jgrolik 22.04.2014 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam, Czy ktoś wie dlaczego powinno się przy ogrzewaniu ściennym instalować rurki na ścianach zewnętrznych, co zwiększa straty na przenikanie ? I jeszcze jedno czy ktoś ma doświadczenie w łączeniu ogrzewania ściennego z podłogowym ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.04.2014 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 To właśnie podstawowa wada ściennego.A dlaczego ? tak jak grzejnik pod oknem .Tak jak podłogówka gęściej przy ścianie zewnętrznej.Chodzi m.i. o zatrzymanie cyrkulacji zimnego powietrza spływającego z przegrody chłodzonej .Ale przy bardzo dobrze ocieplonych ścianach to w sumie obojętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 25.04.2014 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Czyli przy ścianach o współczynniku 0.11 W/m2 nie powinno to przeszkadzać ?Mój instalator namawia mnie na klimakonwektory MAXA i nie wiem co zrobić. Nie chcę inwestować w drogie ogrzewanie ścienne typu rehau, czy nawet purmo, ale np Capricorn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.04.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Witam, I jeszcze jedno czy ktoś ma doświadczenie w łączeniu ogrzewania ściennego z podłogowym ? Pozdrawiam U nas w pokojach na górze jest ścienne, a w pozostałych pomieszczeniach podłogówka. Oba pracują na tej samej temperaturze, z tym, że ścienne jest "szybsze" . Dlaczego piszesz, że ścienne jest drogie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 30.04.2014 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Jeśli ścienne musi być wykonane w technologii suchej, to koszt 1m2 zaczyna się od 130 PLN/m2 (capricorn) do 400-500/m2 przy bardziej markowych systemach. Więc chyba tanie nie jest ?Ogrzewasz pompą ciepła czy kotłem gazowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 01.05.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 (edytowane) Witam, Czy ktoś wie dlaczego powinno się przy ogrzewaniu ściennym instalować rurki na ścianach zewnętrznych, co zwiększa straty na przenikanie ? I jeszcze jedno czy ktoś ma doświadczenie w łączeniu ogrzewania ściennego z podłogowym ? Pozdrawiam Jak zainstalujesz og. śc. na ścianie działowej to część energii ucieknie do pomieszczenia sąsiedniego. Co skutkuję stratami energii do pomieszczeń sąsiednich, ale to jest w minimalnych ilościach. Do czego ci potrzebne jest ogrzewanie podłogowe jak masz ogrzewanie ścienne, które według mnie jest lepsze od podłogowego. Podrzucam ci filmik jak samemu można zbudować ogr. ścienne. Niestety jest on w j. niemieckim. W ten sposób możesz budować na każdej ścianie. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=1gh2UabegKo Pozdrawiam i życzę owocnej nauki Janek. Edytowane 1 Maja 2014 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 07.05.2014 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Dzięki za link.Niestety ale z tego co wiem, to mam za małą nośność budynku na klasyczne ogrzewanie ścienne (konstrukcja drewniana szkieletowa). Z tego powodu nie mam podłogówki na piętrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 07.05.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Dzięki za link. Niestety ale z tego co wiem, to mam za małą nośność budynku na klasyczne ogrzewanie ścienne (konstrukcja drewniana szkieletowa). Z tego powodu nie mam podłogówki na piętrze. Pozdrawiam Jeśli można wiedzieć, dlaczego tak uważasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 09.05.2014 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Tak powiedziano mi w firmie, która będzie budować dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.05.2014 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 JPodrzucam ci filmik jak samemu można zbudować ogr. ścienne. Niestety jest on w j. niemieckim. W ten sposób możesz budować na każdej ścianie. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=1gh2UabegKo Pozdrawiam i życzę owocnej nauki Janek. Obejrzałem Nieprawdopodobny burdel na tej budowie na filmie .To u niemców tak budują ????? SZOK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.05.2014 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Dzięki za link. Niestety ale z tego co wiem, to mam za małą nośność budynku na klasyczne ogrzewanie ścienne (konstrukcja drewniana szkieletowa). Z tego powodu nie mam podłogówki na piętrze. Pozdrawiam Sa też technologie suche i lekkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 11.05.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Dom jest dobrze ocieplony ale ze względu na małą powierzchnie podłóg samo ogrzewanie podłogowe (suche) na piętrze raczej nie pokryje pełnego zapotrzebowania na ciepło (przynajmniej tak wyszło z kalkulacji którą zrobiło mi Purmo) kalkulacje Purmo opierają się na założeniach dla zwykłych domów, czy aby na pewno te kalkulacje dotyczyły twojego konkretnego przypadku czyli np: domku ze ścianą U=0,1 ?? podaj jakie konkretnie Purmo przyjęło obciążenie cieplne a jakie konkretnie wyszło w twoim domku, bo coś mi sie zdaje że system suchy w twoim domku to wystarczy z sporym zapasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.05.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Tak powiedziano mi w firmie, która będzie budować dom. Hmm, coś mi się wydaje, że owa firma chyba nie miała do czynienia z ogrzewaniem ściennym. Kaloryfery też wiesza się na ścianie zewnętrznej domu o konstrukcji szkieletowej, a jakoś konstrukcja je wytrzymuje. Nie bardzo rozumiem dlaczego miałaby nie wytrzymać kilku metrów rurki z wodą równomiernie rozmieszczonych na całej ścianie:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 12.05.2014 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 To nie chodzi o rurki, tylko o tynk, gruby tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.05.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 To nie chodzi o rurki, tylko o tynk, gruby tynk a to nie słyszał o suchej zabudowie? Są i takie rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 13.05.2014 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 a to nie słyszał o suchej zabudowie? Są i takie rozwiązania Sam parę postów wyżej o tym pisałem, ale pisałem, że są one bardzo drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 13.05.2014 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 kalkulacje Purmo opierają się na założeniach dla zwykłych domów, czy aby na pewno te kalkulacje dotyczyły twojego konkretnego przypadku czyli np: domku ze ścianą U=0,1 ?? podaj jakie konkretnie Purmo przyjęło obciążenie cieplne a jakie konkretnie wyszło w twoim domku, bo coś mi sie zdaje że system suchy w twoim domku to wystarczy z sporym zapasem Dokładnie dla moich ścian, tylko, że mam mały domek i jest trochę za mało podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.05.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Sam parę postów wyżej o tym pisałem, ale pisałem, że są one bardzo drogie To mało czytałes wykonuje się ścienne wodne w ściankach z GK z folią metalizowaną pod rurami - działa jak złoto tylko trzeba odpowiednio stelaż zbudować - poszukaj w sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.05.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 A może bez folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.05.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 A może bez folii rón jak chcesz - twój wybór Nie mąć innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts