Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szacowanie wielkości kotła „tymi recami” robione

adam_mk

Recommended Posts

Dawno nowego wątku nie zakładałem, to może czas już nadszedł?

:lol:

Jak czytam, wielu budujących coraz częściej zadaje pytania – „czym grzać i jaki duży kocioł mam sobie kupić?”

-„ Bo radzą mi od 3kW do 300kW i już głupieję od tego…”

No, to trzeba by ten problem jakoś ujarzmić…

Dla nikogo nie jest chyba odkryciem, że każdy dom traci/zyskuje ciepło do/z otoczenia poprzez swoją POWIERZCHNIĘ ZEWNĄTRZNĄ.

Ja to nazywam „skórą” domu.

Nie jest trudne jej policzenie własnoręcznie, bo projekt mamy a Windows oferuje kalkulator.

Sumujemy wiec:

Powierzchnię NAJNIŻSZEJ podłogi.

Powierzchnię NAJWYŻSZEGO sufitu (w piętrówkach powierzchnię podłogi piętra pomijamy!!!)

Powierzchnię ścian bocznych (zewnętrznych) bryły.

Wykonam to na przykładzie piętrowej „kostki” (np., z dachem kopertowym) o podstawie 10m x 10m.

Najniższa podłoga (na gruncie) to 10 x 10 = 100m2

Najwyższy sufit – tyle samo, 100m2

Wysokość kondygnacji przyjmuję 3m. Obwód domu to 4 x 10m = 40m

Powierzchnia ścian zewnętrznych to (3 +3) x 40 = 240m2

RAZEM to 440m2 „skóry” domu.

Kilka razy „Jeżeli”

Jeżeli wybudujemy dom TYLKO normowy, co oznacza, że może tracić/zyskiwać nie więcej jak 0,3W/m2 x stK to…

Dla TEGO domu oznacza to, ze na każdą SEKUNDĘ trwania domu w określonych warunkach temperaturowych traci/zyskuje on 420 x 0,3 = 126W strumienia cieplnego na każdy stopień K różnicy temperatur pomiędzy wnętrzem z zewnętrzem.

Zobaczmy więc co stanie się w MROZY…

Gradient wyniesie 40stC dla założenia, ze jest +20stC wewnątrz i -20stC na zewnątrz.

Mnożymy otrzymany wynik przez gradient co daje 126 x 40 = 5040W, czyli 5,04kW

Jest to OSZACOWANA MOC systemu grzewczego, jaka MUSZĄ oddać kaloryfery/podłogówka/ścienne/promiennikowe/kominek i ten system grzewczy, jaki kto sobie wymyśli/zbuduje, aby w domu UTRZYMAĆ niezmienną temperaturę wnętrz.

Przypomnijmy sobie CO dla siebie staramy się zbudować!

- Dom, który traci ciepło WOLNO i MAŁO!!!

Jeżeli uda nam się postawiony cel zrealizować, to… Grzać go musimy TAKŻE WOLNO I MAŁO!!!!

Bo?

Bo grzejąc mocno – przegrzejemy go a grzejąc szybko – nieoptymalnie zarządzimy nośnikiem ciepła (uwaga nie dotyczy grzania prądem, tylko paliwami).

Z powyższych rozważań wynika np. że MOC GRZEWCZA przypadająca na 1m2 PODŁOGI (a jest jej tu 200m2) wyniesie W MROZY około 5040 / 200 = 25,2WATA!!!

A jak za oknem będzie około „zera”?

- To o połowę mniej, czyli 12,6W…..

Czy tyle „da” podłogówka kryta np. drewnem?

Sami sobie odpowiedzcie….

Inne „jeżeli” wskazuje, że dla ocieplenia o współczynniku 0,2W/m2 x stK (który większość stara się osiągnąć) odpowiednie przeliczenia wskazują

Moc grzewcza w mrozy 420 x 0,2 = 84W i 84 x 40 = 3360W

Na 1m2 przypada w mrozy 3360 / 200 = 16,8W a blisko „zera” za oknem 8,4W.

Jeszcze inne, dla 0,1W/m2 x stK daje…

42W strat na każdy stK i moc grzewczą w mrozy 1680W.

Przy „zerze” za oknem 840W….

Mocy z m2 podłogi nie liczę bo łatwo sobie samemu to zrobić.

I jak do tego maja się te wszystkie szacunki podawane przez różnych specmajstrów od kotłowni?

Oczywiście, podejście do problemu, jakie zaprezentowałem jest OGÓLNYM SZACUNKIEM strumienia mocy grzewczej.

DOKŁADNE wyliczenia są bardziej złożone i dają lepsze pojęcie o tym co budujemy.

To te wszystkie obliczenia OZC czytane ZE ZROZUMIENIEM otrzymanych wyników!

Bieda w tym, że zwykle podają ZAPOTRZEBOWANIE SEZONOWE NA CIEPŁO liczonego domu.

Uważam, że dokonanie takich szacunków dla budowanego domu pozwoli nie tylko dobrać moc kotła ale również jego rodzaj, ilość miejsca dla niego a także pozwoli zastanowić się nad doborem np… KOMINKA.

Bo?

Bo wielu marzy się WIELKI kominek, z duża szybą w małym saloniku.

Ciekawe co zrobią, jak taki kominek ruszy z mocą około 20kW skierowaną głównie w podczerwieni na kilka m2 tego salonu…

Opalarka….

Ale to jakby inna bajka i o innej księżniczce….

Wiem, ze wielu forumowiczów może mieć zastrzeżenia do TAKIEGO podejścia do poruszonego problemu. Choćby Asolt czy HenoK…

Ale…

Oni to LICZĄ a ja tylko zgrubnie SZACUJĘ

Adam M.

Dziwne, że nie wywiązała się żadna dyskusja na co liczyłem.

Na takich (podobnych) właśnie wyliczeniach opieram jak na razie swoją budowę. Czemu?

Obliczenia powyższe są szacunkowe, ale nawet najdokładniejsze obliczenia nie zmienią jakości wykonania robót i deklarowanych wartości materiałów.

Jedynie czego powyżej nie uwzględniono to podgrzanie wody użytkowej, którą przy -20 też będziemy potrzebować. Ale i tak dostępne na rynku najmniejsze kotły (powyżej 10kW) zaoferują nam duuuuży zapas mocy.

Chyba, że ktoś buduje dom pasywny. Wtedy dokładne obliczenia są podstawą.

Dodano po edycji:

Ciekawe czy tym sposobem szacowania da rade zrobić dom pasywny parterowy.....?

Edytowane przez Crisiano
Dodano tekst o domu parterowym.