Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga nad słabym stropem betonowym

EmCom5

Recommended Posts

Witam

Posiadam dom piętrowy z słabym stropem betonowym, który pod własnym ciężarem opadł około 4 cm na rozpiętości 4,5mx 4,3m. (największy pokój).

Wzmocnić strop chcę podłogą w której legary oprę na ścianach (bez podparcia o strop). I tu jest moje pytanie jakiej grubości powinny legary i co ile rozłożone.

Myślałem o legarach skręconych z 2-3 desek calowych o wysokości min 8 cm. Podłoga będzie wykonana z desek calowych lub z płyty wiórowej.

Witam

Posiadam dom piętrowy z słabym stropem betonowym, który pod własnym ciężarem opadł około 4 cm na rozpiętości 4,5mx 4,3m. (największy pokój).

Wzmocnić strop chcę podłogą w której legary oprę na ścianach (bez podparcia o strop). I tu jest moje pytanie jakiej grubości powinny legary i co ile rozłożone.

Myślałem o legarach skręconych z 2-3 desek calowych o wysokości min 8 cm. Podłoga będzie wykonana z desek calowych lub z płyty wiórowej.

Piszesz o stropie. Rozumiem, że wszystko co było na stropie zostało usunięte? Strop nie opadł! Strop może być jedynie krzywy i tak na pewno jest. Opis jest bardzo enigmatyczny! Jeżeli jest tak jak ja myślę, to strop jest mocny lecz krzywy. Nalezy legarami wyrównać poziom. Na legary płyty OSB a na płyty deski lub parkiet ewentualnie laminat.

Witam.

Obecnie na stropie są jakieś graty w jednym pokoju w drugim nie ma i też jest ugięty o jakieś 4 cm.

Więcej szczegółowych parametrów:

- grubość stropu jakieś 10 - 12cm

- druty z tego co wiem to 12 lub 10 karbowana i 10 lub 8 zwykły (takie info uzyskałem od sąsiada który pomagał przy budowie

- budowa z czasów za komuny 1990 któryś.

Z tego względu rezygnuję z styropianu i wylewki.

To proszę podać co ile rozstawi i jakiej grubości legary. Aby usztywnić i zarazem nie obciążać dodatkowo stropu

Witam.

Obecnie na stropie są jakieś graty w jednym pokoju w drugim nie ma i też jest ugięty o jakieś 4 cm.

Więcej szczegółowych parametrów:

- grubość stropu jakieś 10 - 12cm

- druty z tego co wiem to 12 lub 10 karbowana i 10 lub 8 zwykły (takie info uzyskałem od sąsiada który pomagał przy budowie

- budowa z czasów za komuny 1990 któryś.

Z tego względu rezygnuję z styropianu i wylewki.

To proszę podać co ile rozstawi i jakiej grubości legary. Aby usztywnić i zarazem nie obciążać dodatkowo stropu

Co nazywasz stropem? Strop jest betonowy lany i ma około 15-18cm grubości i jest zbrojony! Czy ze stropu usunieto wylewkę? Czy oprócz stropu było coś jeszcze na nim?

Z Twojego opisu wynika, że jesteś bardzo młody i chętny. Komuna upadła w 1989 roku. Dom wybudowano w wolnej Polsce. Jak widzisz nie różni się, przynajmniej w twojej opinii, od tego co było budowane za komuny, czyli do 1989 roku.

Podaj więcej danych

Na stropie nie ma żadnej wylewki jest w stanie takim jakim został zalany, parter jest wykończony. Zaś pięto od dwudziestu paru lat czeka na wykocenie.

Strop nie posiada żadnych belek wzmacniających, nigdy nie była robiona żadna wylewka, strop był lany metodo gospodarczą.

Co do daty powstania budynku to nie znam dokładnie kiedy została zaczęta budowa, a kiedy się zakończyła. Wiem tylko że jest z okresu około 1990 roku.

Co do młodości to już nie wiem czy jestem taki młody o kawalerce już dawno zapomniałem.