janbofan 27.04.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Witam. Jestem niepełnosprawny, poruszam się na wózku. Buduję sobie windę na własną rękę, bo tylko taka opcja mi pozostaje w tym kraju. Muszę zrealizować przerwanie stropu wg poniższego rysunku. Chciałbym prosić o poradę, jakiego dwuteownika użyć, żeby taki podciąg spełniał należycie swoją rolę. Mam do dyspozycji 140-tkę. Ale zastanawiam się, czy to nie przesada. Ponadto, w jakieś odległości od otworu taki dwuteownik wkuć. Dom zbudowany wg zasad panujących ~20 lat temu. Belki stropowe w odległości około 45 cm od siebie (zaznaczone na rysunku). Czy ktoś może mi poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.04.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Takie coś wymaga konsultacji z konstruktorem. Nie on lina a na żywo o pozwoleniu szkoda chyba wspominać. Działanie na własną rkę może być groźne. Nie piszesz co to za strop a to ważne. Z rysunku wynika ze jakiś gestożebrowy, podpora pod wycietymi belkami powina byc na krawędzi otworu, z jedenej strony osadzona w ścianie z drugiej podparta słupem. Ciniecie belki do końca pomieszczenia może skutkowac awarią stropu w zesci bez otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janbofan 27.04.2014 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Wiesz... Nie mam wyjścia, jak będę dbał o pozwolenia i atesty, to to będzie kosztowało 30.000, a nie 3.000. Strop jest wykonany na takiej zasadzie: Pustaki ceramiczne, belki jak na rysunku. Chciałbym dwuteownik wkuć w ściany z obu stron (na całą szerokość pokoju go poprowadzić). Czy to nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts