Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna w domu pasywnym

Recommended Posts

Z góry przepraszam jeśli tematy był już poruszany, ale jako takiego się nie doszukałem.

Zastanawiam się czy są jakieś konkretne wytyczne co do projektowania i realizacji instalacji elektrycznej w domu pasywnym?

Pewnie trzeba ograniczyć ilość dziur w ścianach. Myślałem o przeprowadzeniu większej ilości kabli / peszli pod płytą fundamentową z ciepłego pomieszczenia gospodarczego w domu, do garażu. W ciepłym pomieszczeniu gosp. będzie centralna magistrala i rozdzielnia. Z garażu będzie szła reszta kabli do zasilania zewnętrznego (po ścianach garażu). Garaż nieogrzewany.

Zaczynają mnie frapować niuanse. Postanowiłem iż będą żaluzje zewnętrzne w oknach zachodnich. Trzeba by doprowadzić zasilanie, co by je obracać. Instrukacja mów kabel przez ścianę bezpośrednio do żaluzji (a więc dziura). Czy da się to jakoś rozsądnie obejść? W części forum o instalacjach nie polecają prowadzenie kabli po elewacji (np. pod styro). Najlepiej dziura w ścianie bezpośrednio tam gdzie ma trafić kabel na zewnątrz.

To także podłączenie oświetlenia, alarmów itp. Gniazda do rozdzielaczy ogrodowych planowałem na wspomnianych ścianach garażu, więc tu luz.