Ifarrg 24.04.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Każdy wie, że praktycznie nie ma już możliwości odliczenia VATu za materiały budowlane. Zastanawiam się, jak to jest z tym montażem na 8% VAtu jesli chodzi o dachy, bo nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Nigdzie u dekarzy w mojej okolicy. Do rzeczy. Betonowanie - mozliwość wzięcia betonu na 8 albo 23 % VATuOkna - to samo - materiał i montaż na 23%Rekuperacja - to samokotły - to samo A dachy? Gdzieś przeczytałem, że dach < niż 350m2 można policzyć na 8%. Ale jak? Usługa tylko, czy można usługę z materiałem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.04.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Dekarz musi kupić materiały i sprzedać je doliczając robociznę czyli całkowita wartość faktury to materiały netto + robocizna netto + VAT od całości 8%. Różnicę w wartości VAT-u 15% zwraca dekarzowi urząd skarbowy a ma na to 60 dni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 25.04.2014 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Dziękuję , Andrzej Wilhelmi. Czyli tak jak myślałem, da się to zrobić tak samo, jak z oknami. A dekarz o zwrot tego pisze na jakimś wniosku specjalnym? Chcę dopytać, żeby mój dekarz nie był jakoś zaskoczony bardzo, że tak chcę zrobić, bo mam wrażenie, że on nie wie, że tak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.04.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Nie żartuj.:jawdrop:Facet prowadzi firmę z usługami budowlanymi i nie wie? No chyba że robi wyłącznie na lewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 25.04.2014 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Wiesz jak jest - słyszysz US i myślisz - kłopoty. Trzeba napisac wniosek (tego nie wiedziałem), poczekać na kaskę itp... A tak to bierzesz na 23% płacisz sam albo płaci inwestor i nie przejmujesz się niczym... On dostanie tyle samo kasy przecież. Ale wiem, na czym stoję, więc w bolo się zrobć nie dam. Wcześniej było inaczej, bo prznajmniej było odliczenie. A czy więźba dachowa też może być brana na 8% (jeśli już nie da się zrobić na 0% oczywiście ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.04.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Rozmawiaj z fachowcem na zasadzie że materiał i robocizna na jego głowie. Za całość wystawia ci FV z 8% VATEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.04.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Osoba prowadząca działalność i będąca płatnikiem podatku VAT musi wysłać do Urzędu formularz VAT. W oparciu o rozliczenia zawarte w tym formularzu albo płaci VAT, albo występuje o zwrot i czeka albo wartość do odbioru przenosi na następny miesiąc. Drewno, gwoździe, wkręty oraz wszystkie inne materiały też. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomch150181 24.11.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 witam jaką stawkę vat na wykonanie dachu z materiałem można zastosować przy budowie budynku gospodarczo-garażowo-mieszkalnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 24.11.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Mieszklno garazowy, jezeli jest w jednej bryle przy materiale wraz z montażem 8%. Jeżeli w jednej bryle 3-funkcyjny - nie wiem, ale wydaje mie sie ze identycznie, z tym że jest to moja wlasna interpretacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 24.11.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Jeśli całość będziesz użytkował prywatnie to moim zdaniem 8% (przynajmniej do 300m2).Natomiast jeśli coś z tego chcesz mieć w działalności gospodarczej to rozliczasz według dwóch stawek proporcjonalnie do powierzchni dla danego użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 14.03.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Odkopie temat, a co w przypadku gdy wykonawca nie jest platnikiem vat a towar zostal zakupiony w sklepie na 8% przeze mnie. Na fv widnieje opis "kompleksowe wykonanie pokrycia dachowego", kto odpowiada za bledy i kogo mam wzywac na poprawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 14.03.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 To może uporządkujmy to wszystko. Nie ma czegoś takiego że komus należy się materiał na 8% i nie da się zrobić w bolo jak to ktoś wyżej napisał. Materiał można nabyć ze stawka 8% VAT tylko na budnek mieszkalny i tylko z usługą montażu. Tak więc jeśli kupujemy materiał sami płacimy 23%. Wykonawca jeśli jest VATowcem wystawia za robociznę fakturę ze stawką 8%. Jeżeli jest ryczałtowcem to wystawia rachunek.Nie każdy wykonawca może chcieć się w to bawić. W końcu musi zamrozić swoje własne pieniądze po to aby klient miał taniej. To po pierwsze. Po drugie sprawa gwarancji. Jeżeli klient sam zakupił materiał to w razie problemów z jakościa materiałów sam udaje się do sprzedawcy, jeżeli zakupił towar wraz z usługą montażu od dekarza wówczas dekarz musi sie tym wszystkim zająć. Gwarancje zawsze daje ten kto wystawił fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 14.03.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 A jak sprawa wyglada tak:Kupilem material na dach z 8% vatem, na fv jest opis "kompleksowe wykonanie pokrycia dachowego". Wykonawca ktory nie jest vatowcem i nie wystawil mi zadnego rachunku a pieniadze dostal. W tej chwili sa bledy w polozonej blasze i wykonawca odmawia przyjazdu. Czy na podatawie fv moge wezwac sklep od ktorego mam fv do naprawienia fuszery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 14.03.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Sprawa wyglada tak. Przynajmniej na papierze. Dach czyli materiał i robociznę zakupiłeś w jakimś składzie budowlanym. Oni Tobie na te usługę wystawili fakturę.Wykonawca nie może wystawić Tobie rachunku bo działał na zlecenie składu budowlanego i to im wystawił ten rachunek bądź fakturę. Gwarantem jakości prac jest sklep/skład budowlany, w którym zakupiłeś materiał wraz z wykonaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.03.2018 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 ... Kupilem material na dach z 8% vatem, na fv jest opis "kompleksowe wykonanie pokrycia dachowego". Tak się kończy cwaniactwo! Tak myślę, że zostałeś z ręką w nocniku. Hurtownia sprzedała Ci materiał z robocizną ale nie zleciłeś jej wykonania tej pracy czyli ją oszukałeś. Należność za pracę z pewnością była symboliczna. Zleciłeś te roboty anonimowemu wykonawcy, z którym nie zawarłeś żadnej umowy bo chciałeś mieć taniej. Nie poinformowałeś kierownika budowy aby przyjechał i odebrał dach no bo jego przyjazd kosztuje więc po co go fatygować? No to masz taniej i to teraz jest Twój problem. Do hurtowni nie masz po zgłaszać bo Cię oleją. Wykonawca dostał kasę i już Cię olał. Teraz będziesz musiał zlecić naprawę profesjonalnej firmie dekarskiej, która może zażądać za naprawę ile uzna za stosowne i do tego może zażądać zapłaty z góry. Ja tak robię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 15.03.2018 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Wykonawca z hurtownia dobrze sie znaja i zostalo mi to tak zaproponowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 15.03.2018 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Hurtownia sprzedała Ci materiał z robocizną ale nie zleciłeś jej wykonania tej pracy czyli ją oszukałeś. A oni oszukali US. Ja nie koniecznie musze wiedziec jaka stawke vat bede mial na fv. W tym momencie to sklad moze miec problem ze tak zrobil i rzeczywiscie do nich moge uderzyc, skoro znaja sie z wykonawca to moze go przycisnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 15.03.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Tak się kończy cwaniactwo! Tak myślę, że zostałeś z ręką w nocniku. Hurtownia sprzedała Ci materiał z robocizną ale nie zleciłeś jej wykonania tej pracy czyli ją oszukałeś. Należność za pracę z pewnością była symboliczna. Zleciłeś te roboty anonimowemu wykonawcy, z którym nie zawarłeś żadnej umowy bo chciałeś mieć taniej. Nie poinformowałeś kierownika budowy aby przyjechał i odebrał dach no bo jego przyjazd kosztuje więc po co go fatygować? No to masz taniej i to teraz jest Twój problem. Do hurtowni nie masz po zgłaszać bo Cię oleją. Wykonawca dostał kasę i już Cię olał. Teraz będziesz musiał zlecić naprawę profesjonalnej firmie dekarskiej, która może zażądać za naprawę ile uzna za stosowne i do tego może zażądać zapłaty z góry. Ja tak robię. Pozdrawiam. Zawsze dobrze doradzales Andrzeju, ale w tym przypadku się z Tobą nie zgodzę. Dla ewentualnego sądu jednoznaczne będzie że zarówno towar jak i robocizna była po stronie sprzdawcy, a co za tym idzie to na nim spoczywa obowiązek gwarancji/rekojmi. Napisałbym oficjalne pismo do hurtowni z wezwaniem do naprawy, myślę że bardzo szybko zmobilizują swojego podwykonawcę żeby pojawił się i naprawił co sknocił, tyle w temacie. (prawo konsumenckie się kłania, profesjonalny sprzedawca w takim przypadku zawsze będzie po przegranej stronie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.03.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 (edytowane) Wykonawca z hurtownia dobrze sie znaja i zostalo mi to tak zaproponowane. A jak zostało to formalnie załatwione ? Bo aby było to legalne to "wykonawcą" jest hurtownia i ona podpisuje z Tobą umowę na wykonanie dachu + materiał i wtedy masz FV na 8% na której też jest doliczony koszt usługi. Druga umowę podpisuje hurtownia z "podwykonawcą" i wykonawca zleca montaż podwykonawcy .. Musza być stworzone 2 umowy i dopiero wtedy jest to legalne .. Jak nie ma żadnych umów , żadnych dokumentów i masz FV na 8% vat mimo braku umowy to czekaj na kontrole z US , bo hurtownia nie może sprzedać Ci towaru bez usługi na 8% VAT a aby była usługa musi być umowa o wykonanie usługi ... Edytowane 15 Marca 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 15.03.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 A jak zostało to formalnie załatwione ? Bo aby było to legalne to "wykonawcą" jest hurtownia i ona podpisuje z Tobą umowę na wykonanie dachu + materiał i wtedy masz FV na 8% na której też jest doliczony koszt usługi. Druga umowę podpisuje hurtownia z "podwykonawcą" i wykonawca zleca montaż podwykonawcy .. Musza być stworzone 2 umowy i dopiero wtedy jest to legalne .. Jak nie ma żadnych umów , żadnych dokumentów i masz FV na 8% vat mimo braku umowy to czekaj na kontrole z US , bo hurtownia nie może sprzedać Ci towaru bez usługi na 8% VAT a aby była usługa musi być umowa o wykonanie usługi ... Mniej więcej się zgadza ale to jest problem sprzedawcy, a nie nabywcy. Nabywca jest konsumentem (zakładam os. fiz.) i nie ma obowiązku przejmować się rozliczeniami między hurtownią i wykonawcą. Kupił kompleksowe wykonanie dachu i ma prawo domagać się od sprzedawcy naprawienia usterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts