jgrolik 21.04.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Witam, Niedługo rozpocznę budowę domu. Jako źródło ogrzewania wybrałem gruntową pompę ciepła.Do pozwolenia na budowę projektant podał grzejniki Purmo Compact i temperatura zasilania 50 C !! Co powoduje, że sprawność pompy spadnie znacznie, dlatego zacząłem zastanawiać się nad innym rozwiązaniem.Na parterze aż prosi się podłogówka, niestety ze względu na konstrukcję drewnianą szkieletową na piętrze nie mogę zastosować klasycznej podłogówki z wylewką dlatego zacząłem rozglądać się za czymś innym. Dom jest dobrze ocieplony ale ze względu na małą powierzchnie podłóg samo ogrzewanie podłogowe (suche) na piętrze raczej nie pokryje pełnego zapotrzebowania na ciepło (przynajmniej tak wyszło z kalkulacji którą zrobiło mi Purmo). W grę wchodzą też klimakonwektory, ale one kosztują majątek, z resztą suche ogrzewanie podłogowe również (no może poza systemem Capricorn Aluplate). Niestety na stronie Capricorn nie mogę znaleźć żadnych informacji aby policzyć czy to ogrzewanie podłogowe wystarczy. A może spróbować połączyć podłogowe i ścienne Capricorn Aluplate ? Chodził mi jeszcze taki pomysł aby poukładać na podłodze pomiędzy płytami GK rurki a przestrzeń pomiędzy rurkami i płytami zalać gipsem z jakimiś plastyfikatorami, potem całość przykryć płytami gipsowymi z włóknami ( takie GK na podłogi), tylko jak to się będzie sprawować i czy będzie wystarczające do ogrzania (jak to policzyć). Czy ktoś ma jakiś pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.04.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Na górze możeszz zrobić ścienne. Ściany zewnętrzne, na których będą rurki wykończ nie płytami, tylko normalnym tynkiem z włóknami. Przy pompie ciepła chyba bez sensu dawać grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts