Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproże lane na miejscu, ceramiczne czy betonowe?

Recommended Posts

Wiem, pytanie może już się przewijało, ale czas goni, a na czytanie mało czasu.

W projekcie mam część nadproży lanych, część prefabrykowanych betonowych. Wykonawca wymyślił sobie, żeby dać ceramiczne (ściany z silikatu).

Pytanie jest takie: czy ceramiczne ma jakieś zalety o których nie wiem? Bo przypuszczam, że wykonawca chce po prostu szybciej wybudować i uciekać na inna budowę. A ja nie mam ochoty dopłacać więcej tylko dlatego, żeby on więcej mógł zrobić ;)

Na ścianach będzie 20 cm styropianu, więc mostków praktycznie nie będzie.

Czy są jakies zalety, żeby robić z ceramiki? Cz dawać zwykłe L ? A może lać samemu? Upraszczając - 10 okien po 150 cm + 10 drzwi po 90 cm (wewnętrzne) - jaki może być koszt ceramiki, ELek i lania samemu?

Dziękuję tym, co wiedzą, jak to wyjdzie i co chcą pomóc

wykonawcom zawsze najwygodniej jest dac systemowe nadproza, w koncyu to inwestor jest frajer i za nie placi a sam wykonawca nie narobi sie tak przy ich szalowaniu.

ceramiczne nadproza do silikatow maja chu... a nie pozytek. Zrozumialbym jeszcze gdybys budowal z Ytonga i wykonawca namawial by cie na systemowki ytonga bo sa z tego samego materialu zatem bez mostkow ale w tym przypadku tez uwazam ze gosc leci na latwizne.

moj wynoawca to mnie nawet na strop z strunobetonyu namawial za 2x wiecej, oczywiscie jemu bylo to na reke i w koncu nie zostal moim wykonwca :)

Jeśli żelbetowe nadproża są w ścianach nośnych ich zastosowanie może wynikać ze względów konstrukcyjnych i raczej sam nie powinieneś ich zmieniać na ceramiczne lub elki. W ścianach działowych elki się nie sprawdzą i tam możesz dać ceramiczne lub wylać żelbetowe.

Ha, a ja własnie na około domu mam praktycznie wszystkie lane, a w środku L-ki. A czemu piszesz, że w środku się nie sprawdzą? Chodzi o to, że działówka wąska a L-ka to ani 1 (bo za wąska, ani 2 (bo za szeroka) tam nie pasuje? Czy ja źle w ogóle to widze?

yendrek3, mnie też to się dziwne wydaje, że zaczął coś z tą ceramiką. Mostek na zewnątrz ściany przy ociepleniu nie będzie taki straszny, a ceramika swoje kosztuje. Gdybym budował z BK, to wtedy raczej sam bym chciał jakieś nadproża systemowe, ale z silki to jedyne co do mnie przemawia to to, że jak gdzieś rozeprze szalunek, to beton się wyleje i będę miał krzywe nadproże, które będzie trzeba skuwać... Ale jakoś innych powodów nie moge się doszukać. Owszem, jest szybciej dla wykonawcy, ale ja się z nim umawiałem na cenę i projekt...

Nie wiem w czym i dla czego macie ten problem.

Strop będzie drewniany ? czy już nie będzie nad tymi nadprożami płyty żelbetowej?

No pewnie będzie, to jak będzie to czemu do wieńca nie wciągnąć nadproży ? przecież odpadnie argument o pracochłonności itp.

Za razem będzie lane ze stropem, który i tak będzie i tak.