nikt ważny 07.05.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Normalne zjawisko i nie ma się czemu dziwićBiałe ma przyrost ok 1mm/mb przy różnicy temperatur 40 stopni, kolor - przyjmuje się że ok 1,5mm/mb. Czyli rano - południe - temperatura profila bez problemy latem osiagnie deltę 40 stopniZastosowanie listwę dylatacyjnych zmniejsza możliwości spękań ale tego na przetargach nik robić nie będzieNa styku okna z mure można zastosować dylatację specjalną listwą albo też w trakcie obróbki, zanim tynk się utwardzi, wykonać bruzdę aż do końca ościeżnicy i wypełnić ją materiałem elastycznym - silikon czy akryl. Akryl lepszy bo można malować Dla mnie to rozwiązanie jest najlepsze, przejmuje większe ruchy ościeżnicyAle też powodem może być złe mechanicznie zamontowanie okna w murze - stąd też mogą pojawić się spękania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 07.05.2014 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) A więc: Dla soudal SWS UNIVERSAL INSIDE - Sd >= 55 mATLAS STOPTER K-20 Sd <= 2m (nie wiem dla jakiej grubości ale chyba 3mm) Czy taką taśme soudala da sie zamontowć po osadzeniu stolarki ??? Myslałem że własnie po to daje się między innymi tę taśme rozprężną w tym miejscu ... oczym pisalismy wyzej chyba że xle zrozumiałem Edytowane 7 Maja 2014 przez hokejgk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 07.05.2014 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 http://www.intermax.org.pl/szablon1/galeria_przyokienna_siatka/listwa_przyokienna_z_siatka7.jpg To tą uszczelke rozpreżną daje sie zaraz za nią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.05.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 mylimy miejsca Uszczelkę rozprężną - jak ją nazywasz - taśmę rozprężną - montujesz na obrysie okna Listwę dylatacyjną montujesz do czoła ościeżnicy - można stosować z zewnątrz i wewnątrz Polecam listwę z siatką - taka jest najlepsza i wzmacnia mechanicznie tynk Listwa bez siatki czasem nie spełnia swojego zadania - gdy niezbyt dokładnie jest wykonany tynk i wypełnienie jej zaprawą lub, gdy zamiast cała swoją powierzchnią być przyklejoną zostaje wysunięta poza okno bo niektórym nie podoba się zakrycie ościeżnicy choćby o 1 mm. Tak naprawdę tynk na ościeżnicę powinien zachodzić minimum 5mm ( większe prawdopodobieństwo spękań nawet z listwą ) a najlepiej 10-15 mm - tylko trzeba uważać by tynk pozostawił luz przy dolnym i górnym zawiasie Nawet tynkowanie przy oknach to wyzwanie i myśleć trzeba Ta listewka ma jeszcze jedną zaletę, ledwo widać na zdjęciu ale z drugiej strony jest taśma klejąca by przykleić płachtę malarską która zabezpieczy nam okna I na koniec - dla Was wszystkich - jak nie macie osłonek bo Wam nie założyli bądź dali do ręki by się nie zniszczyły - koniecznie zaklejcie dolny zawias taśmą, jakąkolwiek taśmą, malarską czy inną, by tynk nie zasklepił śruby regulacyjnej w zawiasie - jest od góry i łatwo ją zapchać i później czasem jest ból bo trzeba całość wymienić - i wtedy zaczyna się gadanie o gwarancji i tym podobnych rzeczach bo to niby wina okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 07.05.2014 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 To od str. wew. jakos grubo tego tynku trzba nawalic skoro luz na piane okno wychodzi nie pamiętam dokładnie (bo ruznie to wychodzi i zalezy od kilu żeczy) ale zaluzmy z 2cm i jeszcza ma tynk nachodzić z 10 mm na oscienice o robi się 30mm tynku ... Ja w obecnym domu gdzie mieszkam na tylko (nie wiem nawet czym) zrobione tak że tynk z boku okna wew. nie dochodzi pod kątem prostym tylko licuje z 2cm na grubośc piany z oscieznicą Spotkałem się tez z rozwiązaniem że własnie zmiast tej listwy była dana uszczelka rozprężna ... od str. zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.05.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 i dobrze Przyjmuje się że tynk cementowo - wapienny to ok 3 cm grubości, gipsowy 2-3 cm więc jest OK Dawniej bonie wykonywano także tynkiem i narzucano a nawet i 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 07.05.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Spoko, na pewno nie ja CI okna montowałem ale z montażami mam do czynienia od dawna i wiem co stać się może, jak i to jakie mamy ekipy montażowe. Teraz masz w sumie problem. Firma zaproponuje ci zerwanie taśm dolnych i pewnie tylko z jednej strony, i podklinowanie tego by poszło w górę. Zerwane połączenie piany z podłożem daje miejsce dla przepływu powietrza i teraz: czy szczelność przerzucić tylko na folie ??? Ja wolałbym by gwarantowała mi to piana a folia, zgodnie z pewnymi trendami, zabezpieczyłaby tylko pianę, tak na wszelki wypadek Ja raczej teraz myślę żeby wyjęli całkowicie okna i od nowa zrobili montaż tylko poprawnie. Druga opcja to zerwać taśmy od zewnątrz, wyrwać piankę, przykleić nowe taśmy (może szczeliny ok 2cm pozwolą żeby je tam przykleić) , wstawić kliny i zapianować. Co radzisz? A tak były okna obrobione przed montażem (przeze mnie) , lewe w trakcie montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.05.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Witam UP - noooooo gratulacje za przygotowanie otworów - mam nadzieję, że i budowlańcy się spisali i piony/poziomy są i z tego co piszesz KTOŚ Ci w takim ładnym otworku spier....ł montaż ? - na szafot Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 07.05.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Witam UP - noooooo gratulacje za przygotowanie otworów - mam nadzieję, że i budowlańcy się spisali i piony/poziomy są i z tego co piszesz KTOŚ Ci w takim ładnym otworku spier....ł montaż ? - na szafot Pozdrawiam Niedługo wyjdzie czy są piony i poziomy jak tynkarze przyjdą wydaje mi się że jest do zaakceptowania. A montaż okien.... szkoda gadać, miało być tak dobrze.... trudno czasem trzeba gorzką pigułkę przełknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.05.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Witam A montaż okien.... szkoda gadać, miało być tak dobrze.... trudno czasem trzeba gorzką pigułkę przełknąć Nie trzeba nic łykać, trzeba wybrać ekipę, która się zna na robocie. Tak tak wiem nie jest to proste - pierwszy krok - jak są "tani" to masz pewność, że są byle jacy Jakoś kurna nikt Mercedesa za 40 tys nie kupi w salonie. Ale ... aby powiało optymizmem zawsze można spier....y montaż poprawić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 17.10.2016 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Chyba sobie odpuszcze klejenie całych okien epdem-em - tym bardziej że jak już wspominałem za roletą integro mam napdorża betonowe z odciepleniem grafitem 5cm i tam se nie przylepie już epdm - można ponoć dać jakąś przekładkę z przylepnej folii aluminiowej i na nią kleić epdm Jak już pisałem illbruck wycofał z oferty klej do klejenia epdm-u do styro ... a te obecne w handlu są na bazie rozpuszczalników i w kartach tech. piszą że nie nadaje się do polistyrenu. Chociaż dalej uważam epdm spawdził by się już nie jako samo zabezpieczenie piany wokół okna ale chodźby w strefie podparapetowej na wyjściu z domu na taras tam moźna by zastosować z powodzeniem ... Jeśli idzie o klejenie EPDM do styropianu. Trzeba go zaciągnąć klejem do styropianu. Tak będę miał robione na moim dachu płaskim gdzie też będzie EPDM. Dodatkowo tam będzie zatopiona siatka. W przypadku okien wystarczy sam klej , tak mi doradzili montażyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.10.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Firma. IsoChemie ma dalej w swej ofercie klej.do klejenia EPDM pozbawiony rozpuszczalnikow do klejenia EPDM do styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts