pavelkuss 26.04.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Bylem w Leroyu obejrzec kociol Opal 12-20kW. Czytalem wiele niepochlebnych opinii - szczegolnie nt. sterownika tego kotla. Po ogledzinach: - sterownik Master 500 firmy DKSystem z obsluga dwoch pomp jak tu: https://www.dksystem.pl/oferta/regulatory-do-kotlow/master-500 - palnik zeliwny retortowy konwencjonalny (chyba pierwszej generacji) z podajnikiem stalowym slimakowym jak tutaj na zdjeciu: - wymiennik ciepla z plaszczem wodnym dwupolkowy z blachy 5mm, sprawnosc 85% (pewnie przy 20kW ale tego nie podaja) - gwarancja 24mc bez specjalnych warunkow serwisu itp. Zapotrzebowanie domu to 10kW. Cena jest atrakcyjna bo niecale 4000zl. Warto brac taki czy lepiej cos mniejszego ale drozszego? Czy taki palnik da sobie rade z mialem? Patrzylem tez na allegro na cos takiego: http://allegro.pl/kociol-kotly-piec-piece-z-podajnikiem-kotly-co-i4164669018.html zakres 4-15kW, sterownik RK-2006L2, palnik 2 generacji, cena niecale 5000zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.04.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Powiem tak ... Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie. Czy będziesz palił tylko dobrym ekogroszkem czy także miałem i gorszymi węglami ? Jak tylko ekogroszek to starczy Ci zwykła retorta. Zwykłe "fajki' są naprawdę dobre , tyle wymagają dobrego opału. Jak chcesz palić gorszym węglem lub miałem to potrzebny palnik II-generacji (APPM-1 lub Ardeo) Z Brucerem daj sobie spokój. Są to w większości palniki dużej mocy i są za duże do małego kotła. Ten co pakazałes to chyba Brucer ... Osobiście szukałbym kotła który spełnia kilka wymagań: 1. Palnik APPM-1 lub małe Ardeo albo jak tylko będziesz palił ekogroszkiem może być zwykła "fajka" 2. Poziome kanały spalinowe (łatwo się czyści i czysto (nie ubrudzisz się) 3. Na pewno nie brac z rusztem wodnym (mocniej się syfi kocioł a i tak na tym nie będziesz palił 4. Sterownik - nie brałbym jakiegoś nędznego stera , bo spędzisz w kotłowni resztę wolnego czasu Polecam albo wziąć taniego IRYDa , albo SPP abo Skorpiona lub Bruli. Może sprzedawca zgodzi się sprzedać kocioł bez sterownika i wtedy dokupić ... Patrz też na serwis i warunki serwisowe ... Osobiście nie kupowałbym kotła większego niż 12KW. Nie wiem jak duży dom ale ważne jest abyś patrzył na zakres mocy a głównie na minimalną moc. Nie kupuj kotła z dużym zapasem mocy , bo po prostu opał będziesz marnował ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavelkuss 26.04.2014 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) Hej dom taki http://www.cieplowlasciwie.pl/wynik/8rn stary w niebieskim betonie komorkowym. Mysle palic groszkiem z taniopal.pl zielony (najtanszy) obecnie za 664zet/tona w workach. Jest sens kupic kociol za 7000zet zeby mial te moc ok 10-12kw? Roznica 3000 jest znaczna. A ten z leroya w donej granicy pali 12kW. Pewnie zuzycie bedzie nie takie jak sobie wyobrazam. Zapytam na allegro ile chca z proponowanymi przez ciebie palnikami. Jeszcze jedno pytanie - odnosnie sterownika. Firma Tech jest blisko mnie - jaki sterownik od nich polecisz i czy ten z leroya to kompletny badziew? Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez pavelkuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.04.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Opał z "tani opał" to opał czeski o niskiej kaloryczności. Według mnie cena 660zł za opał o kaloryczności max 18MJ to drogo, Ja kupuję pakowany miał z Piasta po 600zł , ale trzeba miec odpowiedni palnik aby tym palić ... Napisałem już na co zwrócić uwagę przy zakupie kotła. Jak kupisz za duży , ze zbyt skomplikowanym sterownikiem to po prostu będziesz dużo palił bo po prostu będziesz marnował opał czyli pieniądze ... Producentów sterowników jest mnóstwo , tyle że wiele sterowników to sterowniki dwustanowe i aby dobrze nimi palić trzeba mieć wiedzę i doświadczenie , dlatego polecam zastanowić się nad sterownikami w własną inteligencją (PID). Według mnie trzeba zachować pewien kompromis , bo czasami to co wygląda na tanie i okazyjne okazuje się późniejszym użytkowaniu droższe od produktu który na początku był trochę droższy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavelkuss 27.04.2014 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Ciagnac temat, na innych aukcjach widze taki palnik:http://mgs.home.pl/constalexallegro/tytus/images/tytus_94_1.jpgTo jest ten ardeo czy eko-energia? Doplata 200zl to nie masakra. Ponizsze kotly wygladaja na tego samego producenta sprzedawane przez wielu sprzedawcow na allegro: http://allegro.pl/m-tytus-kociol-kotly-co-kotly-c-o-piec-piece-i4181996733.html allegro.pl/kociol-kotly-15-kw-piec-podajnik-zeliwo-malstal-i4181532598.html Maja zakres pracy 5-15kW to powinny miec male palniki. Sterowanie tez do wyboru (zapytam czy mozna bez) i w jednej aukcji czytalem ze mozna zamowic bez rusztu wodnego. Co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts