gosiasad 21.04.2014 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Przed świętami powstał nasz komin z klinkieru (pełna cegła antracytowa). Niestety fuga za jasna, widać nierówności cegły i fug.Jak przyciemnić fugi? Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez gosiasad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 21.04.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 zaprawa na pewno ma taki kolor jak np na wzroniku, więc pewnie taką musiałaś wybraćno chyba, że np wykonawca się nie przyłożył... dolał za dużo wody albo pracował jak padał deszcz i nie osłonił komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 21.04.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 co do przyciemnienie to hmm może jakaś farba do betonu.pewności nie mam czy to zda egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiasad 21.04.2014 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzięki za odp. Nie wiem czy zawsze dolewali tyle samo wody, ale są u mnie od zeszłego roku (robili "0") i nie było nigdy żadnych problemów. To pierwsza rzecz na którą nie mogę patrzeć w moim domu!!! Nie chcę rozbierać, chcę ratować. Myślałam czy nie pogłębić fug, w tej chwili mają ok. 3mm. Może nie będzie wtedy tak widać, a kolor cegły optycznie przyciemni całość Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez gosiasad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 21.04.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 W takim razie hurtownia, w której zamówiłaś jest winna zamieszaniu.Pogłębienie fugi nie będzie takie proste bo to zaprawa cementowa więc jest twarda.A po drugie to nie możesz cofnąć fugi względem cegły bo będzie tam stała woda po opadach i na milion % wyjdą ci przebarwienia i wykwity.Fuga powinna być zlicowana z cegłą lub w sposób okrągły wklęśnięta, tak żeby woda mogła spokojnie po niej spłynąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiasad 21.04.2014 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 To co robić!Jutro przyjeżdża moja ekipa, wybieram się również do hurtowni porozmawiać z handlowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 21.04.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Mi przychodzi na myśl tylko ta farba do betonu ale nie wiem jak to zda egzamin... jeszcze na kominie...Sam jestem ciekaw co ci doradzą na hurtowni lub twoja ekipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.04.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Jedyne sensowne rozwiązanie - wykuć zaprawę na circa naście milimetrów - dwa centy - tak jak do głębokiej fugi i od nowa wypełnić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 21.04.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Jedyne sensowne rozwiązanie - wykuć zaprawę na circa naście milimetrów - dwa centy - tak jak do głębokiej fugi i od nowa wypełnić... wg mnie pęknie albo się odspoi producenci zalecają min głębokość fugi 1,5 cm wtedy spełnia swoje wymogi na kominie bym nie ryzykował, raz ciepło raz mróz raz woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiasad 21.04.2014 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagPio 22.04.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Ja mam fugę kreisel szara, po impregnacji olejem do klinkieru fuga dość mocno ściemniała. Komin robiony na jesień, jak do tej pory jest ciemniejsza, choć nie wiem czy po dłuższym czasie nie będzie robić się jaśniejsza. Dodatkowo najlepiej sprawdzić na małym niewidocznym miejscu jaki będzie efekt.Rozmawiałem też kiedyś z specjalistą od Quick mixa i odradzał jakieś kombinowanie z małym pogłębianiem starej fugi fugi , bo efekt może być dobry na pare miesięcy a potem może odpadać lub pękać. Jak już to usunięcie starej fugi i te minimum 1-1,5 centymetra zeby było na nową , tak jak ktoś pisał wcześniej.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts