Turner 20.06.2002 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 Wybudowalem dom w technice Ytong. Bloczki 36,5 cm o gestosci 600. Producent zapewnia przenikalnosc cieplna na poziomie 0,29. Teraz mam zamiar otynkowac dom. Niektorzy tynkarze dziwia sie ze chce otynkowac dom bez wczesniejszego ocieplenia. Prosze o rade osob ktore juz uzytkuja podobne domy czy jest koniecznosc dodatkowego ocieplania takiego domu. Ja ze swojej strony nie chce tego robic. Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.06.2002 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 jak masz za duzo kasy to ocieplaj, tylko sie wtedy zastanow po co budowales z ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.06.2002 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 Poszukaj w starych postach - było już o tym kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 20.06.2002 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 jakim cudem odmiana 600 ma przenikalność 0,29. uświadom mnie proszę.HEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 20.06.2002 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 O ile wiem wspolczynnik 0,29 dla sciany o grubosci 36,5cm osiagany jest dla odmiany 400. Ytong 600 bedzie wymagał ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turner 20.06.2002 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 Faktycznie pomylilem sie. Gestosc 400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 20.06.2002 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 No to przeczytaj jeszcze raz Anonima, bo ma rację. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 21.06.2002 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 Ja nie będę ocieplać. Moi murarze powiedzieli, że nie trzeba ocieplać, a wręcz jest to niewskazane, gdyż ściana będzie sie "dusiła". Może to zaowocować grzybkiem, a tego byśmy przecież nie chcieli...Tak więc na razie nie ocieplam, a co zrobie za 2-3 lata po użytkowaniu domku to sie okaże. Na razie jednak posłucham certyfikowanych fachowców i nie będę nic kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 21.06.2002 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 buleczka - a będziesz tynkować przed zimą czy zostawiasz goły mur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 21.06.2002 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 My otynkujemy w przyszłym roku na wiosnę, jak się na ścianę nie leje woda (jest dach) to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 21.06.2002 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 Witam- odmianę 400 nie trzeba ocieplać.Mój dom (z Hebla)przezimował bez tynku ostatnią zimę, był już dach. Nic się nie dzieje. Prawdopodobnie przezimuje jeszcze jeden raz.Pozdrowionka-Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 21.06.2002 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 A chciałoby się otynkować ( no wiesz ładniej wygląda), ale zobaczymy jak sie wyrobimy z "kapustą" Jak znam życie to pewnie bedzię biedak stał "bez ubranka" do wiosny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 21.06.2002 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 Mój dom z hebla również dobrze zniósł 2 zimy, mimo że na tym forum straszono mnie konsekwencjami . We wrześniu dostanie ubranko z tynku polikrzemianowego. Ocieplać go oczywiście nie będę - 37,5 cm odm. 400. Teraz przy upałach 36 stopni w cieniu, w środku jest przyjemny chłodek - 22 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabek 24.06.2002 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Ja zbudowałem dom z Poromuru FCB Jopek 33,8cm. I teraz na jesieni planuje to docieplać. Czy radzilibyście styropian, czy wełnę, czy może wcale. Przez cały sezon bez ogrzewania dom jest ciepły w środku - tzn. w zimie cieplej niz na zewnątrz, a w lato barzdo przyjemny chłodek. Jeszcze w nim nie mieszkam, ale tą zime planuje sprawdzic CO i trochę dogrzewać. Bardzo prosze o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turner 25.06.2002 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Jezeli chodzi o tynk na ten Ytong to tez mam problem. Mialem juz na budowie kilku tynkarzy. Wszyscy zalecaja co innego. Proponuja miedzy innymi klej z siatka i tynk specjalny (nowy tynk Kabe na sciany z komorkowego), podklad cieplochronny a nastepnie tynk szlachetny np. akryl. Ja po konsultacji z firma Ytong mam zamiar nalozyc warstwe tynku mineralnego ok. 1 cm a na to tynk silikatowy o wysokiej paroprzepuszczalnosci. Co o tym sadzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts