Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrze - powietrze. Grzanie i chłodzenie domu energooszczędnego

Przemek Kardyś

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź. Od siebie jeszcze dodam, że wadą trójfazówki jest to (co z resztą dotyczy wszystkich urządzeń, nie tylko pompy), że na wioskach często znika napięcie tylko na jednej fazie. Jednofazowe urządzenia mają szanse jeszcze działać, trójfazowe się zepsują jeżeli nie ma zabezpieczenia przed zanikiem fazy lub odwróceniem faz. Ale to nie jest duży kłopot. Kłopotem jest cena - bo chyba nie będzie chciała się zamknąć w 15000 brutto :).

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do pompy monoblok to kupiłem 200l koncentratu za 1500zł. z przesyłką, a taką pompę podłączy każdy jak zwykły piec tyle że na zewnątrz, a że glikol trujący to pewne ale nie trzeba go pić, zresztą tej wody z co też nie polecam, i jeszcze pytanko co jest w solarach ? i pompach GW, te instalacje to są bankowo szczelne ale te CO to już nie koniecznie, co do prądu na wsi, piorunów i innych dziadostw to ubezpieczenie pokrywa takie coś

Co do pompy monoblok to kupiłem 200l koncentratu za 1500zł. z przesyłką, a taką pompę podłączy każdy jak zwykły piec tyle że na zewnątrz, a że glikol trujący to pewne ale nie trzeba go pić, zresztą tej wody z co też nie polecam, i jeszcze pytanko co jest w solarach ? i pompach GW, te instalacje to są bankowo szczelne ale te CO to już nie koniecznie, co do prądu na wsi, piorunów i innych dziadostw to ubezpieczenie pokrywa takie coś

Mądrze prawisz, tylko po co kombinować skoro split jest zasadniczo w tej samej cenie:confused:

A co do niebezpieczeństwa otrucia, to przy podłogówce można całkowicie olać, ale przy grzejnikach już niekoniecznie, anie chciałbym żeby moje dzieci, czy zwierzęta miały z tym kontakt - zdecydowanie wolę wodę;)

Mądrze prawisz, tylko po co kombinować skoro split jest zasadniczo w tej samej cenie:confused:

A co do niebezpieczeństwa otrucia, to przy podłogówce można całkowicie olać, ale przy grzejnikach już niekoniecznie, anie chciałbym żeby moje dzieci, czy zwierzęta miały z tym kontakt - zdecydowanie wolę wodę;)

Oczywiście jeśli koszt z montażem wychodzi podobnie to bez sensu, masz rację, zaś ta woda w grzejnikach to okropieństwo paskudne trucizna jak nic, a wiem to nie dla tego że mi cieknie tylko płukałem grzejnik i paskudne to bardzo było, ja naprawdę nie widzę powodu dlaczego miało by się lać z instalacji,

jak jest piec węglowy to tak przerabiałem parowóz w piwnicy no i puściło troszkę, ale pompa mi na pewno nie zagotuje instalacji

Panowie, z tym glikolem nie jest tak źle. Nikt nie każe zalewać instalacji glikolem etylenowym, silnie toksycznym. Można zalać bezpiecznym glikolem propylenowym.

Ta pompa, którą zapodał @Barth3z - Aquarea 5kW - ma naprawdę świetne parametry. Niestety jest tylko w wersji monoblock. Tak się zastanawiam, czy ten super COP nie jest związany z tym, że jest to właśnie monoblock. Sami doskonale wiecie, że producenci robiąc testy robią je w idealnych warunkach, żeby w specyfikacji ładnie wyglądało. Na pewno ten COP nie uwzględnia strat ciepła na odcinku instalacji od króćców przyłączeniowych, a nie jestem pewien, czy uwzględnia straty ciepła we wnętrzu pompy. Mówię tu o obiegu wody, czyli te wszystkie rurki wewnątrz, pompę wodną itp.

Druga sprawa, to moc tej pompy ciepła. Generalnie zawsze bierze się większą niż wynika to z obciążenia cieplnego budynku. U mnie obciążenie cieplne wynosi ok. 3500 W, ale to teoria. W praktyce dojdą niepoliczone mostki termiczne choćby od przepustów których mam sporo, ewentualne błędy w wykonaniu itp. Dodatkowo trzeba dodać moc potrzebną na przygotowanie CWU. Powstaje pytanie, czy te nominalne 5 kW pompy wystarczy? W tej sytuacji czy nie lepiej kupić do T-CUP'a 9 kW, który ma nieznacznie gorsze parametry.

Edytowane przez Horher

Dlaczego? PC nie ogrzewa domu i CWU w tym samym czasie. W momencie gdy ma zaprogramowane ogrzewanie CWU nie grzeje domu.

Jak bardzo sie wychlodzi dom przez np 1h bez grzania?

Pozostaje tez kwestia ceny 5kW Monoblok i 9kW T-CAP. Dla kogos roznica moze byc istotna... nie mniej jezeli 5kW PC pokrywa jego potrzeby.

W domu o niskim zapotrzebowaniu i niskim obciazeniu cieplnym istotne tez jest aby PC potrafila zejsc do niskich min wartosci oddawanego ciepla,

np. okresy przejsciowe, jesien/wiosna... Moja PC np. nie odda <4,2 - 4,5kW ( nie wiem jak T-CAP ) , mniejsze PC D zejda do min 1,8kW!

Co sie oczywiscie wiaze z niskim poborem pradu.

Kiedy potrzebujesz te 3,5kW? Przypuszcam ze jak jest bardzo zimno... a ile kW potrzebujesz przy +2*C ;)

3,5 kW będę potrzebował jak na zewnątrz będzie -20 *C, a wewnątrz 20. To co napisałeś o okresie przejściowym ma sens, więc może PC 5 kW jest dobrym rozwiązaniem. Jak w duże mrozy zabraknie mocy na pompie, to resztę dadzą grzałki i powinno być ok.

Co powiedziałem nie tak?

Porównywanie T-Cap'a do jednej z najsłabszych pomp w typoszeregu nie ma najmniejszego sensu. To tak jakbyś porównywał Yaris do Avensis i stwierdził, że Yaris ma lepsze parametry, bo mniej pali:)

Jeżeli Twoje szczytowe zapotrzebowanie to 3,5kW to nawet myślenie o T-Cap'ie jest nieporozumieniem - to tak jakbyś do muchy z armaty chciał strzelać:D

Teraz co do tego monobloku, o cudownych parametrach. Owszem ma niezłego COP'a;) i w ogóle, ale to jest dość droga pompa - przynajmniej w polskiej dystrybucji. W Polsce katalogowo kosztuje ona 17600zł, podczas gdy za około 2tys. mniej można kupić Panasa 5kW, 7kW i nawet 9kW serii C lub F typu SPLIT, które w zupełności poradzą sobie w Twoim domu, a pozbawione są wad monobloku.

WIęc temat mojej pompy dalej pozostaje otwarty :D.

Co do monobloku i glikolu, to przypomniałem sobie, że woda użytkowa musi mieć podwójną separację od glikolu. Puszczenie glikolu w wężownicę zasobnika CWU jest niedopuszczalne przez przepisy i ... zdrowy rozsądek. To samo dotyczy zbiorników dwu płaszczowych. Jedynie bufor by Adam_MK dał by radę, ale wówczas gdy pompa ciepła będzie podłączona do dolnej wężownicy jak solary.

WIęc temat mojej pompy dalej pozostaje otwarty :D.

Co do monobloku i glikolu, to przypomniałem sobie, że woda użytkowa musi mieć podwójną separację od glikolu. Puszczenie glikolu w wężownicę zasobnika CWU jest niedopuszczalne przez przepisy i ... zdrowy rozsądek. To samo dotyczy zbiorników dwu płaszczowych. Jedynie bufor by Adam_MK dał by radę, ale wówczas gdy pompa ciepła będzie podłączona do dolnej wężownicy jak solary.

Że ten glikol przesiąknie przez metal ?

Jasne, że nie przesiąknie, ale w sytuacji awaryjnej np. pęknięcie wężownicy, masz glikol w wodzie użytkowej. Słyszałem, że w świetle przepisów tak podłączyć nie wolno.

A solary to niby jak są podłączone, ja myślę że tam jest glikol i przegrzane to jest nie raz

A solary to niby jak są podłączone, ja myślę że tam jest glikol i przegrzane to jest nie raz

Tak myślałem że to powiesz ;). Niestety, teraz nigdzie nie udało mi się znaleźć wymogu, że trzeba podwójnie separować układy z glikolem od wody użytkowej, ale jestem pewien, że czytałem o tym na tym forum. A może po prostu ktoś wprowadził mnie w błąd. Niemniej jednak, wydaje mi się to słusznym podejściem.

Tak myślałem że to powiesz ;). Niestety, teraz nigdzie nie udało mi się znaleźć wymogu, że trzeba podwójnie separować układy z glikolem od wody użytkowej, ale jestem pewien, że czytałem o tym na tym forum. A może po prostu ktoś wprowadził mnie w błąd. Niemniej jednak, wydaje mi się to słusznym podejściem.

W solarach jest glikol propylenowy i w przypadku możliwości kontaktu z CWU musi być propylenowy gdyż jest nieszkodliwy. W dolnych źródłach może być etylenowy, który jest trujący dla ludzi.