DoMiN_83 18.04.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Witam. Chciałbym zasięgnąć rady, ponieważ po mam klika problemów z moją niedawno zrobioną kotłownią. Piec Skam 12Kw palinik ardeo, mieszacz prandeli, rozdzielacz na 6 grzejników i cwu 120 litrów. Oto moja kotłownia: , Kotłownia zrobiona po najmniejszej linii oporów (koszty) ale nie wiem czy nie za bardzo. Dlatego mam kilka pytań: 1. W układzie cały czas zbierało się powietrze nie wiem dlaczego. Po to po jakimś czasie ustało ale znowu słyszę , że krąży - czy ma to związek ze zbiornikiem wyrównawczym lub z tym że jedna rura jest nie w poziomie( zaznaczone na rysunku ) 2. Gdy podłącze podłogówkę piec piec chodzi non stop nie mogąc dobić temperatury, po odłączeniu problem znika. Czy podłączenie zaworu trójdrożnego lub siłownika coś pomoże? Jeżeli tak to jakiego? 3. Mieszacz prandelli jak to ustawić? Co o nim sądzicie? Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.04.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Cześć Dominik, chyba Ci się nudzi na święta, wolne dostałeś i kombinujesz Co do powietrza- jak świeżo zalana instalacja otwarta, to pozbywać się powietrza z układu możesz nawet 2-3tygodnie, trochę zabawy w odpowietrzanie Cię czeka. Na budowie trochę trwa zanim to wszystko ruszy i obróci. Po fotce nr3 widzę żółty kabel, zatem jest to czujnik podłogówki od Iryda, rozumiem,że w sofcie wybrałeś sterowanie obiegiem podłogówki bez siłownika mieszacza. Co robić, aby to wygrzać - odpowiedź prosta - GRZAĆ Jak? a) zakręć grzejniki a rozbujaj samą podłogówkę, jak się dogrzeje - dołącz grzejniki b) zostaw grzejniki a podłogówkę rozgrzewaj stopniowo pętla po pętli. Nie puszczaj na dzień dobry całości. W skrócie takie rady, tymczasem Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoMiN_83 19.04.2014 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Dzięki Jarecki liczyłem ,że się odezwiesz Z nadmiaru wolnego mam jeszcze dwa pytania: Pierwsze: Zakładać zawór trójdrożny, czy w mojej instalacji to się opłaca? Drugie: Zbiornik od Cwu jest na zwykłym zaworze, bez żadnej pompy czy mogę założyć jakiś zawór termostatyczny na wejściu aby temperatura wody cały czas nie rosła? Pozdrawiam Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.04.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Czemu ma służyć ten zawór ?Co do CWU dlaczego nie dałeś na drugiej pompie żeby panować na temp. wody ? teraz będzie taka sama jak CO.Zabezpieczenie kotła naczyniem skopane, to w tej chwili tylko naczynie wyrównawcze które uzupełnia straty odparowanej cieczy z układu.Widzę wkręcony zawór ciśnieniowy.Sterownik kombajn tyle że niema czym "dowodzić"Czy słyszysz takie jakby przelewanie wody w grzejnikach, co Ci się zapowietrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoMiN_83 19.04.2014 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Czemu ma służyć ten zawór ? Co do CWU dlaczego nie dałeś na drugiej pompie żeby panować na temp. wody ? teraz będzie taka sama jak CO. Mój "Hydraulik" stwierdził ,że bez pompy będzie najprościej, "założy się zawór termostatyczny na wejściu i bedzie OK". Zabezpieczenie kotła naczyniem skopane, to w tej chwili tylko naczynie wyrównawcze które uzupełnia straty odparowanej cieczy z układu. Widzę wkręcony zawór ciśnieniowy.Sterownik kombajn tyle że niema czym "dowodzić" Jak to poprawić aby było dobrze? Jakie zmiany przeprowadzić? Co z tym zbiornikiem wyrównawczym? Czy słyszysz takie jakby przelewanie wody w grzejnikach, co Ci się zapowietrza ? Słychać jak powietrze krąży po całym układzie bo i w mieszaczu to słychać, na pompkach i w grzejnikach. Proszę o poradę jak temu zaradzić. A jeszcze do CWU układu będzie podłączona pompa cyrkulacyjna aby woda od razu ciepła leciała - ale to chyba nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.04.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Masz pod ręka producenta to nie będę wychodził przed szereg W moich zapytaniach jest kilka wskazówek do przemyślenia. Nie widziałem żeby ktoś wstawiał termostat przed bojlerem, jak już to za, lub zwykły zawór 3D do ograniczenia temp. na wyjściu, np. żeby małe dzieciaki łapek nie poparzyły Wiesz ile kosztuje taki zawór ( term ) ? trochę więcej jak pompa a już na pewno nie będzie bardziej ekonomiczny przy chęci zaoszczędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoMiN_83 19.04.2014 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Masz pod ręka producenta to nie będę wychodził przed szereg W moich zapytaniach jest kilka wskazówek do przemyślenia. Hehe do producenta nic nie mam z pieca jestem zadowolony. Spytam wprost: jak powinna ta instalacja prawidłowo wyglądać aby było dobrze? Producent pewnie się nie obrazi jak pomożesz użytkownikowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.04.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 A czy ja sugeruję że masz ?Po prostu nie wiem o czym rozmawialiście co sugerował a nie chcę podważać jego kompetencji.Jak dziesięciu radzi to wiesz jak to jest, wiem i nic nie wiem:)Mnie też denerwuje jak powiem klientowi jak ja to widzę a ktoś inny zamieszanie robi.Z tego wszystkiego najgorsi są instalatorzy bo i tak robią jak chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 20.04.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Z tego wszystkiego najgorsi są instalatorzy bo i tak robią jak chcą. To spytaj się inwestora czy chociaż zapytał ile kosztuje projekt kotłowni.Domin. Poczytaj o zabezpieczeniach układów otwartych i wtedy zadawaj pytania jak coś nie rozumiesz. Inaczej mówiąc naczynie źle podpięte i za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.04.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Najlepszy jest instalator który zrobi tak jak chce inwestor.Tylko niech inwestor weźmie za to odpowiedzialność .A nie opowiada później ,że instalator zły.Często mam dylemat ,czy zrobić tak jak chce inwestor ,czy być tym co chce na skróty ,ale zrobić dobrze,Akurat tak się składa ,że to co proste to dobre.A ja lubię proste:) Np naczynie wyrównawcze .Jaki inwestor będzie chciał zapłacić za otwąrte naczynie i jego prawidłowe podłączenie ,skoro ktoś zamontował tanie przeponowe.I jeszcze ta dekoracja w mieszkaniu, a jak się zagotuje?Zgodnie z prawem to inwestor kieruje budową ,a jak się nie zna to powinien zatrudnić kogoś kto ma uprawnienia budowlane do nadzoru.Inwestorzy zatrudniają ludzie bez uprawnień i wykształcenia w danym kierunku ,a następnie mają do nich pretensje . A co do tematu .Masz zły schemat kotłowni .Powinny być trzy pompydo cwu.do CO i do podłogówki.Naczynie masz źle podłączone.Ładnie polutowane ale bez głowy Zawór RTL zamontowany na zasilaniu (błąd) (zdjęcie 3) Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 20.04.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Pompa na podłogę jest ( wszystko zamontowane prawidłowo), pompa na CO jest, osobna na CWU nie musi być. Na pewno naczynie źle i zawory do bojlera są złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoMiN_83 22.04.2014 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Poczytam i spróbuję się dowiedzieć jak powinno być podłączone to naczynie i jakimi zaworami. Jeżeli się nie dowiem to na pewno jeszcze zapytam Was o rade Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts