Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesne, zdrowe, gładkie tynki

Recommended Posts

Witam,

Czy orientuje się ktoś jakie się teraz kładzie w nowo budowanych domach tynki?

Czy najlepiej zrobić tradycyjny tynk cementowo-wapienny czy może maszynowy?

Czy jeżeli chcemy mieć gładkie ściany to jesteśmy skazani tylko na gładź gipsową?

Gips chyba nie jest za dobry, pyli i jest dość kruchy w dodatku chyba źle reaguje jak złapie trochę wody?

Słyszałem też o tynkach sylikonowych, czy nadają się one do tynkowania wewnątrz domu, czy są zdrowe?

A może tynki z piasku kwarcowego (czy jakoś tak)?

Witam,

Czy orientuje się ktoś jakie się teraz kładzie w nowo budowanych domach tynki?

Czy najlepiej zrobić tradycyjny tynk cementowo-wapienny czy może maszynowy?

Czy jeżeli chcemy mieć gładkie ściany to jesteśmy skazani tylko na gładź gipsową?

Gips chyba nie jest za dobry, pyli i jest dość kruchy w dodatku chyba źle reaguje jak złapie trochę wody?

Słyszałem też o tynkach sylikonowych, czy nadają się one do tynkowania wewnątrz domu, czy są zdrowe?

A może tynki z piasku kwarcowego (czy jakoś tak)?

Wszystko jest już opisane na forum bardzo dokładnie, wystarczy poszukać. Niektórzy robią gipsowe inni c-w a w obu przypadkach materiały workowane. Nie pytaj co jest lepsze od drugiego bo to doprowadzi jak zwykle do kłótni i nie dowiesz się nic.

Najlepiej poczytać i na podstawie tego samemu podjąć decyzję.

Myślałem że może pojawił się jakiś nowy materiał, który stosuje się w nowym budownictwie. Szczerze mówiąc to myślałem że tynki sylikonowe to jest ten nowy wspaniały materiał. Tynki cementowo-wapnowe to technologia dość stara. Tynk maszynowy został według mnie wprowadzony po to żeby przyspieszyć prace tynkarskie i zmniejszyć cenę, nie koniecznie idzie on w parze z trwałością... :/