Michal3miasto 22.04.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam serdecznie,zakupiłem dom w stanie deweloperskim, nowy ale ktoś już położył w nim płytki na podłodze.Niestety płytki nie specjalnie są w moim guście.. wiec trzeba je zmienić.problem polega na tym iz w pomieszczeniach w których są płytki jest ogrzewanie podłogowe.Pojawił się dylemat czy płytki zrywać czy kłaść na nie nowe?Czy ogrzewanie podłogowe będzie działało sprawnie z dwoma warstwami płytek?Dodatkowo w salonie planuje panele podłogowe wiec pytanie czy układ płytka a na nim panel również nie stłumi działania ogrzewana?Czy konieczne jest zerwanie płytek i położenie nowych na wylewkę? Dziękuję pozdrawiamMichał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.04.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Moim zdaniem to nawet lepiej. Dodatkowy cm płytki, to dodatkowy akumulator ciepła. Z drugiej strony - położenie paneli na płytki (zależy też jakie:)) to dla mnie jak posmarowanie kanapki z szynką pasztetem na wierzchu;) Wg mnie panel to najmniej szlachetny materiał na podłogę - miałem przez 10lat w mieszkaniach, teraz mam gres i deski i dla mnie różnica jest kolosalna, ale to moje odczucia i ktoś inny może mieć inne także tym się nie sugeruj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal3miasto 22.04.2014 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Panele planuje firmy Meister albo mister.Na pewno zastosuje podkład do ogrzewania podłogowego.Czyli jak rozumiem podwójna warstwa płytek nie jest problemem dla ogrzewania podłogowego?kilka dni temu położyłem kilka płytek ( bez kleju) na płytki na podłodze i włączyłem ogrzewanie.Różnica temperatur miedzy podłogą a płytkami które na nich leżą to zaledwie 1 st/cWydaje mi się ze to znikoma różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.04.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Osobiście bym zerwał ... Dlaczego ? Przy ogrzewaniu podłogowym płytki muszą być doklejone dokładnie , całą powierzchnią płytki do podłoża ani nie powstały żadne przerwy w klejeniu , nie mogą być więc klejone na "placki" co często się zdarza (bo szybciej , bo mniej kleju i itd).Jak będą przyklejone na placki to tam gdzie nie ma kleju nie będzie przewodzone ciepło ... Po drugie , dużo lepiej trzymają się płytki bezpośrednio podłoża. Płytki nie mają takiej nasiąkliwości jak podłoże i klejenie płytka na płytę to w ostateczności i przy użyciu bardzo dobry klei ... Ja bym zrywał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts