lolo2 19.04.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam. Jestem w trakcie budowy domu. Dom jest w kształcie litery U - 260m^2 z garażem na środku jest taras. Ze względu na ukształtowanie terenu dałem się namówić na budowę podpiwniczenia pod całym budynkiem, łącznie z tarasem. Dało to około 400m^2 piwnicy. Rysunek poniżej (taras pdf.jpg (99,9 KB)) Po wybudowaniu pietra nastąpił problem z izolacją tarasu, najwidoczniej zostało to przegapione. Proszę o pomoc i opinię jak rozwiązać problem izolacji tarasu? Poniżej przedstawiam schematycznie narysowane, jak jest zbudowany mój dom w przekroju. Największym moim problemem jest to że różnica pomiędzy "posadzką" w domu a na tarasie wynosi zaledwie 7centymetrów. Jest to jeszcze nie gotowa posadzka, trzeba ją ocieplić, dodać podgrzewanie podłogowe i wykończyć, natomiast na tarasie trzeba wykonać dodatkowo spadek na długości 10 metrów aby zleciała woda. Problem Wersja jednego projektanta to taka - wyliczając od spodu: 1. Wylać betonem spadek 1,5% co daje przy progu budynku 15cm a na końcu 0 cm. (boję się że grubości 7cm i poniżej będą pękać) 2. Papa - nawet podwójnie 3. Styrodur 12cm - izolacja termiczna piwnicy- 4. Papa 5. Folia kubełkowa czarna aby woda mogła spłynąć 6. wysypka kamyczkami albo keramzytem aby zrobić poziom 7 Folia flizelina czy coś takiego, co ma służyć za filtr, aby piasku nie przepuścić ale żeby woda przeszłą i spłynęła 8 płyta chodnikowa 4cm położono luźno na jakichś plastikowych zatrzaskach - tak aby woda przepłynęła. Problem tego rozwiązania to grubość tych warstw - w sumie daje to około: 15cm wylewka + 12cm styrodur + 4cm płyta chodnikowa + ~2cm reszta. Daje to w sumie około 33 - 35cm. Różnice pomiędzy posadzką domu a tarasu mam tylko 7cm, więc musiałbym w domu (aby zachować 2cm próg przed wodą) podwyższyć posadzkę o około 28 - 30cm. I tu jest problem na razie mam parapety na wysokości 96 cm. Na posadzkę podłogi przyjdzie 6cm styropianu i 5cm podłogówki daje to około 11cm co zrobić z resztą wysokości? Problem tego rozwiązania: Za dużo podniesione posadzki w domu - aż o 30cm, może być problem z wysokością parapetów, wylewanie betonem wysoki koszt więc wykładać 25cm styropianu? Kolejny problem to wylany spadek nie będzie pękał jak wyleje go na istniejący beton? Nie będzie pękał w szczególności tam gdzie grubość spadku będzie poniżej 7cm? Wersja drugiego projektanta: Podobno jest na rynku styrodur z gotowym spadkiem i pokryty papą. Więc nie wylewałbym 15cm spadku. Kupiłbym styrodur o spadku 1%. Początkowa grubość 20cm końcowa 10cm. Na to dodatkowa izolacja papą, folia kubełkowa, potem wysypanie kamyczkami lub keramzytem następnie fizelina i płyty chodnikowe. Grubość przy progu: 20cm styrodur + 2cm papa i inne + 4cm płyty chodnikowe ( przy samym progu nie byłoby podsypki). Grubość całej zolacji to około 26 centymetrów. Drugie rozwiązanie jest cieńsze o niecałe 10cm, więc już bym nie musiał może tyle kombinować z wysokością posadzek w domu. Ale znowu co sie stanie jak woda dostanie się pomiędzy styrodur i beton piwnicy, pierwszy projektant straszy mnie ze nigdy się jej nie pozbędę. Jakieś opinie, inne rozwiązania, sugestie? Jak dobrze zaizolować i ocieplić taras? Czy da sie ocieplić taras od spodu, od piwnicy, tak aby było mega super i żebym nie musiał ocieplać od góry? Jak uratować taras w moim domku? Coś innego wyłożyć niż płyty chodnikowe? Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez lolo2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts