Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy nowy dom...

Jogi87

Recommended Posts

Cześć, nazywam się Jogi i jestem alko...

A no tak. Nie to forum ;)

Postanowiliśmy z żoną, że jest nam za ciasno mieszkając z moimi teściami i rodziną szwagierki, więc pora na coś własnego.

Działkę już mamy. Całkiem potężna, 55 arów. Prąd w drodze, woda w drodze, kanalizacji jeszcze długo nie będzie, gazu pewnie nigdy.

http://images61.fotosik.pl/916/c95bacb3f927fd0em.jpg

Projekt wybraliśmy wczoraj i będzie to Moje miejsce - wariant z wentylacją mechaniczną. Pozostało go tylko zakupić. Z tym poczekamy do wydania warunków, bo nigdy nic nie wiadomo, może się okazać, że dach ma za duży skos.

Link do Mojego Miejsca

Projekt parter.jpgprojekt poddasze.jpgrzut z przodu.jpg

Chcielibyśmy ruszyć z budową na jesień 2015, a planujemy najpierw wykończyć parter. Jak pojawią się dzieci, to stopniowo będziemy dorabiać górę. Po przeczytaniu dzienników budowy innych wariantów tego projektu, do adaptacji nie będzie wiele. W sumie to standardowo odwrócić bieg schodów, dwa mniejsze okna przy schodach zostaną zamienione na jedno dłuższe, a okna przy wejściu zostaną pewnie zamienione na prostokątne. Toaleta (3) zostanie zamieniona na spiżarnię, a pom. gospodarcze (17) na garderobę. Chyba, że coś jeszcze się wykluje.

Mam nadzieję, że jeszcze nie raz uzyskamy tu fachową pomoc lub inspirację. A i pewnie wsparcie innych budujących się czasem przyda.

To ja kończę i idę szukać, jak założyć dziennik budowy.