Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

na dostaw? i monta? okien jest 22 % vat

Recommended Posts

Żeby firma mogła wystawić fakturę z VAT 7 %, jej głównym profilem działalności (wpisanym do rejestru gospodarczego lub rejestru działalności gospodarczej) muszą być usługi budowlane. Jeśli firma ma, zgodnie z regonem, działalność określoną jako produkcja i sprzedaż okien - takiej faktury wystawić nie może. Może zmienić rodzaj działalności i wiele firm to robi - stają się firmami budowlanymi a nie produkującymi okna. Drugi warunek jaki trzeba spełnić - umowa z klientem musi być na roboty budowlane z materiałami dostarczanymi przez Wykonawcę, a nie na sprzedaż okien. Trzeci warunek - w umowie i na fakturze musi sie pojawić nr PKOB - Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych, który wskaże na to, ze przedmiot umowy był budownictwem mieszkaniowym. Wtedy można wystawić fakturę na 7 %....

Też tak uważam , przed zmianą ustawy trochę w innej branzy miałem kontrolę VAT i były podobne faktury , Panie kontrolujacy zainteresowały się tylko czy jest umowa . Więc dlaczego teraz miałoby być inaczej - tylko

dlatego że byłoby to kożystne dla U.S.

Według ostatniego wyroku SA Urzędy Skar. nie mogą sobie interpretować po swojemu .

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wg gazety/lub RP Min.Fin. wystąpiło do GUS o interpretację co to jest usługa budowlana (czy z oknami czy bez) i dopiero po otrzymaniu interpretacji od GUS - minfin wyda stosowne oświadczenie i urzędową interpretację przepisów. Domagali się tego producenci okien.

Na razie trzeba czekać - a jesli ktoś dostanie fakture z vatem 22% to po wyjasnieniach MF, ze powinno byc 7% powinein żądać korekty faktury od wystawcy

JerzyR

NO tak - gra do jednej bramki

Zycie nie znosi prozni i do momentu gdy MF nie wyda interpretacji swoich wlasnych malo czytelnych przepisow to inwestorzy maja wszystko zamknac na klodke? Teraz wystawia sie faktury z 7% VATem na "wymiana (lub montaz) okien wraz z materialem" dzieki temu pomimo wzrostu cen elementow skladowych okna wyrob finalny tak naprawde niewiele wzrosl - a jesli pozniej okaze sie ze jednak 22%? To sadzisz ze powinienem pojsc do klienta i rzadac od niego zmian doplaty 15%? To moje ryzyko i ja po d.... dostane. Jesli tak sie stanie ze jednak nie bedzie tej furtki to wspolczuje nam wszystkim - realnie jeszcze 15% w gore i bedziemy zazrznieci i Inwestorzy co juz ledwo dysza bo kasy nie maja a kredyty wiemy wszyscy jakie sa i my - montazysci- handlowcy gdyz nie dane nam juz bedzie tak naprawde pracowac - pozostana oszolomy co zamiast wzmocnien kij od szczotki wloza

Realnie ta cala sytuacja odbije sie wczesniej czy pozniej czkawka nam wszystkim - a do budzetu i tak wiecej kasy nie wplynie (wrecz o wiele mniej) gdyz wszystko bedzie odbywac sie na "gebe" bez formalnosci

oj oj oj czarno to wszystko widze

Polacy kochają kombinować. Jedni kombinują jak drugich udupić, a drudzy jak się nie dać.

Aby okno nie było produktem końcowym, do klienta można dowieść osobno: ramę okna, skrzydła i szybę zespoloną i w ramach usługi montarzu zmontować z nich okno. Szyba zespolona czy pusta rama nie są chyba produktami końcowymi w rozumieniu Gościa i dzięki temu na wszytko będzie można dać 7% vatu.

jednak to co pisze em_p brzmi sensownie i pewnie tak to się skończy.

GOŚCIU dla mnie produktem końcowym jest DOM z oknami i CO. To jest dopiero produkt końcowy. Co mi po samym oknie? postwię je sobie w pokoju i podeprę grzejnikiem? To tak samo jak z cegłą. Sama w sobie może też być produktem finalnym, np. podstawka pod doniczkę.

Samo okno nie pełni żadnej funkcji tak samo jak sam grzejnik, dopiero zainstalowane są nam przydatne i służą do tego do czego zostały wyprodukowane. Ogrzej się grzejnikiem który nie jest podłączony do CO.

Ja jestem leśnikiem i dla mnie Drewno jest produktem końcowym i myślę, że dla nikogo więcej, bo nawet opał trzeba przetworzyć (pociąć i porąbać).

Można by było tak się spierać w nieskonczoność. Mam nadzieję, że się mylę i interpretacja będzie korzystna i dla klientów i dla producentów.

Człowiek się tylko wkurza; sprzeda ze stawką 7%, w razie niekorzystnej decyzji dołoży z własnej kieszeni (do 22%), sprzeda ze stawką 22% (jak mu się uda, bo za rogiem ktoś inny sprzeda z 7%), w razie roztrzygnięcia na 7% bedzie pluł w brodę że nie ryzykował jak ten za rogiem. I bądź tu mądry.

Polacy kochają kombinować. Jedni kombinują jak drugich udupić, a drudzy jak się nie dać.

Aby okno nie było produktem końcowym, do klienta można dowieść osobno: ramę okna, skrzydła i szybę zespoloną i w ramach usługi montarzu zmontować z nich okno. Szyba zespolona czy pusta rama nie są chyba produktami końcowymi w rozumieniu Gościa i dzięki temu na wszytko będzie można dać 7% vatu.

Nie tyle chodziłoby o dowiezienie, ale raczej o zakup od producenta oddzielnie ramy, skrzydeł, szyby, klamek itp... lol: :lol: :lol: i zmontowanie tego wszystkiego na budowie. O to nazwałbym usługą montażem/wymianą okien :lol: :lol: :lol: :lol:

To, że sensownie brzmi to jeszcze nie dowód, że tak musi bedzie. Równie sensownie brzmi stwierdzenie, że nie po to wprowadzano stawke 22%, żeby teraz pozwalać na jej obchodzenie. Juz TAAAM dobrze policzyli jakie będą mieli wpływy z podwyzszonej stawki VAT.

Dzisiaj rozmawiałam z gościem od okien i mówi tak:

- okna z montażem- 7%Vat (zamawiasz u nich materiał i robociznę- za całość placisz 7%) podobnie z kominkiem jeśli z montażem to zarówno wkład jak i obudowa-7%Vat. Firmy rozliczają się wg netto- więc obojętnie jaki Vat oni płacą. W każdym bądź razie wkurzeni są tragicznie za to, że ten pochrzanione niedomówienia zdezorganizowały działalność firmy. Ludzie nie wiedzieli o tej "furtce" i kupowali na hurra. Teraz wszystko podobno powoli wraca do normy.

Dzisiaj rozmawiałam z gościem od okien i mówi tak:

- okna z montażem- 7%Vat (zamawiasz u nich materiał i robociznę- za całość placisz 7%) podobnie z kominkiem jeśli z montażem to zarówno wkład jak i obudowa-7%Vat. Firmy rozliczają się wg netto- więc obojętnie jaki Vat oni płacą. W każdym bądź razie wkurzeni są tragicznie za to, że ten pochrzanione niedomówienia zdezorganizowały działalność firmy. Ludzie nie wiedzieli o tej "furtce" i kupowali na hurra. Teraz wszystko podobno powoli wraca do normy.

No wlasnie - jakis debil cos wymyslil zaslaniajac sie Unia, reszta w sumie przez nas wybranych mu przyklasnela i tylko bajzel zrobil czego efektem jest szalenstwo zakupow przed 1 maja i pozniejszy zastoj - bo nie ma co ukrywac ze zastoj w branzy przynajmniej okiennej jest i to spory a pozniej na jesieni znow wariactwo by uciec z wydatkami na budowy czy kontynuowane remonty

czy kiedykolwiek ten kraj znormalnieje? pytanie czysto retpryczne

Obroty spadły w maju ok. 70% - myślę, że czerwiec będzie jeszcze gorszy.

Chyba już nie będzie takich pięknych chwil typu koniec roku i ulgi !!! To se ne vrati :cry: :( :evil:

Oj Oj Oj swiete slowa a czasy polowy lat 90-tych kiedy uczciwych producetow bylo na kopy - garazowcy jeszcze nie istnieli - dealerka byla na poziomie 30-40%- echhhhh nostalgia ;)

Masz racje - to se ne wrati :(

Ale szczegół taki, że na szkło budowlane, profile pcv i okucia też jest 22% :roll:

Aby okno nie było produktem końcowym, do klienta można dowieść osobno: ramę okna, skrzydła i szybę zespoloną i w ramach usługi montarzu zmontować z nich okno......

Ale szczegół taki, że na szkło budowlane, profile pcv i okucia też jest 22% :roll:

No coz - o tym Qura zapomnial - niestety wszystkie elementy skladowe okna oblozone sa juz 22% VATem no i dorzucilbym jeszcze do tego wszystkie materialy konieczne do jego montazu - takze 22%, tylko nasze rece sa oblozone 7% VATem ;) malo je cenia - ja bym tu 100% VATu naliczal hehehehehhee

Niestety obawiam sie ze interpretacja przepisow bedzie na nasza niekorzysc - w koncu skarbowka zbankrutuje jak bedzie musiala od kazdej faktury 15% zwracac - a szkoda oj oj oj wielka szkoda - im takze kryzys by sie przydal a nie w marmury i bajeranckie komputery isc. ;)

Ale patrząc z boku na tą sprawę to się nic nie zmienia - burdel na kółkach i tyle. Ktoś na górze bierze niezłą kasę, ciągle uchwala buble prawne, nie przygotowuje przepisów wykonawczych a jak przychodzi co do czego to MY jesteśmy winni. Nic się w tym kraju nie zmienia.

rafałek - zmienia sie - spoko - usmiech na twarz :) zmienia sie - wlosow wiecj siwych od poczynan naszych wybrancow mamy - miejmy nadzieje ze do tego nie dojdzie by Lepper wygral - ale jesli ..... dopiero wtedy bedzie nam do smiechu - tylko gdzie ja sznur zaczepie by zadyndac? ;)

Dla sprzedawcy nie istotne jest z jakim Vatem kupuje i sprzedaje towar. Jeżeli kupię takie okno w częściach (22% -kupuję kompletne okno, ale producent wystawi fakturę oddzielnie na ościeznicę, skrzydło, szybę, okucie, itp) to z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że dokonałem montażu okna (usługa 7%), nie było okien, więc nie było dostawy okien, tylko montaż z materiałów własnych. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Oj korci żeby powiedzieć co o tym wszystkim myslę, ale to już zupełnie odbiega od tematu budowanie :evil:

wiec moze krakowkim targiem 14 i pół? ;)

jednoznacznie to jest tak ze okna 22, a montaz w zaleznosci od jego miejsca 7 lub 22%

7% na calosc - czyli okna i montaz - to jest szukanie furtki w istniejacych przepisach - i jak zwykle w takiej sytuacji - niby wszystko wiadomo a w sumie wiadomo niewiele (cos w stylu - wiem ze nic nie wiem ;) )- gdyz przepisow wykonawczych o ile wiem nie ma - chyba ze wlasne je rozdaja po ulicach ;)