kynek378 24.04.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Witam serdecznie padl pomysl zbudowania zadaszenia nad taras koniec z chowaniem sie przed deszczem . Zglaszam sie do was o jakies porady wskazowki. Krotki opis inwestycji : Taras ma byc o wymiarach 4,30x2m. Padlo na drewno. Jedna belke chce zamontowac do sciany w poziomie nie wiem czy beda potrzebne dwie zamontowane w pionie czy jest to zbedne ? Jakimi wkretami najlepiej polaczyc belke do sciany ? Jaki wymiar belki ? Co do podpor mysle ze takie 10x10 w ilosci 4 sztuk chyba starczy ? nie wiem kompletnie jaki wymiar krokwi dac. Pokrycie to chyba bedzie poliweglan 10 mm. Ostatnie pytanie : w obecnej chwili nie ma plytek na tarasie jest beton boje sie ze jak najpier zakotwicze podpory a pozniej poloze kafelki to beda one schowane i czy nie przegnija ?? Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki licze na jakas odpowiedz dzieki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/189608-zadaszenie-tarasu-prosba-o-wskazowki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borekbp 25.04.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 jakbyś wrzucił foto tego tarasu ale jakoś aby było widać co najmniej całą bryłę budynku.... 10x10 to max a 5x5 to raczej minimum. ja dałbym 10x10 ale dlatego, że mam trochę większy taras i przy budynku już inne elementy drewniane o grubości 10cm ta pozioma to też się nad nią zastanawiam u mnie (nie że czy potrzebna - na czymś belki poprzeczne na zadaszenie musi się podpierać) - chodzi mi o montaż do ściany - skoro planujesz i tak 4 pionowe słupki to ma na czym się trzymać... a tak to nie naruszasz elewacji - ja mam ocieplenie ze styropianu, to też nie wyobrażam sobie przykręcać na styropian belkę a nacinać do cegły to trochę lipa... generalnie chciałbym jak najmniej ingerować w bryłę budynku, więc prawdopodobnie dwa pionowe słupki (bliższe domu) oraz ta poprzeczna/pozioma belka - odsunąłbym je od budynku kilka centymetrów, to jest szansa, że nawet w tych miejsca mi się farba elewacji nie odbarwi zbyt szybko a zadaszenie dopiero przysunąłbym do samej elewacji. tym tokiem myślenia pionowe słupy raczej też nie montowałbym na tarasie, lecz obok na ziemi (można dać jakieś betonowe mało rzucające się w oczy podpory, albo zalać). Wiem, że pozbywam się problemu z płytkami, ale pojawi się problem przy obrabianiu boków tarasu. wyglądałoby to tak jakbym w dowolnym momencie mógł odjechać sobie tą drewniana konstrukcją od budynku/tarasu i wdrożyć inny pomysł Chociaż jak postawisz teraz słupy na tarasie to ten co będzie układał płytki poradzi sobie z obrobieniem bez problemu a słupy będą pod zadaszeniem i mniej narażone na warunki atmosferyczne no i fajnie jakbyś pokrycie zadaszenia dał takie jak dach domu... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/189608-zadaszenie-tarasu-prosba-o-wskazowki/#findComment-6428244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kynek378 25.04.2014 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Tak wyglada taras. X to podpory mysle ze wystarcza 3 w rozmiarze 10x10 Mam pytanie czy belka mocowana do sciany w rozmiarze 4,60 moze byc podzielona na dwie po 2,30 ?? czy lepiej zeby byla cala? W opcji gdy bedzie dzielona nie ma chyba sensu dawac podpor pionowych mocowanych do sciany bo i tak bedzie tylko ciezar z jednej strony sie opieral na niej ?? Prosze o odpowiedz osoby ktora na codzien zajmuje sie zadaszeniami do tarasow. Pozdrawiam Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez kynek378 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/189608-zadaszenie-tarasu-prosba-o-wskazowki/#findComment-6428646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrFryga 31.07.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Ja nie wiem czy bym się podjął sam, wiercenia dziur w elewacjach......może gdybym był pewien, że nic w ten sposób nie uszkodzę.. Ale mimo wszystko jakoś przeraża mnie wizja pęknięć...mam takie mikro zadaszenie nad wejsciem do piwnicy:) Musiałem coś w tym miejscu zorganizować bo w zimie na schody spadała tona sniegu i ciężko go było z dołu wynosić po schodach do góry;) ale u mnie sprawą zadaszenia zajęli się panowie z salonu na Ciesielewskich mają tam drzwi, okna i zajmują się takimi rzeczami:) Przynajmniej śpię spokojnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/189608-zadaszenie-tarasu-prosba-o-wskazowki/#findComment-6535962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts