to można pierdzielca dostać przy samym wyborze, a weź to później jeszcze zamontuj "tymi rencami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.04.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 To nie pompa jest droga tylko zarobki w pomrocznej są niskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.04.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Ja chciałem zrobić podłogówkę wszędzie, ale po pewnym czasie zrezygnowałem. U mojego szwagra od jakiegoś czau jest problem z wyciekami wody, skuł już podłogę w korytarzu, teraz cieknie mu po sufitach i nie wiadomo skąd. Jeden z hydraulików mówił, że w naszej okolicy w hurtowni, w czasach kiedy jego dom był budowany poszła seria jakiś wadliwych złączek i było już wiele przypadków, że po kilku latach się rozszczelniały. :/ Ja chcę budować szkieleciaka i jak pomyślałem o spustoszeniach jakie ta woda możei zrobić to załamały mi się ręce Oczywiście to skrajny przypadek i nie mówię, że podłogówka jest zła, ale mi się po prostu odechciało. Poza tym nadal sądze, że te pompy to jednak powinny kosztować dużo mniej, ale o tym to pewnie możemy sobie co najwyżej poradzić. Życzę wytrwałości, bo ja już koncepcję zmieniłem ze 100 razy, a jeszcze nawet pozwolenia nie mam Bez jaj bo zaraz się znajdzie drugi szwagier co ma podłogę pod napięciem i " kopie " oraz zakłóca tv Ja kupuję rurę po 600m i na budynek mam 2 3 odpady i zero złączek ale słyszałem że zakładają skręcane jak ktoś chce jak najtaniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.04.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 A i jeszcze powiedz szwagrowi że są chemiczne uszczelniacze do takich wycieków ale jak głupi to niech kuje najlepiej ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 19.04.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Po pierwsze trochę kultury. Dlaczego od razu głupi, może akurat nie jest hydraulikem. Po drugie on kupił gotowy dom i nie miał wpływu na to jak jest zbudowany. Po trzecie nie ma 100% pewności, że cieknie podłogowa, może równie dobrze lać się z innej rurki. Tu chodzi o sam fakt, że jest takie ryzyko. Pamiętaj kolego, że nie każdy jest tobą i nie każdy ma taką wiedzę. Nie wyzywaj od głupków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.04.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Ok przepraszam to było w sensie że może poszukać innych rozwiązań a tak naprawdę to myślę że szwagra w ogóle nie ma bo jakby był to co za problem zrobić jeszcze raz próbę szczelności i stwierdzić która instalacja cieknie a jak podłogowa to która pętla wtedy mniej tego cuda do uszczelnień zużyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.04.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 A po drugie skoro to nie wyciek z podłogowego to jak Ty teraz rozwiążesz wod kan w swoim domu ? Przecież to też może jak to ująłeś spowodować spustoszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.04.2014 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Wodkan na miedzi i próba szczelności. To się nie rozszczelni. Te plastiki to dla mnie też trochę lipne, ale dobrze zrobione na pewno dadzą radę.Podłogówka według sztuki - jedna pętla, jeden kawałek PEXa. A jak zrobić ogrzewanie nadmuchowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.04.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Polskie pp są lipne to fakt najczęściej rura innego producenta niż kształtki w jednej hurtowni.Ja zgrzewane instalki robię na niemieckim aqutermie ( mała grubość ścianki więc duża średnica wew w rurach do wody technologicznej ) mają też podobnie jak rehau system zaciskowy to pewniejsze niż lutowanie miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.04.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Posłuchaj kolegi który miał przyjemność z nadmuchowym nie rób krzywdy rodzinie i sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 19.04.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 A po drugie skoro to nie wyciek z podłogowego to jak Ty teraz rozwiążesz wod kan w swoim domu ? Przecież to też może jak to ująłeś spowodować spustoszenie Ja zrobię sobie sam, poczytam posprawdzam, zrobię. Tak zrobiłem centralne w swoim aktualnym domu (wyobraź sobie nawet mam podłogowe w kuchni), wiem już co popsułem, wiem co poprawić. Podłogowe ogrzewanie jest fajne, ale na też kilka wad. Ja w nowym domu rezygnuję, poza tym oszczędze na wylewkach, bo będzie to szkielet. Podłogę w kuchni i łazience zagrzeje prądem. Reszta konwektory i Klima. Ps jak to nie na mojego szwagra? To kim jest ten facet? Kurka życie pełne niespodzianek flaszkę z kimś obcym piję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.04.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 z tym szwagrem to był żartA ja w tym roku kończę szkieletowy znajomego ma wzmocniony strop bo właśnie chciał wylewki ( do ogrzewania i chlodzenia ) ma gaz ale kupił też małą pc pw do grzania ale głównie do chłodzenia poddasza gazem będzie grzał cwu i co poniżej -10 człowiek jest z branży wentylacyjnej i wyobraź sobie zrobił tylko rekuperacje bez gwc chłodzenia ogrzewania nadmuchowego ale pewnie się nie zna no nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 19.04.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 scrabie-Podłogowe ogrzewanie jest fajne, ale na też kilka wad. - mógłbyś podać jakie ma wady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.04.2014 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Ja słyszałem, że sobie ktoś zostawił po pijanemu piwo na nocną posuchę, ale postawił je na podłodze z podłogówką. W nocy kapsel pstryk, a zawartość w całości chlap dookoła delikwenta:D Można to uznać za wadę podłogówki. Jeszcze jak się ma to w wiatrołapie i zostawi w zimie buty ze śniegiem, to się kałuża robi. Innych wad nie zauważyłem, no może trzeba lepszego kleju do płytek użyć i mieć odpowiednie panele podłogowe, żeby się nie pokrzywiły. Gruby parkiet też odpada. Przemyślałem ten temat jeszcze kilka razy i rozmawiałem z żoną. Przeglądałem multisplity, które też są dosyć ciekawe, ale żona nalega na podłogówkę wodną i na razie zbiornik 1000L na wodę, a w tym zbiorniku wężownica do CWU i grzałka elektryczna, a oprócz tego kocioł stałopalny i oczywiście komin. Twierdzi, że będzie palić prawie darmowym drewnem, do jakiego mamy dostęp. W sumie to nie jest takie głupie, tylko roboty z tym trochę i klimatyzacji nie ma. Może jak się okaże, że koszty roczne to 500 zł z instalacji za 15 tyś, to po paru latach dorobimy klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.04.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Ja słyszałem, że sobie ktoś zostawił po pijanemu piwo na nocną posuchę, ale postawił je na podłodze z podłogówką. W nocy kapsel pstryk, a zawartość w całości chlap dookoła delikwenta:D Można to uznać za wadę podłogówki. Jeszcze jak się ma to w wiatrołapie i zostawi w zimie buty ze śniegiem, to się kałuża robi. Innych wad nie zauważyłem, no może trzeba lepszego kleju do płytek użyć i mieć odpowiednie panele podłogowe, żeby się nie pokrzywiły. Gruby parkiet też odpada. Odpowiednie panele to mit, nic sie nie pokrzywi, chyba ze podłoga ma temp co najmniej 40 oC, co do parkietu to tez nie ma problemu z gruboscią 2 cm (im cienszy tym dla niego lepiej) trzeba zadbac o zmiejszenie do minimum strat . Co prawda bez rozstawu 10 max 15 cm sie nie obejdzie, ale jesli ktos sie decyduje na parkiet to odzaluję na ten dodatkowy materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.04.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Skoro dom dobrze ogacony,to skąd piwo na podłodze ma wystrzelić . W największe mrozy podłoga nie będzie miała temp. wyższej jak w lecie .Kałuża z zaśnieżonych butów zawsze się zrobi ,tyle,że z podłogówką odparuje szybciej ,co raczej jest zaletą.Rozważył bym osobny zbiornik dla CO i osobny dla CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.04.2014 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Odpowiednie panele to mit, nic sie nie pokrzywi, chyba ze podłoga ma temp co najmniej 40 oC, co do parkietu to tez nie ma problemu z gruboscią 2 cm (im cienszy tym dla niego lepiej) trzeba zadbac o zmiejszenie do minimum strat . Co prawda bez rozstawu 10 max 15 cm sie nie obejdzie, ale jesli ktos sie decyduje na parkiet to odzaluję na ten dodatkowy materiał. Odżałuję! Skoro dom dobrze ogacony,to skąd piwo na podłodze ma wystrzelić . W największe mrozy podłoga nie będzie miała temp. wyższej jak w lecie .Kałuża z zaśnieżonych butów zawsze się zrobi ,tyle,że z podłogówką odparuje szybciej ,co raczej jest zaletą. Rozważył bym osobny zbiornik dla CO i osobny dla CWU. Nie wiem co to był za dom, ale ktoś pisał o takim ciekawym przypadku. Widziałem takie domy, że w wiatrołapie śnieg się do rana nie roztapia - fajna sprawa, można buty ze śniegiem na noc zostawić i się kałuża nie robi. Tylko trochę śniegu nawiewa przez szparę pod drzwiami. Jeśli się ostatecznie zdecyduję na PEXy, to zrobię bufor 1000L na nocną taryfę i do kotła, a w tym buforze 25mb wężownicy miedzianej. To ponoć załatwia problem ciepłej wody w sposób zdecydowany i ostateczny. Jaki sens mają według Ciebie osobne zbiorniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts