Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie w kamienicy

antani

Recommended Posts

Witam.

Poszukuję efektywnego ogrzewania dla mojego mieszkania oraz dla ogrzania wody. Mieszkam w kawalerce z antresolą (30m2), w kamienicy. Grubość ścian to 70 cm, wysokość mieszkania 3,90cm. Wymienione okna pcv oraz drzwi. Mieszkanie nie posiada wolnych kominów wentylacyjnych, same spalinowe. Ściany nie są ocieplone, sufit owszem.

Jakie ogrzewanie byłoby najodpowiedniejsze i ekonomiczne?

Edytowane przez antani

W porządku, ale piece akumulacyjne oddają ciepło rano, akurat wtedy gdy nie ma mnie w domu, a w nocy podczas snu wolę trochę niższe temperatury.

Dla ogrzewania podłogowego z góry muszę wiedzieć gdzie będą stały meble i inne sprzęty by nie tracić głupio energii a co w przypadku gdy większość miejsca będzie zajęta przypominam, że to jest kawalerka.

Gaz odrzuciłem z góry. Wiem, że prąd, bo raczej nie mam wyjścia, ale co konkretnie. Może ma ktoś jakieś doświadczenia jak to wygląda od strony finansowej. Myślałem również żeby zakupić kozę.

Zamontuj grzejniki elektryczne np firmy ATLANTIC .A do tego mały klimatyzator z funkcją grzania .(tyko to musisz uzgodnić ze wspólnotą)

Powinien obniżyć znacznie koszty ogrzewania.

W porządku, ale piece akumulacyjne oddają ciepło rano, akurat wtedy gdy nie ma mnie w domu, a w nocy podczas snu wolę trochę niższe temperatury.

To nie tak, piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem pobierają energię w tańszej taryfie a oddają wg ustawień programatora - zatem grzeją kiedy potrzeba.

Kominek wolnostojący będzie służyć by dogrzać mieszkanie, te całe piece akumulacyjne nie wydają się ekonomiczne. Jakie rachunki?

Jeśli miała by być "koza" - to małej mocy, rachunki przy w/w piecach el znośne, ogrzewanie nie powinno przekroczyć 1,5kzł/rok, oczywiście przy tańszej taryfie.

Edytowane przez kbab

• 2 weeks później...

Poczytam o takich jeszcze. Warto się zainteresować ogrzewaniem podczerwienią?

Chodziło mi o kozę na drewno, ale dowiedziałem się, że temperatura spalin z takiej kozy mogłaby poważnie uszkodzić komin, którym by wylatywały, więc ewentualnie trzeba by się zainteresować piecem kaflowym wolnostojącym.

Żadna podczerwień .,zwykłe tanie grzejniki elektryczne.A klimatyzator przez 80 % sezony obniży rachunki do 1/3 tego co zapłacisz za ogrzewanie prądem.

Zastosowanie pieców akumulacyjnych pozwala korzystać z drugiej taryfy (ale to mebel).Ilość energi pobranej do ogrzewania jest identyczna w przypadku grzejnika ,panelu podczerwieni ,czy pieca akumulacyjnego .Klimatyzator pobiera 1 kWh w postaci prądu a 2 części z powietrza zewnętrznego.(pompa ciepła).

Ogrzewanie klimatyzatorami nie jest ,żadną nowością