Blackhorseman 26.04.2014 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Witam Mam pytanie, czy pojedyncza plyta g-k wytrzyma ciezar 50' TV o wadze 16 kg ? Wieszak do TV ma po 4 otwory w dolnej i gornej czesci oddalenone od siebie o 24 cm. Chcialbym go przykrecic na metalowe kolki typu molly o dlugosci 3,5 mm (wkret 4,5 mm). Waga uchwytu 2 kg. Nie mam mozliwosci zokalizowania profili. PozdrawiamBlackhorseman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 26.04.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 ...jeśli płyta przymocowana jak należy do profili i profile dość gęsto to nie będzie żadnego problemu, możesz na te kolki o których piszesz bądź na kolki do płyt g-k plus wkręty, w końcu 20 kg to nie ciężar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blackhorseman 26.04.2014 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Dzieki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvo 30.04.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Bzdura jakich mało.po pierwsze płyta gk nie służy jako element konstrukcyjny a tym bardziej nośny, po drugie żadne kołki do gk nie utrzymają 50 calowego tv zostaną wyrwane razem z kartonem. Po trzecie jeżeli ściana stoi to bardziej jak pewne ze profile są w odstępach co 60 cm zgodnie ze sztuką ich montażu, po czwarte powinieneś zrobić tzw podkonstrukcje lub choćby przekręcić płytę OSB wielkości pozwalającej przekręcić ja również do profili i nie mniejszą niż wysokość podstawy uchwytu,nie obejdzie się bez prucia ściany.Jeżeli sadzisz ze śmieszny kawałek kartongipsu utrzyma dość długo naprężenia i nie wyrwie ci pół sciany ubijajac tv to jesteś wielkim optymistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UZOON75 03.05.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Co innego wytrzymałość na ścinanie a na wyrywanie.Zarówno w poprzednim jak i w obecnym domu, za pomocą plastikowych kołków do płyt gk ,mam zamocowane m.in zarówno szyny z uchwytami i półkami w garderobie jak i tv na ścianie.W zależności od zastosowanych kołków ich wytrzymałość na ścinanie wynosi od 15 do 20 kg. W przypadku zastosowania zwykłego wieszaka i prawidłowego zamocowania kołków będzie ok. Co innego gdy zdecydujesz się na bardziej skomplikowany wieszak umożliwiający wychylenia tv zarówno w pionie jak i w poziomie od płaszczyzny ściany.W takiej sytuacji ze względu na wytrzymałość na wyrywanie ,konieczne jest zastosowanie wzmocnień pod płytą gk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 03.05.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Bzdura jakich mało.po pierwsze płyta gk nie służy jako element konstrukcyjny a tym bardziej nośny, po drugie żadne kołki do gk nie utrzymają 50 calowego tv zostaną wyrwane razem z kartonem. Po trzecie jeżeli ściana stoi to bardziej jak pewne ze profile są w odstępach co 60 cm zgodnie ze sztuką ich montażu, po czwarte powinieneś zrobić tzw podkonstrukcje lub choćby przekręcić płytę OSB wielkości pozwalającej przekręcić ja również do profili i nie mniejszą niż wysokość podstawy uchwytu,nie obejdzie się bez prucia ściany. Jeżeli sadzisz ze śmieszny kawałek kartongipsu utrzyma dość długo naprężenia i nie wyrwie ci pół sciany ubijajac tv to jesteś wielkim optymistą. bzdura? do powieszenia jest 18 kg na ośmiu kołkach co 24 cm...to nie wieszanie słonia!...zakładając jak pisałem wcześniej ze profile należycie rozłożone i wszystko dobrze poprzykręcane to nie ma prawa spaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 03.05.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Potwierdzam, jeżeli założysz 4 kołki to spokojnie Ci wytrzyma. Ja mam zaisalowany tv i wisi. Jeżeli chodzi o naprężenia to chciałbym się dowiedzieć jakie naprężenia wywoła wiszący tv? Pamiętaj, że ciężar rozłożony jest na 4 pkt, więc nie jest to jakieś wielkie obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 04.05.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Tv wieszalbym na ślimakach fischera ale te działają przepisowo tylko na podwójnej płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 04.05.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 zwykłe ślimaczki tez spokojnie wytrzymają, przecież to 8 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 05.05.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 środek ciężkości? dzisiejsze plazmy raczej nie są "niesymetryczne wagowo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 05.05.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Raczej chodzi o to, że tv odstaje od ściany, więc i środek ciężkości nie jest przy samym GK, tylko wysunięty w stronę "pokoju". Szczerze mówiąc, jest wielce prawdopodobne, że jak wkręcisz ten uchwyt molly to będzie trzymać, tylko czy to jest wystarczająca informacja? Jakby nie było, 50-cio calowy tv swoje kosztuje, więc może warto poświęcić kilka godzin i bardziej się postarać? Możesz - jak już wcześniej radzono, poszukać stelaża, możesz też (!) zdemontować część ściany i w miejsce mocowania podłożyć płytę osb. Jest jeszcze taki sposób, że powyżej miejsca na uchwyt (tak, żeby ewent. niedoskonałości zasłonił sam telewizor) wyciąć kawałek GK, wsunąć w pionie dwie szyny tak, żeby lewe i prawe śruby uchwytu miały każda swoją. Im dłuższą szynę uda się wpuścić, tym mniejsze ryzyko wyrwania mocowania. Jeśli to w ogóle jest zrozumiałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.05.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Wystarczy trafić w profil pod płytą, dwoma lub czterema śrubkami mocującymi wieszak tv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 05.05.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Niby tak, ale trzeba trafić w profil śrubami z obu stron wieszaka. No, chyba że jakimś cudem będzie miał ca 60 cm szerokości jak stelaż i akurat w takim miejscu w jakim ma wisieć telewizor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 05.05.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 od wykrycia gdzie idzie profil powinien pomoc znosny wykrywacz przewodow/profili pomysl z wycieciem plyty za tv jest niezly, pozwoli znalesc gdzie ida profile "klasycznie" wstawic wzmocnienia a za tv nie bedzie widac zbytnio ewent. niedoskonalosci sciany. sa rowniez wieszaki pod TV na lince stalowej(do zwyklych scian). mozna wkrecic haczyk(i) w stelaze i odciazyc/zabezpieczyc dodatkowo ten wspomniany wieszak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 05.05.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Ciekawe czy ten tv już wisi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spokz 27.09.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Bzdura jakich mało.po pierwsze płyta gk nie służy jako element konstrukcyjny a tym bardziej nośny, po drugie żadne kołki do gk nie utrzymają 50 calowego tv zostaną wyrwane razem z kartonem. Po trzecie jeżeli ściana stoi to bardziej jak pewne ze profile są w odstępach co 60 cm zgodnie ze sztuką ich montażu, po czwarte powinieneś zrobić tzw podkonstrukcje lub choćby przekręcić płytę OSB wielkości pozwalającej przekręcić ja również do profili i nie mniejszą niż wysokość podstawy uchwytu,nie obejdzie się bez prucia ściany. Jeżeli sadzisz ze śmieszny kawałek kartongipsu utrzyma dość długo naprężenia i nie wyrwie ci pół sciany ubijajac tv to jesteś wielkim optymistą. Witam Ja mam pod płytą gk zamocowaną płytę osb. Mam pytanie jakich śrub/kołków w takim przypadku najlepiej użyć do zamocowania uchwytu do tv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grudge 15.10.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Wszystko zależy od wielkości uchwytu, jego rodzaju i rozstawu mocowania. Jak nikt nie będzie się wieszał na TV to płyta powinna wytrzymać. Ja mam w 2 pokojach na kołkach specjalnych do płyt k-g podwieszone TV. Jeden stary 32" (chyba już 9 lat) waży 17KG, drugi 42" 14KG. Oba na tych samych uchwytach, płaskich bez regulacji odchyleń czy coś podobnego. Był to jedyny sposób na podwieszenie TV i do tej pory trzymają. Więc jak dzieci nie będą się na nim wieszać to powinno być git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts