Lukasz89 26.04.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Witam wszystkich Na podobnym forum próbowałem się czegoś dowiedzieć , ale niestety nie otrzymałem odpowiedzi a czas mnie troszkę nagli bo mam możliwość zakupu w dobrej cenie ale nie chciałbym narobić jakiejś niepotrzebnej masakry w domu dlatego prosiłbym o jakieś sugestie. Otóż w około 30 letnim domu mam strop typu kleina dwuteowniki 120 ipe ułożone są co ok 105 cm i zbrojone w poprzek drutem fi 12 co 35 cm i wzdłuż belek fi 10 co 35cm (kratownica) -wszystkie druty są zbrojeniowe karbowane i to wszystko zalane betonem. Tak szczerze to zastanawiam się dlaczego nie zastosowano zwykłego dwuteownika inp tylko ipe ale to już nieważne xD. Przechodząc do sedna na 1 piętrze mam pokój 5,5 na 4,3 m ten wymiar pasuje idealnie do wstawienia stołu bilardowego no i oczywiście pytanie które na pewno nikogo nie zdziwi " czy strop wytrzyma?" Na dole 2 metry od ściany zewnętrznej przechodzi ściana nośna wewnętrzna 24 cm z pustaka żużlowego alfa czyli rozpiętość stropu wynosi 2 metry i 3,5m (wydaje mi się że to nie jest dużo) waga porządnego stołu do bilarda to jakieś 400 kg plus 4 graczy wokół stołu co może razem dawać ok 800 kg sam nie jestem chudzielcem gdyż ważę ok 100 kg Dodam jeszcze że kiedy próbowałem poskakać po stropie nie było żadnych niepokojących drgań a jak już wspomniałem trochę ważę dodam jeszcze , że wzdłuż belek idą legary na których są położone deski. Może za dużo oczekuje ale chciałbym żeby ktoś podał mi chociaż przybliżoną wytrzymałość tego stropu(czy jest te 150 kg/m czy niezbyt) biorąc pod uwagę najsłabszy beton z betoniarki b 10 lub 12 i czy nie znajdę się z tym stołem na parterze xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts