antani 21.04.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam.Poszukuję efektywnego ogrzewania dla mojego mieszkania oraz dla ogrzania wody. Mieszkam w kawalerce z antresolą (30m2), w kamienicy. Grubość ścian to 70 cm, wysokość mieszkania 3,90cm. Wymienione okna pcv oraz drzwi. Mieszkanie nie posiada wolnych kominów wentylacyjnych, same spalinowe. Ściany nie są ocieplone, sufit owszem.Jakie ogrzewanie byłoby najodpowiedniejsze i ekonomiczne? Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez antani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.04.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 prąd, jak masz gaz to ewentualnie jakiś tani kociolek turbo ale instalacja + komin to sie chyba nie opłaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antani 21.04.2014 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Gaz odrzuciłem z góry. Wiem, że prąd, bo raczej nie mam wyjścia, ale co konkretnie. Może ma ktoś jakieś doświadczenia jak to wygląda od strony finansowej. Myślałem również żeby zakupić kozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.04.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 jak mozesz zrobić podłoge w sensie izolacja plus wylewka to kable grzejne i wyjdzie ladny bufor ciepla a jak nie to piecyki akumulacyjne i grzanie w tanszej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antani 21.04.2014 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 W porządku, ale piece akumulacyjne oddają ciepło rano, akurat wtedy gdy nie ma mnie w domu, a w nocy podczas snu wolę trochę niższe temperatury.Dla ogrzewania podłogowego z góry muszę wiedzieć gdzie będą stały meble i inne sprzęty by nie tracić głupio energii a co w przypadku gdy większość miejsca będzie zajęta przypominam, że to jest kawalerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Gaz odrzuciłem z góry. Wiem, że prąd, bo raczej nie mam wyjścia, ale co konkretnie. Może ma ktoś jakieś doświadczenia jak to wygląda od strony finansowej. Myślałem również żeby zakupić kozę. Zamontuj grzejniki elektryczne np firmy ATLANTIC .A do tego mały klimatyzator z funkcją grzania .(tyko to musisz uzgodnić ze wspólnotą) Powinien obniżyć znacznie koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.04.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 no to zostaje prad, kwestia tylko czy ma być akumulacyjny i jaka taryfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antani 21.04.2014 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Zamontuj grzejniki elektryczne np firmy ATLANTIC. Używał Pan takowe? Na jakim poziomi kształtują się rachunki? Do BrodowskiG: Niekoniecznie jest jeszcze ogrzewanie podczerwienią i piece żeliwne tzw. kozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.04.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 ale przy kozie to juz mniej fajnie, ewentualnie na najwieksze mrozy albo kominek zamiast kozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antani 21.04.2014 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Kominek wolnostojący będzie służyć by dogrzać mieszkanie, te całe piece akumulacyjne nie wydają się ekonomiczne. Jakie rachunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.04.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) W porządku, ale piece akumulacyjne oddają ciepło rano, akurat wtedy gdy nie ma mnie w domu, a w nocy podczas snu wolę trochę niższe temperatury. To nie tak, piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem pobierają energię w tańszej taryfie a oddają wg ustawień programatora - zatem grzeją kiedy potrzeba. Kominek wolnostojący będzie służyć by dogrzać mieszkanie, te całe piece akumulacyjne nie wydają się ekonomiczne. Jakie rachunki? Jeśli miała by być "koza" - to małej mocy, rachunki przy w/w piecach el znośne, ogrzewanie nie powinno przekroczyć 1,5kzł/rok, oczywiście przy tańszej taryfie. Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antani 01.05.2014 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Poczytam o takich jeszcze. Warto się zainteresować ogrzewaniem podczerwienią?Chodziło mi o kozę na drewno, ale dowiedziałem się, że temperatura spalin z takiej kozy mogłaby poważnie uszkodzić komin, którym by wylatywały, więc ewentualnie trzeba by się zainteresować piecem kaflowym wolnostojącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.05.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Żadna podczerwień .,zwykłe tanie grzejniki elektryczne.A klimatyzator przez 80 % sezony obniży rachunki do 1/3 tego co zapłacisz za ogrzewanie prądem.Zastosowanie pieców akumulacyjnych pozwala korzystać z drugiej taryfy (ale to mebel).Ilość energi pobranej do ogrzewania jest identyczna w przypadku grzejnika ,panelu podczerwieni ,czy pieca akumulacyjnego .Klimatyzator pobiera 1 kWh w postaci prądu a 2 części z powietrza zewnętrznego.(pompa ciepła).Ogrzewanie klimatyzatorami nie jest ,żadną nowością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antani 01.05.2014 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Wiem, że nie, ale mój kolega ma dom we Włoszech i twierdzi, że jest to najdroższy sposób ogrzewania prądem.Czy chodzi o klimatyzator podłączony do co i zamontowanego po jednej i drugiej stronie ściany zewn.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts