Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym i jak zniwelować otwór pod sufitem między dwoma ścianami.

Krzysiek88

Recommended Posts

Witam, temat może trochę dziwnie brzmiący.

Otóż mam dużą dziurę w ścianie, powiedzmy 250cm otwór, wysoki na 1 m. Z jednej i drugiej strony domuruję trochę muru, tak że zostanie mi otwór tak 120cm na 1m. W ten otwór być może przyjdzie okno, a być może luksfery, tylko, że w tym pomieszczeniu chce mieć też sufit podwieszany, a co za tym idzie, na długości tych 120cm co jest ta dziura, nie będe mial do czego przykrecic profila. Nie wiem, na kleju przykleić jakies male bloczki gazobetonu do sufitu w tym miejscu, potem podeprzeć i jak zaschnie zdjąć podpórki? Potem tam wstawie luksfery albo okno, Ten domurowany pustak czy cos by mial max 10cm, choc wydaje mi sie ze 7-8cm wystarczylo by.

To nie lepiej profile montować do sufitu? Nie wyobrażam sobie przyklejenia takich luźno wiszących pustaków do sufitu, lepiej to zrobić całościowo z karton gipsu a jeśli upierasz się na coś bardziej solidnego to kupujesz w sklepie budowlanym gotowe nadproże prefabrykowane i wstawisz je podczas zawężania otworu w ścianie.

Nadproże możesz zrobić samodzielnie z drutu i betonu + szalunek. Koszt o wiele niższy od kupnego. Przyklejenie czegokolwiek do sufitu o tej wadze będzie dość ryzykowne. Może nie dziś czy nie jutro ale za rok czy dwa jak budynek / blok będzie trochę pracował może okazać się, że w nocy coś spadnie z wielkim hukiem.

Daj jakiś rysunek, bo nie mogę sobie tego wyobrazić.