Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont dachu - dom poniemiecki.

ZeusSs

Recommended Posts

Witajcie

Jestem na etapie zmiany dachu w domu, który niedawno kupiłem i powiem szczerze, że mam problem.

Zrzuciłem całą dachówkę i zbiłem stare łaty, nałożyłem membranę dachową, nabiłem kontrałty i z jednej strony mam nabite już łaty.

Z drugiej strony nabiłem tylko kilka aby można było wdrapać się na górę.

Dodam, że z tej strony gdzie nabiłem już właściwie łaty to wypuściłem je sporo za ścianę szczytową - z tym właśnie wiąże się problem.

Ściana wygląda tak:

http://images65.fotosik.pl/897/28e555837b38876cgen.jpg

Zdjąłem jedną warstwę cegieł, bo zasłaniały łaty i nie dał bym rady ich wypuścić za ścianę.

Wypuszczenie dachu wiąże się z tym, że chcę zrobić ocieplenie i żeby dach zachodził za styropian.

Tak wyglądają krokwie i ściana szczytowa:

http://images61.fotosik.pl/895/ba2b9073216347aegen.jpg

Jak to teraz rozwiązać? Ponieważ po zdjęciu warstwy cegieł mam teraz sporą odległość od łaty do cegieł.

Jest jeszcze problem z tym jak zrobić żeby łaty wytrzymały ciężar dachówek?

Myślałem, żeby na całej długości od dołu nabić kontrłatę, tylko kwestia jak przymocować do cegieł?

Trochę to chyba zamotane, ale mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Wypuszczenie dachu poza ścianę szczytową na samych łatach będzie dosyć ryzykowne. Podejrzewam że od ostatniej krokwi łata wystaje z 80 cm, może więcej. Musiałbyś tu wypuścić najpierw pełne deskowanie, na końcu kontra i do tego łaty, plus dodatkowe łaty wzmacniające między łatami. Taka konstrukcja da radę. Oczywiście zmiana konstrukcji więźby z wystawieniem krokwi poza ścianę szczytową będzie lepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam

Spora odległość to ile? Jakbym klientowi powiedział że za robotę skasuję go niedużo, to pewnie też byłby w konsternacji:)

Pomiędzy ścianą szczytową, a łatą jest troszkę mniej niż wysokość cegły, to na oko z 6-7cm?

Wypuszczenie dachu poza ścianę szczytową na samych łatach będzie dosyć ryzykowne. Podejrzewam że od ostatniej krokwi łata wystaje z 80 cm, może więcej. Musiałbyś tu wypuścić najpierw pełne deskowanie, na końcu kontra i do tego łaty, plus dodatkowe łaty wzmacniające między łatami. Taka konstrukcja da radę. Oczywiście zmiana konstrukcji więźby z wystawieniem krokwi poza ścianę szczytową będzie lepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam

Źle się wyraziłem z tym wypuszczaniem łat za ścianę szczytową, tzn chcę wypuścić, ale to dosłownie z 5-10 cm, tylko tak żeby dachówka była minimalnie za styropianem.

Myślałem o tym, żeby na całej długości gdzie ściana szczytowa nabić kontrłatę i uzupełnić braki styropianem (twardym), wtedy cała konstrukcja opierałaby się na styropianie, a na końcu do czoła dokręcić łatę i do niej ładnie zamocować blachę.

Ewentualnie czy jakby idealnie pasowała łata np na wysokość to może ona leżeć bezpośrednio na cegłach? Czy musiałbym tam coś podłożyć, żeby ją odizolować?

Dzisiaj byłem na spacerze i szukałem takich domków, no i ludzie mają właśnie tak minimalnie wystawione dachówki za styropian bez krokwi.

Tylko wszyscy mają tam podbitkę i nie mogę obczaić jak to jest zrobione.

Edytowane przez ZeusSs

Nie napisałeś jaki przekrój mają łaty? Przy zastosowaniu łat 4x6 lub 5x5 bezkarnie można wypuścić je poza ostatnią krokiew 40 cm. To, że skułeś warstwę cegieł ze ściany szczytowej to bardzo dobrze. Teraz należy wkleić tam twardy styropian (taki na posadzki). Na nim będziesz mógł podeprzeć łaty stosując jako kontrłatę deskę szerokości minimum 10 cm wówczas nacisk się rozłoży. Na końcu łat podkręć jako kontrłatę łatę wówczas będziesz miał stabilny szczyt. Jak zamierzasz po ociepleniu ścian nie mieć wystającego szczytu tylko efekt taki ja przed remontem to tą kontrłatę musisz cofnąć o 4~5 cm aby ją przesłonić styropianem. Żadna obróbka blacharska szczytu nie jest potrzebna. Efekt jak na załączonym zdjęciu. Pozdrawiam.

P1050374.jpg

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

No fakt nie napisałem - łaty mam 4x6.

Właśnie o takie informacje mi chodziło, z tym efektem co był wcześniej to tak niekoniecznie, bo wolałbym żeby dach wystawał chociaż z 5 cm za styropian, jakoś bardziej mi się to widzi. To tak zrobię - mam nawet taki styropian do ogrzewania podłogowego (twardy), ładnie go wytnę żeby pasował tam i na to dechę około 10 cm i gitara :) Dziękuję pięknie za pomoc :)