Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przerwanie stropu pod windę - wybór podciągu

Recommended Posts

Witam. Jestem niepełnosprawny, poruszam się na wózku. Buduję sobie windę na własną rękę, bo tylko taka opcja mi pozostaje w tym kraju.

Muszę zrealizować przerwanie stropu wg poniższego rysunku. Chciałbym prosić o poradę, jakiego dwuteownika użyć, żeby taki podciąg spełniał należycie swoją rolę. Mam do dyspozycji 140-tkę. Ale zastanawiam się, czy to nie przesada. Ponadto, w jakieś odległości od otworu taki dwuteownik wkuć.

Dom zbudowany wg zasad panujących ~20 lat temu. Belki stropowe w odległości około 45 cm od siebie (zaznaczone na rysunku).

Czy ktoś może mi poradzić?

strop.jpg

Takie coś wymaga konsultacji z konstruktorem. Nie on lina a na żywo o pozwoleniu szkoda chyba wspominać.

Działanie na własną rkę może być groźne.

Nie piszesz co to za strop a to ważne. Z rysunku wynika ze jakiś gestożebrowy, podpora pod wycietymi belkami powina byc na krawędzi otworu, z jedenej strony osadzona w ścianie z drugiej podparta słupem. Ciniecie belki do końca pomieszczenia może skutkowac awarią stropu w zesci bez otworu.

Wiesz... Nie mam wyjścia, jak będę dbał o pozwolenia i atesty, to to będzie kosztowało 30.000, a nie 3.000.

Strop jest wykonany na takiej zasadzie:

z9506927Q,Strop-gestozebrowy-z-wypelnieniem-z-pustakow-ceramicznych.jpg

Pustaki ceramiczne, belki jak na rysunku.

Chciałbym dwuteownik wkuć w ściany z obu stron (na całą szerokość pokoju go poprowadzić). Czy to nie wystarczy?