emil1202 18.04.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Hej.Jestem tu nowy myślę że trafiłem w dobry dział jeśli nie to proszę o przeniesienie. A wiec jestem w trakcie budowania wiaty, i mam problem bo zamiast Krokwi chcę dać deski (gr 5 szer 10) czyli [5x10 i ] długość (420cm) Spad jest jakieś 35-30 stopni.. Pokrycie ma być z blachy trapezowej T15.. I moje pytanie jest takie czy te deski się nie wygną pod ciężarem własnym i też pod blachą i łatami dodam ze łaty są suche. Chcę wiedzieć ogólnie ile się to może wygiąć .... Tylko że deski chcę dać na płasko nie na sztorc. Łaty jakie mam na stanie to 3x5cm Cała zabudowa ma 11,5 metra, wyszło mi że wystarczy mi 7-8szt takich desek. To jest jedyne wyjście :/ A jak nie to będę się męczył jak dać to na sztorc . Proszę o szybko odpowiedz. Pozdrawiam Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez emil1202 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.04.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Hej. Jestem tu nowy myślę że trafiłem w dobry dział jeśli nie to proszę o przeniesienie. A wiec jestem w trakcie budowania wiaty, i mam problem bo zamiast Krokwi chcę dać deski (gr 5 szer 10) czyli [5x10 i ] długość (420cm) Spad jest jakieś 35-30 stopni.. Pokrycie ma być z blachy trapezowej T15.. I moje pytanie jest takie czy te deski się nie wygną pod ciężarem własnym i też pod blachą i łatami dodam ze łaty są suche. Chcę wiedzieć ogólnie ile się to może wygiąć .... Tylko że deski chcę dać na płasko nie na sztorc. Łaty jakie mam na stanie to 3x5cm Cała zabudowa ma 11,5 metra, wyszło mi że wystarczy mi 7-8szt takich desek. To jest jedyne wyjście :/ A jak nie to będę się męczył jak dać to na sztorc . Proszę o szybko odpowiedz. Pozdrawiam Kiepsko to widzę. Przy takiej szerokości wychodzi decha co średnio półtora metra. Nie wiem jak ci wyszło, że wystarczy 7 - 8 dech. Jak nie masz miejsca to zamiast dech daj jakiś ceownik lub inny stalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil1202 18.04.2014 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Chciałem dać co 120 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.04.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Chciałem dać co 120 cmProblem jest z przenoszeniem obciążeń przez płaskie dechy. Jakbyś dał je na sztorc to mogłoby być ale na płask to proszenie się o kłopoty. Przy małym śniegu ugnie się to wszystko mocno, duża warstwa, może nie przełamie, przynajmniej nie od razu ale zniekształci całą wiatę. Daj jakieś stalowe kształtowniki i dechy, jeżeli nie masz miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 19.04.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Postaw sobie dwa pustaki w rozstawie 4 metrów, połóż na to deskę na płask i stań na tym. prosty test pokaże Ci jak kiepskie rozwiązanie wymyśliłeś. Deski jedynie na sztorc ale i tak przekrój jest mały. My przy rozpiętości 5 metrów przy kącie 20 stopni dawaliśmy 8x25cm. Dach pokryty blacha trapezową, podczas dużych opadów śniegu widać ugięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts