lookaszpl 24.04.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Dach dwuspadowy, na ścianie szczytowej okap ma 60cm. Wykonawca zachęca mnie na przedłużenie okapu o kilkanaście centymetrów, tak aby deszcz nie padał na ostatnią krokiew. Co o tym sądzicie i ile centymetrów minimalnie trzeba wysunąć dach, aby spełniło swoją funkcję? Alternatywnie myśłałem o obiciu krokwi blachą, tylko nie wiem jak będzie to wyglądać przy nadbitce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 24.04.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Deskę (wiatrownice) się daje, która chroni krokiew i do niej obrobka blacharska z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookaszpl 24.04.2014 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Zastanawiam sie tylko jak to bedzie wygladac. Dodam, ze bede mial dachowke ceramiczna i na koncach beda dachowki skrajne, ktore jak dobrze rozumiem zastepuja ta obrobke blacharska, tak? Myslalem u siebie o podobnym okapie jak tutaj, tyle że tam wlasnie nie ma tych dachowek skrajnych i za murem będą dwie krokwie (jedna przy scianie, a druga na zewnatrz). forum.muratordom.pl/showthread.php?192862-Mój-dach-proszę-o-opinię Ile Waszym zdaniem tam jest wysunięty dach za krokwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 24.04.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?216069-wiatrownica-dachówka-skrajna-blacha-obróbka&p=6447545#post6447545 Tu masz ładnie opisane i pokazane. a ile będzie wystawać to se dekarz utnie ile będzie mu pasowało do pierwszego komina albo okna co by dachówki nie ciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.04.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Dokładnie tak. Wysunięcie musi tak dobrane aby poza walorami estetycznymi umożliwiało zakrycie dachu z użyciem dachówek szczytowych. Maksymalne wysunięcie na łatach to około 30 cm. W załączeniu jedna z moich realizacji po wykonaniu elewacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 25.04.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 A będzie nadbitka czy podbitka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.04.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Takie rozwiązania stosuje się praktycznie gdy jest nadbitka. W przypadku podbitki to przerost formy nad treścią, konieczne obłożenie krokwi i wykonanie na wystającym fragmencie połaci wąskiego paska podbitki imitującej nadbitkę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts