Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja wokół okna

Recommended Posts

Podpowiedzi podpowiedziami, co Mi po tym jak Mimo wielkich chęci i zapału po prostu nie mam na czasu na samodzielny montaż ... Pozostaje Mi polegać na wiedzy i dokładności "fachowców" a z tym jest na prawde w 98% kiepsko ... Można im mówić żeby robili robić tak i tak a oni i tak po swojemu ... ! Bo takrobili już xxxx razy ...

P za tym większość ludzi zasiusia pianką i mają reszte gdzieś ...

Pozostaje Mi tylko osłonić PUR po montażu pasmami styropianu gr 2cm przyklejonymi na pianę do wykonania elewacji

Edytowane przez hokejgk1

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skąd taką wziąść ...

Robi już u mnie 2 firma i jaka to wspaniał ona nie jest najlepsza w okolicy słyszałem od wszystkich wokoło ... tylko że Ci wszyscy nie maja bladego pojecia o budowlance i poprostu łykną wszystko ...

Musiał bym chyba jechać z każda firmą na monteż i siedzieć tam i patrzec na budowie ... Bo rozmowa z Panem pod krawatem za biurkiem to jedno a puźniej na budowie wychodzi drugie ...

Rozwiązanie najtańsze i w miarę skuteczne ...

Inna opcja Co mi do głowy przychodzi to zaciągnąć pianę cieńko klejem do styropianu / zatapiania siatki ...
też dobre rozwiązanie, kolejne, zamalować pianę farbą emulsyjną do stosowania na zewnątrz, kolejne, wogóle nie dawać taśm na zewnątrz i tylko zabezpieczyć piane przed erozją i odpowiednio później dodać taśmę rozprężna gdy będziesz ocieplał

nie ma, działa

Trzeba od razu powiedzieć - farba nie jest warstwą końcową i nie wolno tak pozostawić piany na lata

Choć jak się patrzy na okna z prawie czarną obwódką okien z zeżartej UV piany to już lepiej byłoby ją na poczatku farbą pomalować

Zdecydowanie zgodzę się, że nie jest to warstwa finalna, a swoją drogą ludzie narzekają na schrzaniony montaż, gdzie sami mieli wg. zapewnień kłaść dalej elewacje a tu pauza w budowie na 2-3 lata. Piany jest tam co prawna większość ale jej właściwości już niekoniecznie pozostały w ościeżnicy.

Później sobie poeksperymentuje z pianą i emulsją.

Wiesz ... wolę trysnąć z pistoletu na kostkę, chlapnąć farbą na suchą pianę i poczekać na efekt u siebie, niż miałbym dostać telefon w nocy od Klienta abym zębami wyskubywał przy świeczkach to co zostało z pianki. Mam do Ciebie zaufanie, bo dobrze gadasz ale ja jestem tak upierdliwy, że wolę wszystko na swojej skórze sprawdzić :).

Chyba sobie odpuszcze klejenie całych okien epdem-em - tym bardziej że jak już wspominałem za roletą integro mam napdorża betonowe z odciepleniem grafitem 5cm i tam se nie przylepie już epdm - można ponoć dać jakąś przekładkę z przylepnej folii aluminiowej i na nią kleić epdm

Jak już pisałem illbruck wycofał z oferty klej do klejenia epdm-u do styro ... a te obecne w handlu są na bazie rozpuszczalników i w kartach tech. piszą że nie nadaje się do polistyrenu.

Chociaż dalej uważam epdm spawdził by się już nie jako samo zabezpieczenie piany wokół okna ale chodźby w strefie podparapetowej na wyjściu z domu na taras tam moźna by zastosować z powodzeniem ...

Co do zabezpieczenia Piany Mi najbardziej podchodzi chyba jednak nie żadne malowanie tylko zaciągnięcie klejem - nawet tym białym by było ładnie i estetycznie ;-)

Przyklejanie styro na piane troche bardziej czasochłonne kosztowniejsze i problem z odrywaniem ... po za tym pozostawienie tych styropianów wokół okien będzie ciekawiło wszystkich co ten sąsiad wymyślił ;)

Czy moge prosić o rozwinięcie kwestii gdzie wsadzić tą uszczelę rozprężną w momencie ocieplania ???

- na stronie zew. okna na styku ościźnica styro ??? Tam gdzie styro nachodzi na śccieżnice

- czy wydłubać pianę i wstawić uszczelkę ???

Mogę prosić o rozwinięcie tej myśli ?

Panowie widzę że tutaj jesteście aktywni, ja trochę w tym temacie,

a dokładnie skrócie: (pisałem ą wiadomość do finlandi, ale nie odpowiada, a mnie goni czas)

zamontowali okna 3szyby na profilu veka alphaline90 w systemie trójwarstwowym soudal (wiadomo taśma, piana, taśma). Niby wszystko w porządku kotwy rozstawili zgodnie z instrukcją, od brzegu 15-20cm później co 70cm, a nawet mniej dla pewności. Okna były ładnie w pionie i w poziomie, zapianowali dokładnie pianą soudal flexi (patrzyłem w necie ich najlepszy produkt do tego montażu). Na drugi dzień zaciągnąłem klej na tą taśmę od zewnątrz żeby nie była narażona na warunki atmosferyczne. Niby wszystko OK.... niby

Problem polega na tym że okna miesiąc po montażu tak się obniżyły że taśma od strony zewnętrznej na górnej ramie się odlepiła od okna (była przylepiona przed osadzeniem okna w murze) i teraz przylepiona jest do muru za pomocą kleju który nałożyłem, a do okna nie :/

teraz pytanie jaka mogła być przyczyna????

Jak ktoś może pomóc to proszę o wiadomość tu lub na priv.

Pozdrawiam

Też się pytałem "fachowców" czy nie trzeba zostawić klinów nośnych, usłyszałem że wystarczą kotwy... a jednak nie :/

??????????????????????????????????????????????????????????

Ja pier... to mają być fachowcy ????

Przestroga dla innych - podparcia okien, balkonów czy jak to sie nazywa - NIE WOLNO USUWAĆ ! ! !

To jak i wogóle brak podparcia to PODSTAWOWY błąd montażowy

Przemontować ? Tak byłoby najlepiej

Tak myślałem, teraz czeka mnie rozmowa i kolejny dzień lub dwa urlopu żeby teraz wszystko było dopilnowane jak należy. Lepiej zastosować kotwy czy przewiercać rame i zastosować dyble? Przy dyblach tez potrzebne klocki nośne? może ktrótki opis prawidłowego mechanicznego montażu okien?

Juz teraz pytam o banały ale juz troche zgłupiałem i jestem też na siebie zły że tak dałem ciała :/ :/ :/