Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To właśnie podstawowa wada ściennego.A dlaczego ? tak jak grzejnik pod oknem .Tak jak podłogówka gęściej przy ścianie zewnętrznej.

Chodzi m.i. o zatrzymanie cyrkulacji zimnego powietrza spływającego z przegrody chłodzonej .

Ale przy bardzo dobrze ocieplonych ścianach to w sumie obojętne.

Witam,

I jeszcze jedno czy ktoś ma doświadczenie w łączeniu ogrzewania ściennego z podłogowym ?

Pozdrawiam

U nas w pokojach na górze jest ścienne, a w pozostałych pomieszczeniach podłogówka. Oba pracują na tej samej temperaturze, z tym, że ścienne jest "szybsze" .

Dlaczego piszesz, że ścienne jest drogie?

Witam,

Czy ktoś wie dlaczego powinno się przy ogrzewaniu ściennym instalować rurki na ścianach zewnętrznych, co zwiększa straty na przenikanie ?

I jeszcze jedno czy ktoś ma doświadczenie w łączeniu ogrzewania ściennego z podłogowym ?

Pozdrawiam

Jak zainstalujesz og. śc. na ścianie działowej to część energii ucieknie do pomieszczenia sąsiedniego. Co skutkuję stratami energii do pomieszczeń sąsiednich, ale to jest w minimalnych ilościach.

Do czego ci potrzebne jest ogrzewanie podłogowe jak masz ogrzewanie ścienne, które według mnie jest lepsze od podłogowego.

Podrzucam ci filmik jak samemu można zbudować ogr. ścienne. Niestety jest on w j. niemieckim. W ten sposób możesz budować na każdej ścianie.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=1gh2UabegKo

Pozdrawiam i życzę owocnej nauki

Janek.

Edytowane przez 17jan

JPodrzucam ci filmik jak samemu można zbudować ogr. ścienne. Niestety jest on w j. niemieckim. W ten sposób możesz budować na każdej ścianie.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=1gh2UabegKo

Pozdrawiam i życzę owocnej nauki

Janek.

Obejrzałem

Nieprawdopodobny burdel na tej budowie na filmie .To u niemców tak budują ?????

SZOK

Dom jest dobrze ocieplony ale ze względu na małą powierzchnie podłóg samo ogrzewanie podłogowe (suche) na piętrze raczej nie pokryje pełnego zapotrzebowania na ciepło (przynajmniej tak wyszło z kalkulacji którą zrobiło mi Purmo)

kalkulacje Purmo opierają się na założeniach dla zwykłych domów, czy aby na pewno te kalkulacje dotyczyły twojego konkretnego przypadku czyli np: domku ze ścianą U=0,1 ?? podaj jakie konkretnie Purmo przyjęło obciążenie cieplne a jakie konkretnie wyszło w twoim domku, bo coś mi sie zdaje że system suchy w twoim domku to wystarczy z sporym zapasem

Tak powiedziano mi w firmie, która będzie budować dom.

Hmm, coś mi się wydaje, że owa firma chyba nie miała do czynienia z ogrzewaniem ściennym.

Kaloryfery też wiesza się na ścianie zewnętrznej domu o konstrukcji szkieletowej, a jakoś konstrukcja je wytrzymuje.

Nie bardzo rozumiem dlaczego miałaby nie wytrzymać kilku metrów rurki z wodą równomiernie rozmieszczonych na całej ścianie:no:

kalkulacje Purmo opierają się na założeniach dla zwykłych domów, czy aby na pewno te kalkulacje dotyczyły twojego konkretnego przypadku czyli np: domku ze ścianą U=0,1 ?? podaj jakie konkretnie Purmo przyjęło obciążenie cieplne a jakie konkretnie wyszło w twoim domku, bo coś mi sie zdaje że system suchy w twoim domku to wystarczy z sporym zapasem

Dokładnie dla moich ścian, tylko, że mam mały domek i jest trochę za mało podłogi