Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zmienić kolor fug na kominie?

Recommended Posts

Dzięki za odp. Nie wiem czy zawsze dolewali tyle samo wody, ale są u mnie od zeszłego roku (robili "0") i nie było nigdy żadnych problemów. To pierwsza rzecz na którą nie mogę patrzeć w moim domu!!! Nie chcę rozbierać, chcę ratować. Myślałam czy nie pogłębić fug, w tej chwili mają ok. 3mm. Może nie będzie wtedy tak widać, a kolor cegły optycznie przyciemni całość Edytowane przez gosiasad

W takim razie hurtownia, w której zamówiłaś jest winna zamieszaniu.

Pogłębienie fugi nie będzie takie proste bo to zaprawa cementowa więc jest twarda.

A po drugie to nie możesz cofnąć fugi względem cegły bo będzie tam stała woda po opadach i na milion % wyjdą ci przebarwienia i wykwity.

Fuga powinna być zlicowana z cegłą lub w sposób okrągły wklęśnięta, tak żeby woda mogła spokojnie po niej spłynąć.

Jedyne sensowne rozwiązanie - wykuć zaprawę na circa naście milimetrów - dwa centy - tak jak do głębokiej fugi i od nowa wypełnić...

wg mnie pęknie albo się odspoi

producenci zalecają min głębokość fugi 1,5 cm wtedy spełnia swoje wymogi

na kominie bym nie ryzykował, raz ciepło raz mróz raz woda

Ja mam fugę kreisel szara, po impregnacji olejem do klinkieru fuga dość mocno ściemniała. Komin robiony na jesień, jak do tej pory jest ciemniejsza, choć nie wiem czy po dłuższym czasie nie będzie robić się jaśniejsza. Dodatkowo najlepiej sprawdzić na małym niewidocznym miejscu jaki będzie efekt.

Rozmawiałem też kiedyś z specjalistą od Quick mixa i odradzał jakieś kombinowanie z małym pogłębianiem starej fugi fugi , bo efekt może być dobry na pare miesięcy a potem może odpadać lub pękać. Jak już to usunięcie starej fugi i te minimum 1-1,5 centymetra zeby było na nową , tak jak ktoś pisał wcześniej.

pozdrawiam