Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciszenie stropu drewnianego

Recommended Posts

Witam.

Mieszkam w kamienicy z drewnianym stropem, w mieszkaniu są odkryte belki stropowe pomiędzy, którymi umieściłem twardą wełnę mineralną i na to zamocowałem płyty gk. Wygląda świetnie natomiast nie daje oczekiwanego efektu, czyli ciszy. Zdaję sobie sprawę, że drewno bardzo dobrze przenosi cały hałas z góry, czyli skrzypienie podłogi, słyszalne kroki i rozmowy, ale być może istnieje jakiś sposób by z tym fantem sobie poradzić? Zanim dokonam jakiejś decyzji postanowiłem zapytać kolegów z większym doświadczeniem, może znacie rozwiązanie dla wyciszenia takiego stropu, które nie kosztuje fortunę? Zaznaczam, że sypialnia znajduje się na antresoli, więc im wyżej tym gorzej.

Niekoniecznie chciałbym zakrywać te belki, ale jęsli to da oczekiwany efekt jestem skłonny również do tego.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że lepiej byłoby wyciszyć u sąsiada na górze, ale nie mam takiej możliwości i za rady ze stoperami również dziękuję:)

Pozdrawiam;)

Witam,są oczywiście sposoby na wyciszenie takiego stropu, na pewno sama wełna i płyty przykręcona do belek nie dadzą efektu. Sufit poniżej nie powinien stykać się bezpośrednio ze ścianami i belkami. Materiał użyty też powinien być inny, przede wszystkim cięższy, aby wyeliminować dźwięki uderzeniowe, ale oczywiście z tym wiąże się też większy koszt wykonanych prac. Przykładowym materiałem może być np. ten http://cichydom.eu/wp-content/uploads/2014/01/Biwall.pdf lub http://cichydom.eu/wp-content/uploads/2014/01/Trywall.pdf i wykonanie 4 (200x150).jpg 1 (200x150).jpg 6 (200x150).jpg

• 2 weeks później...