speedy24pl 27.04.2014 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Witam, niedługo chcę zacząć budowę domu, jednak sposób ogrzewania spędza mi sen z powiek... chciałbym skorzystać z nowych technologii (tylko nie pompa ciepła-za droga), ale tak mi wychodzi. że ekogroszkiem będę musiał palić, żeby dom ogrzać, jest to uwstecznianie, ale pomysłu brak... Kominek z DGP chyba nie da rady ogrzać całego domu, proszę podajcie jakieś pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.04.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Propan. Koszty eksploatacji zbliżone do ogrzewania gazem ziemnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escone 29.04.2014 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Najefektywniejsze byłoby ogrzewanie nadmuchowe.Idealnym rozwiązaniem w domu szkieletowym jest kominek z DGP + nagrzewnica np gazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.04.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Najefektywniejsze byłoby ogrzewanie nadmuchowe. Idealnym rozwiązaniem w domu szkieletowym jest kominek z DGP + nagrzewnica np gazowa Bardzo dobry trop: ) ale jeśli autor wątku ma tak : że dół rysunku jest kierunkiem południowym, to polecam mocne zaizolowanie domu i grzanie powietrzną pompą ciepła, awaryjnie gdzieś w pomieszczeniu technicznym mały piec C.O Grzanie pompą ciepła nadmuchowe za pomocą nagrzewnicy wodnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speedy24pl 07.05.2014 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Bardzo dobry trop: ) ale jeśli autor wątku ma tak : że dół rysunku jest kierunkiem południowym, to polecam mocne zaizolowanie domu i grzanie powietrzną pompą ciepła, awaryjnie gdzieś w pomieszczeniu technicznym mały piec C.O Grzanie pompą ciepła nadmuchowe za pomocą nagrzewnicy wodnej Tak dół to kierunek południowy. Pompa ciepła to za drogi interes... Dlatego szukam tańszego rozwiązania, Kominek z DGP będzie, tylko nie starczy na ogrzanie całego domu. Mały piec C.O. pytanie jaki by wsadzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 08.05.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 A ile planujesz wydać na całą kotłownię.......Dom budujesz nie mały, także instalacja wciągnie i tak trochę grosików.Orientowałeś się w cenach pomp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wróbcio1719512389 11.05.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Witam, też niedługo przyjdzie zmierzyć mi się z budową domu. W zasadzie wymyśliłem sobie, że będzie to w szkielecie drewnianym. Czytając sporo na ten temat natknałem się na płytę fundamentową w której jest ogrzewanie. Rozwiązuje mi to kilka problemów. Nazwa rozwiązania tego to legalett. Z tego co przeczytałem na forum tutaj jest baaaaaaardzo obszerna dyskusja, tak ok. 300 stron Oczywiście sporo za i przeciw. Rozmawiałem też z firmą i... oprócz kosztów jestem, na dzień dzisiejszy za. Proponuję rozważyć ten pomysł. Uprzedzam, jak usłyszysz koszty to zwalą cię ze stołka. Jeżeli wymusisz podanie orientacyjnych kosztów. Ja wymusiłem. Wg mnie ciekawe rozwiązanie. Pozdrawiam Ps. Jestem na etapie wyboru działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.05.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Knuje się tak Panowie iż ogrzewania w płytach idą do lamusa. Ogrzewanie w tej chwili jest to okazjonalny wybryk spowodowany kaprysami natury w postaci -30 a nie +10 na zewnątrz i szuflowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Twójhydraulik 12.05.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 WitamNajlepszym rozwiązaniem dla Twojego kanadyjczyka jest kominek z płaszczem wodnym w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym i buforem. Stosując zbiornik buforowy kombinowany można przy okazji korzystać z c.w.u. Taka konfiguracja spokojnie wystarczy chociaż zalecałbym zamontowanie kotła gazowego, jako dodatkowego źródła ciepła, który można wykorzystywać w trakcie nieobecności, ferii itd. Poza sezonem grzewczym kotłem gazowym byłaby tylko przygotowywana ciepła woda użytkowa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.05.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 (edytowane) Na star trzeba wydać na przyłącz i piec gazowy .. http://kalkulatorybudowlane.pl/teksty/2014/01/23/ile-kosztuje-przylacze-gazowe-i-przylacze-wody-do-dzialki-budowlanej/za te pieniądze jest większość instalacji do mikro kotłowni. jeśli nie ma swojego lasu, to zakrawa na lekki snobizm w mieście mieć dom z kominkiem i robić z salonu kotłownię. To ma sens dla osób gdzie ich miejscowości są otoczone lasami i od wieków był taki zwyczaj opalania drewnem. I raczej nie w pomieszczeniu typu salon, lepiej zrobić już małą kotłownię i zejść z piecem do mocy 5-7 kW spokojnie taki dom jest w stanie piec 5 kW ogrzać tylko docieplenie konkretne. A kominek robi problem taki iż trzeba poszukać czegoś do pasywnych domów.Czyli szczelnego plus dopływ powietrze z zewnątrz.I moc też nie może być przesadzona. Jednym z lepszych działań jest zrobienie konkretnej izolacji Edytowane 12 Maja 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Twójhydraulik 12.05.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Właśnie proponowałem rozwiązanie w którym można sporo zaoszczędzić.Ewentualnie zastosować pompę powietrzną, którą można wspomóc, powiedzmy w najzimniejszym okresie, tj. ok 1 miesiąca kominkiem z płaszczem wodnym. Wszystko wpiąć w bufor z zasobnikiem c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.05.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Zgadzam się, że to jest najoszczędniejsze rozwiązanie. Nie mniej trzeba mieć umiar, wada tylko jedna komfort.Jednak trzeba dokładać i pilnować.Też to było brane pod uwagę w projekcie czysto pasywnym, pasywność nie wyklucza kominka.Ale jeśli jest miejsce inne to lepiej tam zrobić to. Moce takiego kominka są sporo za duże na to co strawi budynek 10W/m2 przy zależne od strefy, ale przyjmę że -30 ... Pompa powietrzna... itp sprawa jest jasna dla miastowych. Dla "wsi" pod lasem już taka nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.05.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Witam, też niedługo przyjdzie zmierzyć mi się z budową domu. W zasadzie wymyśliłem sobie, że będzie to w szkielecie drewnianym. Czytając sporo na ten temat natknałem się na płytę fundamentową w której jest ogrzewanie. Rozwiązuje mi to kilka problemów. Nazwa rozwiązania tego to legalett. Z tego co przeczytałem na forum tutaj jest baaaaaaardzo obszerna dyskusja, tak ok. 300 stron Oczywiście sporo za i przeciw. Rozmawiałem też z firmą i... oprócz kosztów jestem, na dzień dzisiejszy za. Proponuję rozważyć ten pomysł. Uprzedzam, jak usłyszysz koszty to zwalą cię ze stołka. Jeżeli wymusisz podanie orientacyjnych kosztów. Ja wymusiłem. Wg mnie ciekawe rozwiązanie. Pozdrawiam Ps. Jestem na etapie wyboru działki. bez sensu, to lepiej normalnie ogrzewanie w płycie lub na płycie. Legallet swego czasu dawał EPS100 pod domy murowane, więc to amatorszczyzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wróbcio1719512389 12.05.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Nie lubię jak ktoś zaczyna mi zdanie od >>>bez sensu<<<.Rozumie, że dla Ciebie to bez sensu, jednak nie mierz wszystkich swoją miarą. Jest na świecie sporo osób które korzystają z takiego rozwiązania. Widocznie dla nich nie jest to bez sensu. Co to znaczy normalne?Dziękuję za jedną więcej uwagę w temacie ogrzewania, niemniej oczekuję, jeżeli chcesz abym brał poważnie Twoje rady aby miały coś więcej do powiedzenia jak>>> bez sensu... amatorszczyzna<<<. Jeżeli nie, to proszę Cię powstrzymaj się z radami. Jeżeli tak wygląda elita forum i na tym to polega to piękne dzięki.Uwierz, że ludzie potrafią czytać, czytać ze zrozumieniem i nie podejmują decyzji na podstawie jednego folderu reklamowego. Szczególnie jeżeli trzeba wydać swoje ciężko zapracowane pieniądze oraz jest to decyzja na co najmniej kilkadziesiąt lat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.05.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Nie lubię jak ktoś zaczyna mi zdanie od >>>bez sensu<<<. Rozumie, że dla Ciebie to bez sensu, jednak nie mierz wszystkich swoją miarą. Jest na świecie sporo osób które korzystają z takiego rozwiązania. Widocznie dla nich nie jest to bez sensu. Co to znaczy normalne? Dziękuję za jedną więcej uwagę w temacie ogrzewania, niemniej oczekuję, jeżeli chcesz abym brał poważnie Twoje rady aby miały coś więcej do powiedzenia jak>>> bez sensu... amatorszczyzna<<<. Jeżeli nie, to proszę Cię powstrzymaj się z radami. Jeżeli tak wygląda elita forum i na tym to polega to piękne dzięki. Uwierz, że ludzie potrafią czytać, czytać ze zrozumieniem i nie podejmują decyzji na podstawie jednego folderu reklamowego. Szczególnie jeżeli trzeba wydać swoje ciężko zapracowane pieniądze oraz jest to decyzja na co najmniej kilkadziesiąt lat. Pozdrawiam normalne - tradycyjne wodne. powietrzne - dlaczego nie, ale Legallet raczej nie jest polecany na tym forum ze względu na cenę i ten nieszczęsny EPS pod płytą, który nie spełnia wymagań dotyczących nośności w takim miejscu. żaden producent EPSa nie poleca nawet EPS200 pod płytę fundamentową, Legallet za grube pieniądze wciskał ludziom EPS100. Twój post wygląda po prostu na reklamę. Zarejestrowałeś się, piszesz pierwszy post polecający Legallet. takie coś to raczej do skasowania przez moderatora się nadaje poza tym o co chodzi z wymuszaniem na Legallet podania kosztu płyty fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wróbcio1719512389 12.05.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 O widzisz. Da się, jednak można. Teraz Twoje argumenty wyglądają zupełnie inaczej. Nie, nie jest to reklama. Poczytaj co napisałem to będzie bardziej jasne. Dlaczego uważasz, że jeżeli radzę (w pytaniu założyciela wątku - o sposób ogrzewania) jakiś system to od razu reklama. Skoro sam myślę o nim to oczywista sprawa, że będę polecał to rozwiązanie a nie inne o którym nie myślę. Np. elektryczne podłogowe lub nadmuchowe lub... nie wiem jakie. Nie zawsze musi to wyglądać na reklamę danej firmy, tym bardziej, że nie wiem jak bym mógł inaczej napisać o tym systemie niż nazwać go po imieniu. Zamierzam się budować, tak jak 90% osób korzystających z tego forum. Wiem, że koszty są wysokie. Też nie wiem z czego wynikają i to próbowałem uzyskać w firmie. Nie do końca się udało. A o co chodzi przy podaniu ceny za płytę? Po prostu starali się za wszelką cenę nie podać mi szacunkowych kosztów. W końcu wymusiłem aby powiedzieli czy to koszt 1000 czy 1 miliona zł. No więc bliżej miliona Co do EPSu już nawet wiem co to jest. Uzyskałem info, że stosują taką izolację jak zaleca projektant. Ponadto napisałem, że na tę chwilę, na dzień dzisiejszy, jestem zdecydowany na to rozwiązanie. Przeczytałem sporo o nim i nie znalazłem mocnego argumentu przeciw. Po za ceną. Jestem umówiony na oglądanie domów w których jest już taki system. Zobaczymy. Jak zobaczę, porozmawiam to wtedy dam znać co myślę o nim. W okolicach Wawy podobno jest sporo takich domów, poprosiłem o możliwość odwiedzenia ich, takich które stoją już jakiś czas. Zobaczymy. Wracając do Twoich propozycji. (W międzyczasie przeczytałem Twój dziennik budowy) Ty polecasz ogrzewanie podłogowe elektryczne gdyż na nie się zdecydowałeś. Zrozumiałe więc, że jesteś "fanem" takiego rozwiązania. Ja nasłuchałem się o nim że jest be. Mam je w łazience jako dogrzanie i nie używam go dużo (blok) ale jak używam, to denerwuje mnie mocne ciepło tam gdzie są grzałki (jest mata elektryczna) Rodzice mają w domu podłogowe wodne i efekty są podobne jak u mnie przy elektrycznym. W rozwiązaniu o którym ja myślę, podobno, nie ma tego typu problemów. Zobaczymy. Ps. Jakie okna zamontowałeś? Drewniane czy plastiki? Jak oceniasz? Co lepsze? Dom ma być kanadyjczyk parterowy. Z dużymi oknami. Ponieważ jeżeli zdecyduję się na.... (aby nie było, że znowu reklamuję kogoś) to muszę wiedzieć wszystko, podobno nawet jakiej firmy będę miał kibel) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryl 21.05.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Wróbcio Zwróciłeś uwagę na ważną rzecz. Na forach nie ma obiektywizmu bo każdy poleca zazwyczaj to co ma lub do czego ma przekonanie. I opinie są skrajnie różnie, dla niektórych dane rozwiązanie jest najlepsze, dla drugich archaiczne. Dla jednych "super wypas", dla innych "eko-oszołomstwo". I tak dalej. Ja się zastanawiam czy to czasami nie wynika z regularnej lektury Muratora, który jest przecież w stu procentach katalogiem reklamowym a nie czasopismem z obiektywnymi opiniami, poradami, publicystyką. Same teksty sponsorowane (a więc np. producent solarów pisze jakie cudne są solary). Trzeba uważnie filtrować informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.05.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Ja nasłuchałem się o nim że jest be. Mam je w łazience jako dogrzanie i nie używam go dużo (blok) ale jak używam, to denerwuje mnie mocne ciepło tam gdzie są grzałki (jest mata elektryczna) Rodzice mają w domu podłogowe wodne i efekty są podobne jak u mnie przy elektrycznym. W rozwiązaniu o którym ja myślę, podobno, nie ma tego typu problemów. Zobaczymy. Odnosząc się powyższego. Ogrzewanie u rodziców prawdopodobnie zostało źle zaprojektowane lub dom bardziej przypomina durszlak stąd, aby utrzymać temp. na wys. 1 m w okolicach 22 - 23 st w podłogę trzeba dostarczyć czynnik grzewczy nie max 27 - 33 st, ale znacznie więcej. Podobnie u Ciebie w łazience. Dlatego temperatura powierzchni podłogi znacznie przekracza 22- 25 st. i pojawia się dyskomfort przebywania w takich pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts