kargud 23.04.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Witam, buduje dom o powierzchni około 107m2 ( http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html ) w projekcie jest 100m, ale ja nie robię wcięcia na taras dlatego wychodzi więcej. Ocieplać ściany będę styropianem 15cm, a dach wełną 30cm i dachówką. Dodatkowo strop będę miał betonowy w razie gdybym w przyszłości chciał zrobić poddasze użytkowe. W całym domu chciałbym założyć ogrzewanie podłogowe. W domu będzie mieszkała na razie 3 osobowa rodzina. Dowiadywałem się o pompę powietrzno wodną typu split i tak jak zawsze niektórzy chwalą, niektórzy krytykują. Z mojej obserwacji wychodzi chyba najlepiej ( gdyż nie mam tyle pieniędzy aby zrobić wiercenia i takie tam). I teraz mam kilka pytań do osób które się na tym znają i zechciałyby mi pomóc: 1) Czy jest to dobre rozwiązanie? 2) Jaką pompę wybrać i jakie są jej koszty? 3) Jaki będzie średni roczny koszt użytku takiej pompy? 4) Jaki jest mniej więcej koszt założenia takiej pompy i ogrzewania podłogowego? 5) Czy znacie jakąś firmę w woj. kujawsko-pomorskim ( Toruń ), która sprzedaje i zakłada to dobrze i w dobrej cenie? 6) Bądź czy można gdzieś w pobliżu Torunia zobaczyć działanie takich urządzeń? Dzięki za pomoc osobom dobrej woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 23.04.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 użyj opcji szukaj wszystko było wielokrotnie opisywane. Zacznij od obliczenia zapotrzebowania na ciepło. Najwięcej krytykują osoby które nie mają o tym pojęcia. U mnie działa i jestem bardzo zadowolony. Ktoś miał niezłą fantazję aby nazwać projekt "z kotłownią na ekogroszek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kargud 23.04.2014 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 szukałem i czytam już od dwóch miesięcy i im więcej czytam tym mniej wiem ( przyznam się że w tej sprawie średnio się orientuje ).Jak obliczyć mam zapotrzebowania na ciepło?Czy ogrzeje dom nawet przy -20C samą pompą powietrzno-wodną?Jaką moc wybrać chociaż wiem że pewnie to zależy od tego zapotrzebowania na ciepło co?I jaką firmę wybrać, wolę dopłacić a mieć coś porządnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.04.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 szukałem i czytam już od dwóch miesięcy i im więcej czytam tym mniej wiem ( przyznam się że w tej sprawie średnio się orientuje ). Jak obliczyć mam zapotrzebowania na ciepło? Czy ogrzeje dom nawet przy -20C samą pompą powietrzno-wodną? Jaką moc wybrać chociaż wiem że pewnie to zależy od tego zapotrzebowania na ciepło co? I jaką firmę wybrać, wolę dopłacić a mieć coś porządnego? Panasonik,Atlantic,Daikin. Możesz zadzwonić do siedziby tych firm .Podadzą regionalnych monterów .Ale nie ufaj w ich fachowość .Sprawdzaj pytaj ,niech pokażą realizację .Najlepiej ,żeby mieli też serwis gwarancyjny.Jak będziesz chciał to opowiem na co zwrócić uwagę przy montażu. Pompa może grzać do niższych temperatur ,ale trzeba coś wybrać .Temperatury poniżej -10 to 7 dni w roku.W tym czasie załączą się grzałki i pomogą. Ogrzewanie podłogowe to 100 zł /m2 .Ale jaki zorganizujesz sam to może być nawet 60 zł/m2. A jak zrobisz sam to 20 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts