Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Jestem w trakcie budowy domu.

Dom jest w kształcie litery U - 260m^2 z garażem na środku jest taras. Ze względu na ukształtowanie terenu dałem się namówić na budowę podpiwniczenia pod całym budynkiem, łącznie z tarasem. Dało to około 400m^2 piwnicy. Rysunek poniżej (taras pdf.jpg (99,9 KB))

Po wybudowaniu pietra nastąpił problem z izolacją tarasu, najwidoczniej zostało to przegapione.

Proszę o pomoc i opinię jak rozwiązać problem izolacji tarasu?

Poniżej przedstawiam schematycznie narysowane, jak jest zbudowany mój dom w przekroju.

Największym moim problemem jest to że różnica pomiędzy "posadzką" w domu a na tarasie wynosi zaledwie 7centymetrów. Jest to jeszcze nie gotowa posadzka, trzeba ją ocieplić, dodać podgrzewanie podłogowe i wykończyć, natomiast na tarasie trzeba wykonać dodatkowo spadek na długości 10 metrów aby zleciała woda. Problem

Wersja jednego projektanta to taka - wyliczając od spodu:

1. Wylać betonem spadek 1,5% co daje przy progu budynku 15cm a na końcu 0 cm. (boję się że grubości 7cm i poniżej będą pękać)

2. Papa - nawet podwójnie

3. Styrodur 12cm - izolacja termiczna piwnicy-

4. Papa

5. Folia kubełkowa czarna aby woda mogła spłynąć

6. wysypka kamyczkami albo keramzytem aby zrobić poziom

7 Folia flizelina czy coś takiego, co ma służyć za filtr, aby piasku nie przepuścić ale żeby woda przeszłą i spłynęła

8 płyta chodnikowa 4cm położono luźno na jakichś plastikowych zatrzaskach - tak aby woda przepłynęła.

Problem tego rozwiązania to grubość tych warstw - w sumie daje to około: 15cm wylewka + 12cm styrodur + 4cm płyta chodnikowa + ~2cm reszta.

Daje to w sumie około 33 - 35cm.

Różnice pomiędzy posadzką domu a tarasu mam tylko 7cm, więc musiałbym w domu (aby zachować 2cm próg przed wodą) podwyższyć posadzkę o około 28 - 30cm. I tu jest problem na razie mam parapety na wysokości 96 cm.

Na posadzkę podłogi przyjdzie 6cm styropianu i 5cm podłogówki daje to około 11cm co zrobić z resztą wysokości?

Problem tego rozwiązania:

Za dużo podniesione posadzki w domu - aż o 30cm, może być problem z wysokością parapetów, wylewanie betonem wysoki koszt więc wykładać 25cm styropianu?

Kolejny problem to wylany spadek nie będzie pękał jak wyleje go na istniejący beton? Nie będzie pękał w szczególności tam gdzie grubość spadku będzie poniżej 7cm?

Wersja drugiego projektanta:

Podobno jest na rynku styrodur z gotowym spadkiem i pokryty papą. Więc nie wylewałbym 15cm spadku. Kupiłbym styrodur o spadku 1%.

Początkowa grubość 20cm końcowa 10cm. Na to dodatkowa izolacja papą, folia kubełkowa, potem wysypanie kamyczkami lub keramzytem następnie fizelina i płyty chodnikowe.

Grubość przy progu: 20cm styrodur + 2cm papa i inne + 4cm płyty chodnikowe ( przy samym progu nie byłoby podsypki). Grubość całej zolacji to około 26 centymetrów.

Drugie rozwiązanie jest cieńsze o niecałe 10cm, więc już bym nie musiał może tyle kombinować z wysokością posadzek w domu. Ale znowu co sie stanie jak woda dostanie się pomiędzy styrodur i beton piwnicy, pierwszy projektant straszy mnie ze nigdy się jej nie pozbędę.

Jakieś opinie, inne rozwiązania, sugestie?

Jak dobrze zaizolować i ocieplić taras?

Czy da sie ocieplić taras od spodu, od piwnicy, tak aby było mega super i żebym nie musiał ocieplać od góry?

Jak uratować taras w moim domku?

Coś innego wyłożyć niż płyty chodnikowe?

taras pdf.jpg

taras rysunek.jpg

tarasa foto1.jpg

Edytowane przez lolo2
https://forum.murator.pl/topic/189482-taras-problem-z-izolacj%C4%85-i-ociepleniem-potrzebna-pomoc-opinia/