kynek378 24.04.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Witam serdecznie padl pomysl zbudowania zadaszenia nad taras koniec z chowaniem sie przed deszczem . Zglaszam sie do was o jakies porady wskazowki. Krotki opis inwestycji : Taras ma byc o wymiarach 4,30x2m. Padlo na drewno. Jedna belke chce zamontowac do sciany w poziomie nie wiem czy beda potrzebne dwie zamontowane w pionie czy jest to zbedne ? Jakimi wkretami najlepiej polaczyc belke do sciany ? Jaki wymiar belki ? Co do podpor mysle ze takie 10x10 w ilosci 4 sztuk chyba starczy ? nie wiem kompletnie jaki wymiar krokwi dac. Pokrycie to chyba bedzie poliweglan 10 mm. Ostatnie pytanie : w obecnej chwili nie ma plytek na tarasie jest beton boje sie ze jak najpier zakotwicze podpory a pozniej poloze kafelki to beda one schowane i czy nie przegnija ?? Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki licze na jakas odpowiedz dzieki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borekbp 25.04.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 jakbyś wrzucił foto tego tarasu ale jakoś aby było widać co najmniej całą bryłę budynku.... 10x10 to max a 5x5 to raczej minimum. ja dałbym 10x10 ale dlatego, że mam trochę większy taras i przy budynku już inne elementy drewniane o grubości 10cm ta pozioma to też się nad nią zastanawiam u mnie (nie że czy potrzebna - na czymś belki poprzeczne na zadaszenie musi się podpierać) - chodzi mi o montaż do ściany - skoro planujesz i tak 4 pionowe słupki to ma na czym się trzymać... a tak to nie naruszasz elewacji - ja mam ocieplenie ze styropianu, to też nie wyobrażam sobie przykręcać na styropian belkę a nacinać do cegły to trochę lipa... generalnie chciałbym jak najmniej ingerować w bryłę budynku, więc prawdopodobnie dwa pionowe słupki (bliższe domu) oraz ta poprzeczna/pozioma belka - odsunąłbym je od budynku kilka centymetrów, to jest szansa, że nawet w tych miejsca mi się farba elewacji nie odbarwi zbyt szybko a zadaszenie dopiero przysunąłbym do samej elewacji. tym tokiem myślenia pionowe słupy raczej też nie montowałbym na tarasie, lecz obok na ziemi (można dać jakieś betonowe mało rzucające się w oczy podpory, albo zalać). Wiem, że pozbywam się problemu z płytkami, ale pojawi się problem przy obrabianiu boków tarasu. wyglądałoby to tak jakbym w dowolnym momencie mógł odjechać sobie tą drewniana konstrukcją od budynku/tarasu i wdrożyć inny pomysł Chociaż jak postawisz teraz słupy na tarasie to ten co będzie układał płytki poradzi sobie z obrobieniem bez problemu a słupy będą pod zadaszeniem i mniej narażone na warunki atmosferyczne no i fajnie jakbyś pokrycie zadaszenia dał takie jak dach domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kynek378 25.04.2014 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Tak wyglada taras. X to podpory mysle ze wystarcza 3 w rozmiarze 10x10 Mam pytanie czy belka mocowana do sciany w rozmiarze 4,60 moze byc podzielona na dwie po 2,30 ?? czy lepiej zeby byla cala? W opcji gdy bedzie dzielona nie ma chyba sensu dawac podpor pionowych mocowanych do sciany bo i tak bedzie tylko ciezar z jednej strony sie opieral na niej ?? Prosze o odpowiedz osoby ktora na codzien zajmuje sie zadaszeniami do tarasow. Pozdrawiam Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez kynek378 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrFryga 31.07.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Ja nie wiem czy bym się podjął sam, wiercenia dziur w elewacjach......może gdybym był pewien, że nic w ten sposób nie uszkodzę.. Ale mimo wszystko jakoś przeraża mnie wizja pęknięć...mam takie mikro zadaszenie nad wejsciem do piwnicy:) Musiałem coś w tym miejscu zorganizować bo w zimie na schody spadała tona sniegu i ciężko go było z dołu wynosić po schodach do góry;) ale u mnie sprawą zadaszenia zajęli się panowie z salonu na Ciesielewskich mają tam drzwi, okna i zajmują się takimi rzeczami:) Przynajmniej śpię spokojnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts