fachman19 27.04.2014 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Arturo - a co to jest grzejnik? Ja żyłem w przeświadczeniu ,że to co grzeje to grzejnik.Podłogowy,ścienny,,żeliwny ,stalowy,z kamienia,sufitowy nawet konwektor to grzejnik.Czyli coś co oddaje energie.Ja to mam nawet żeliwne do PC .Przy -20 C 43 C na zasilaniu i 23 w domu.Może jak doizoluję strych to zjadę z zasilaniem do 35 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 27.04.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Jak najbardziej zgadzam się z poniższymi opiniami: Jeśli ktoś uważa,że post jest czymś innym niż tylko negacją mieszanego systemu a konkretnie grzejników,to proszę o ustosunkowanie się do: -czy ten zły system nie komplikuje instalacji a tym samym nie wpływa na zwiększenie kosztów systemu grzewczego poprzez konieczność stosowania kosztownych zabiegów do rozróżniania temperatur zasilania ? -czy ten zły system nie wpływa na estetykę wnętrza domu ? -czy ten zły system jeśli chodzi o estetykę wnętrza domu nie wymaga dodatkowych kosztów związanych z ceną ładnych grzejników ? Od siebie dodam,że grzejniki to przeżytek. Nowe technologie wymagają niskiej temperatury zasilania a grzejnikom daleko do tego. Jeżeli posiadasz inne rozwiązania niż lobbowane przez Artura = masz zły system, jesteś niedouczonym inwestorem, laikiem itp. Nawet w tym temacie wypisywałeś jakieś pierdy o węglu vs pc. Masz już obsesje - to można leczyć. Aha - mam zły system (drewno na piętrze wyklucza podłogówkę po całości) i nie jestem sprzedawcą ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.04.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Aha - mam zły system (drewno na piętrze wyklucza podłogówkę po całości) i nie jestem sprzedawcą ekogroszku. Drewno nie wyklucza podłgówki, projektowałem i wykonywałem wiele instalacji gdzie posadzka pokryta była parkietem, wszystkie działa tak jak nalezy. Oczywiscie trzeba dobrac jak najmniejszą mozliwą temp zasilania i co najwazniejsze dom powiniem miec zminimalizowane straty. W kazdym razie drewno nie wyklucza podłogówki, jest wrecz przeciwnie bo obserwuję coraz wieksze zainteresowanie podłogówką i parkietem lub deskami trójwarstwowymi. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 27.04.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Drewno nie wyklucza podłgówki, projektowałem i wykonywałem wiele instalacji gdzie posadzka pokryta była parkietem, wszystkie działa tak jak nalezy. Oczywiscie trzeba dobrac jak najmniejszą mozliwą temp zasilania i co najwazniejsze dom powiniem miec zminimalizowane straty. W kazdym razie drewno nie wyklucza podłogówki, jest wrecz przeciwnie bo obserwuję coraz wieksze zainteresowanie podłogówką i parkietem lub deskami trójwarstwowymi. To może inaczej. Ja twierdzę, że drewno w odróżnieniu od płytek będzie izolatorem i dlatego nie robiłem podłogówki w 3 pomieszczeniach na piętrze - ale to moje zdanie i mój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.04.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) To może inaczej. Ja twierdzę, że drewno w odróżnieniu od płytek będzie izolatorem i dlatego nie robiłem podłogówki w 3 pomieszczeniach na piętrze - ale to moje zdanie i mój dom. Oczywiscie ze lambda drewna jest mniejsza niz gresu, ale to nie uniemozliwia pokrycia drewnem podłogówki. Szanuje Twoje zdanie ale ma ono jedynie odniesienie do twojego domu. Ogolnie najbardziej nadają sie do podłogówki, podaje w kolejnosci wg lambdy: gres, panel, drewno lite i warstwowe. W któryms poscie podawałem moce grzejnika podłogowego dla tych 3 materiałów. Praktycznie równie czesto stosuje sie gres i panel, parkiet lub deskę trojwarstwową troche rzadziej. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 02.05.2014 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 No włąśnie, w sypialniach tylko parkiet-żadne panele,klejone trójwarstwowe czy tym podobne. Podłogówkę robimy lazienki,kuchnia,hol,korytarze.Jak wyjdzie finanswow-okaże się pewnie jesienią.Na etapie inwestycji to kosztuje, automatyka,sprzęgła,mieszacze-na szczęście kotłownia w piwnicy,to jest miejsce.Sama się boję jak to będzie działać,ale pierwszy dom-trzeba się przekonać na własnej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.05.2014 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 To może inaczej. Ja twierdzę, że drewno w odróżnieniu od płytek będzie izolatorem i dlatego nie robiłem podłogówki w 3 pomieszczeniach na piętrze - ale to moje zdanie i mój dom. Wszystkie materiały to izolatory ,Tak płytka z klejem też stanowi opór , A jeżeli zastosujemy materiał idealnie przewodzący ,to mamy jeszcze opór przejmowania ciepła i wsp emisji .(dla podczerwieni). Czy ktoś uwzględniał wsp emisji w obliczeniach podłogówki? .Ciekawe co lepiej grzeje na podłodze jasne płytki czy deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts