cieszynianka 13.05.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 To nie chodzi o rurki, tylko o tynk, gruby tynk :oO jakim grubym tynku myślisz??? Na ścianie są dwie plastikowe "drabinki", które trzymają rurki (mają mniejszy przekrój niż w podłodze) i na to tynk, żeby przykryć rurki. Przecież ścianę szkieletową bez ogrzewania też się tynkuje, albo jakoś inaczej wykończa, nikt nie zostawia jej gołej. Ktoś chyba chce kolegę zniechęcić do zrobienia ściennego z niewiadomych powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 14.05.2014 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Dokładnie dla moich ścian, tylko, że mam mały domek i jest trochę za mało podłogi nic nie rozumiem, obciążenie cieplne podaje się w W/m2 czyli powierzchnia podłogi nie ma tutaj kompletnie nic do rzeczy, zaczynam podejrzewać że Purmo robiło ci OZC kompletnie na pałę, przyjęli z sufitu 120W/m2 to i wyszły teraz herezje z dodatkowym ekstra ogrzewaniem ściennym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 14.05.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 rón jak chcesz - twój wybór Nie mąć innym Ja akurat polecam folię w pionie i poziomie:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.05.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 i gra gitara przecież nikt nie zabrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 15.05.2014 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 nic nie rozumiem, obciążenie cieplne podaje się w W/m2 czyli powierzchnia podłogi nie ma tutaj kompletnie nic do rzeczy, zaczynam podejrzewać że Purmo robiło ci OZC kompletnie na pałę, przyjęli z sufitu 120W/m2 to i wyszły teraz herezje z dodatkowym ekstra ogrzewaniem ściennym Z OZC wychodzi mi 51 W/m2 a przy ogrzewaniu podłogowym suchym moc dostarczana przez ten system i panelach na podłodze to ok 40 W/m2. Trzeba pamiętać, że temperatura podłogi nie może być wyższa od 28 C i wydaje mi się, że oni brali to pod uwagę. Ale nie jest źle. Dostałem ofertę na klimakonwektory za 6000 PLN z montażem. Taniej dobrego ściennego chyba nie zrobię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 15.05.2014 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 To mało czytałes wykonuje się ścienne wodne w ściankach z GK z folią metalizowaną pod rurami - działa jak złoto tylko trzeba odpowiednio stelaż zbudować - poszukaj w sieci Widziałem takie rozwiązanie w przypadku podłogowego, ale nie ściennego. Możesz podać mi więcej szczegółów (stelaż) ? Nigdzie czegoś takiego nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 15.05.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Z OZC wychodzi mi 51 W/m2 tak wysokie OZC to się zdarzało w poprzedniej epoce, na ścianach było 10-12cm styropianu U=0,3 dach 15cm wełny U=0,25 okna zwykłe U=1,3 śmiem twierdzić że albo Purmo walnęło to kompletnie z sufitu, albo twój domek nie załapie się na odbiór techniczny bo kompletnie nie spełnia WT-2014 jeśli masz tak jak piszesz ściany i dach w okolicach U=0,1 to twoje OZC nie przekracza 25W/m2 bo po prostu nie ma innej możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 15.05.2014 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) tak wysokie OZC to się zdarzało w poprzedniej epoce, na ścianach było 10-12cm styropianu U=0,3 dach 15cm wełny U=0,25 okna zwykłe U=1,3 śmiem twierdzić że albo Purmo walnęło to kompletnie z sufitu, albo twój domek nie załapie się na odbiór techniczny bo kompletnie nie spełnia WT-2014 jeśli masz tak jak piszesz ściany i dach w okolicach U=0,1 to twoje OZC nie przekracza 25W/m2 bo po prostu nie ma innej możliwości Nie mam rekuperacji, do tego skosy powodują obniżenie powierzchni użytkowej oraz odchodzi powierzchnia w pomieszczeniach gospodarczych i dlatego tyle tego wychodzi. Całkowita powierzchnia podłogi to ok 90 m2. Dlaczego nie spełnia WT-2014 ? Nie znalazłem w nich informacji aby zapotrzebowanie/m2 było warunkowane Edytowane 15 Maja 2014 przez jgrolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 15.05.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 bo to się wszystko ze sobą wiąże, jedno wynika z drugiego, im cieplejsze masz przegrody tym lepsze wychodzi OZC, i wice wersa, im zimniejsze przegrody tym gorsze OZC praktycznie nie ma żadnej możliwości żebyś miał ściany U=0,11 jak w domku pasywnym i jednocześnie OZC 50W/m2 jak w domku 7-litrowym równie dobrze można powiedzieć że istnieje samochód z silnikiem 3 litry moc 300km i spala 3l/100km, albo wice wersa, skuter co pali 2l/100km pojemność 50cm3 i moc 100km PS rekuperator to nie jest magiczna skrzynka która daje 100% redukcji CO natychmiast i od razu, a skosy poddasza pomagają przy podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 15.05.2014 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) bo to się wszystko ze sobą wiąże, jedno wynika z drugiego, im cieplejsze masz przegrody tym lepsze wychodzi OZC, i wice wersa, im zimniejsze przegrody tym gorsze OZC praktycznie nie ma żadnej możliwości żebyś miał ściany U=0,11 jak w domku pasywnym i jednocześnie OZC 50W/m2 jak w domku 7-litrowym równie dobrze można powiedzieć że istnieje samochód z silnikiem 3 litry moc 300km i spala 3l/100km, albo wice wersa, skuter co pali 2l/100km pojemność 50cm3 i moc 100km PS rekuperator to nie jest magiczna skrzynka która daje 100% redukcji CO natychmiast i od razu, a skosy poddasza pomagają przy podłogówce Obawiam się, że Twoje porównanie do spalania samochodów jest ciut nietrafione. Czytałem jakiś czas temu o samochodach (porsche, jaguar, czy jakiś inny z tej półki cenowej), który ma silnik coś około 300 km i spalanie 3,5 L/100km a co do małych silniczków (mała pojemność skokowa) dużej mocy to poczytaj o silnikach spalinowych modelarskich. Skosy oczywiście pomagają, ale i pomieszczenia gospodarcze już nie, ponadto dom jest mały i prostokątny, przez co ma gorszy stosunek powierzchni ścian w stosunku do powierzchni użytkowej (podłogi 90m2, użytkowa 77m2) Wrzuciłem powierzchnie ścian, okien, dachu i podłogi na gruncie z odpowiednimi współczynnikami przenikania ciepła do Excel-a i dostałem dla moich warunków (-20;+20) 2231 W na przenikanie, co przy powierzchni użytkowej 77 m2 daje na starcie prawie 29 W/m2 a na wentylacji traci się też dużo. Jak mi nie wierzysz, to podam Ci powierzchnie właściwe i współczynniki przenikania ciepła wszystkich elementów, albo lepiej dam Ci mój projekt to sobie policzysz. Edytowane 15 Maja 2014 przez jgrolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 15.05.2014 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Jeśli przyjąć, 1/2 wymiany powietrza na godzinę to przy kubaturze 345 m3 daje około 2,3 kW strat ciepła przez wentylację daje też ok 29 W/m2. Więc z moich kalkulacji na kolanie wychodzi 58 W/m2 .... gdyby policzyć całą powierzchnie podłogi, to mi wyjdzie 49.6 W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 15.05.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 podsumowując: do temperatury zewnętrznej -8 wietrzysz sobie 1,5 wymiany na godzinę i podłogówka 40W/m2 bez problemu da radę, natomiast gdy przyjdzie zima stulecia to przez 2 tyg ostrych mrozów będziesz wietrzył sobie tylko 15min dziennie i podłogówka też da radę, natomiast gdybyś przy mrozach -30 jednak chciał trzymać stale uchylone okno to wypadało by wstawić farelkę PS ten samochód to była elektryczna tesla, a te 3,5L/100km to był równoważnik zużywanego prądu w stosunku do cen benzyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Jeśli przyjąć, 1/2 wymiany powietrza na godzinę to przy kubaturze 345 m3 ... Jak was 6-cioro to możesz tak wietrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 17.05.2014 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 PS ten samochód to była elektryczna tesla, a te 3,5L/100km to był równoważnik zużywanego prądu w stosunku do cen benzyny Nie to nie o Tesle mi chodziło. Np Porsche Panamera (nowsze typy) ... ale to jest hybryda ;-D no i spalanie na poziomie nawet 3.1 L / 100 km, 5.5 s do 100 km/h można by go porównać do malucha 4.5 L / 100 km i do 100km/h w 36 albo 54 sekundy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts